کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه میگوید پاریس قصد دارد به منظور تقویت قدرت دفاعی ارمنستان برای این کشور تجهیزات نظامی ارسال کند.
کولونا که برای دیدار با مقامهای ارمنستان به ایروان، پایتخت این کشور سفر کرده، در یک مصاحبه مطبوعاتی گفت پاریس موافقت خود را با امضای قرارداد ارسال ادوات نظامی به ارمنستان اعلام کرده است.
او افزود هدف پاریس افزایش ظرفیتهای ایروان «در دفاع از خود» خواهد بود.
وزیر امور خارجه فرانسه اما به نوع این تجهیزات اشارهای نکرد.
کولونا همچنین تاکید کرد پاریس و ایروان به دنبال افزایش تنشها در منطقه نیستند.
امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه، پیش از این در روز دوم مهر گفته بود پاریس نگران «تمامیت ارضی» ارمنستان است.
پاریس و ایروان از روابط دیپلماتیک نزدیکی برخوردار هستند. فرانسه از اولین کشورهای غربی بود که در سال ۲۰۰۱، نسلکشی ارامنه به دست ترکهای عثمانی را به رسمیت شناخت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، حدود ۴۰۰ تا ۶۰۰ هزار ارمنی در فرانسه زندگی میکنند.
فرانسه تا کنون ۱۲/۵ میلیون دلار کمکهای بشردوستانه به ارمنستان ارسال کرده است و همچنین از موافقان اعمال تحریم علیه باکو از سوی اتحادیه اروپا است.
تیگران بالایان، فرستاده ارمنستان در اتحادیه اروپا، روز دوشنبه ۱۰ مهر از این اتحادیه خواست آذربایجان را به دلیل حمله نظامی به قرهباغ تحریم کند.
بالایان همچنین هشدار داد اگر غرب اقداماتی قاطع انجام ندهد، باکو ممکن است به زودی به ارمنستان حمله کند.
با این حال به نظر میرسد با توجه به مراوادت آذربایجان و اتحادیه اروپا در حوزه انرژی، این اتحادیه تمایلی به تحریم باکو نداشته باشد.
پارلمان ارمنستان اما روز سهشنبه ۱۱ مهر به پیوستن ایروان به دیوان کیفری بینالمللی رای مثبت داد.
ناظران معتقدند این اقدام روابط ایروان و مسکو را بیش از پیش تیره خواهد کرد.
پیوستن ارمنستان به دیوان کیفری بینالمللی بدین معناست که در صورت سفر ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه به ارمنستان، دولت ایروان موظف خواهد بود او را بازداشت کند.
دیوان کیفری بینالمللی روز ۲۶ اسفند سال گذشته حکم بازداشت پوتین را به اتهام ارتکاب جنایات جنگی و ربودن کودکان اوکراینی صادر کرد.
روسیه هفته گذشته هشدار داد پیوستن ارمنستان به دیوان کیفری بینالمللی را «بسیار خصمانه» میداند.
نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان روز یکشنبه دوم مهر ماه با انتقاد از مواضع روسیه در قبال بحران قرهباغ، گفت کشورش در سیاست خارجی خود تجدیدنظر خواهد کرد.
پاشینیان توافقنامههای امنیتی میان ایروان و مسکو را «غیرموثر» خواند.
ارمنستان امروز (۱۲ مهر) بازداشت رهبران ارامنه قرهباغ از سوی آذربایجان را نیز خودسرانه خواند و آن را شدیدا محکوم کرد.
اما دو روز پیش آرمن گریگوریان، دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوی اسلامی در تهران دیدار کرد.
امیرعبداللهیان در این دیدار با ابراز نگرانی از وضعیت آوارگان قرهباغ اعلام کرد مناقشه در این منطقه تنها از راه «مشارکت بازیگران داخلی و همسایگان» قابل حل خواهد بود.
همزمان خبرها حاکی از آن است که الهام علیاف، رییسجمهوری آذربایجان، در نشستی که قرار است روز پنجشنبه ۱۳ مهر با حضور روسای کشورهای ارمنستان، آلمان، فرانسه و نمایندگان اتحادیه اروپا در اسپانیا برگزار شود، شرکت نخواهد کرد.
جمهوری آذربایجان و ارمنستان سه سال پیش و پس از حدود سه دهه، بار دیگر بر سر حاکمیت قرهباغ کوهستانی با یکدیگر درگیر شدند و پس از چندین هفته، آتشبسی تحت حمایت مسکو امضا شد. با این حال تنشها بین باکو و ایروان پس از آن همچنان ادامه یافت و هر از گاهی به درگیری نظامی منجر شد.
قرهباغ بر اساس قوانین بینالمللی بخشی از جمهوری آذربایجان شناخته میشود اما اکثریت جمعیت در این منطقه را ۱۲۰ هزار ارمنی تشکیل میدادند که اکثریت آنها در پی مناقشه اخیر به ارمنستان گریختهاند.
این منطقه در جنگ اوایل دهه ۱۹۹۰ بین دو کشور از کنترل جمهوری آذربایجان خارج شده بود.