برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد زلزلههای اخیر افغانستان را «فاجعهای بر فاجعه دیگر» خواند و از جامعه جهانی خواست تا به این کشور جنگزده کمکهای بشردوستانه ارائه کند.
خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت محدود بودن کمکهای بشردوستانه، امدادرسانی را به مناطق زلزلهزده این کشور «محافظهکار مذهبی» دشوار کرده است.
روز چهارشنبه ۱۹ مهر بار دیگر زلزلهای به بزرگی ۶/۳ بخشی از غرب افغانستان را لرزاند. این دومین زمینلرزه قدرتمند در این کشور پس از زلزله روز ۱۵ مهر بود که منجر به مرگ دستکم دو هزار و ۴۰۰ نفر شد.
فیلیپ کروف، رییس بخش ارتباطات برنامه جهانی غذا در افغانستان به رویترز گفت پنج میلیون نفر در افغانستان هستند که نمیدانند وعده غذایی بعدیشان قرار است از کجا بیاید.
به گفته او، برنامه جهانی غذا به دلیل کمبود شدید بودجه و کاهش کمکهای جهانی، تنها قادر به حمایت از سه میلیون نفر از زلزلهزدگان است.
کروف یادآور شد که در پی زمینلرزههای متعدد افغانستان، علاوه بر خانهها، تمامی مراکز بهداشتی و درمانی تخریب شدهاند و امکانات معیشتی مردم از بین رفتهاند.
این مقام مسوول توضیح داد برنامه جهانی غذا ابتدا به مدت یک ماه، هر روز مواد غذایی خانوادههای هفت نفره را تامین میکند اما ممکن است این کمکها در هفتههای آینده نقدی شود.
این سازمان همچنین برای مبارزه با سوءتغذیه، بیسکویتهای پرانرژی و کره بادامزمینی توزیع میکند.
کروف در ادامه گفت که زنان شیرده، باردار و کودکان، بیشترین آسیب را از زلزله دیدهاند.
به همین دلیل برنامه جهانی غذا میکوشد تا از سوءتغذیه آنان پیشگیری کند چرا که این کار «بسیار ارزانتر» از «درمان» سوءتغذیه است.
چالش امدادرسانی به زلزلهزدگان پس از کاهش کمکهای مالی جهان
بر اساس گزارش رویترز، سیستم درمانی افغانستان تقریبا بهطور کامل به کمکهای خارجی متکی است.
در دو سال اخیر و پس از تسلط طالبان، بخش بزرگی از کمکهای بینالمللی به افغانستان به شکل «فلجکنندهای» کاهش یافته است.
سازمان ملل متحد و دیگر نهادهای بشردوستانه بودجه برنامه کمکرسانی خود را به افغانستان از ۴/۶ میلیارد دلار در اوایل سال جاری میلادی به ۳/۲ میلیارد دلار کاهش دادند.
این تصمیم در پی محدودیتهای اخیر دولت طالبان برای امدادگران سازمانهای بینالمللی در افغانستان اجرایی شد که بر اساس آن، زنان اجازه کار را در این سازمانها ندارند.
این در حالی است که بر اساس گزارش یونیسف، بیش از ۹۰ درصد جانباختگان زلزله هرات، زنان و کودکان هستند.
علا ابوزید، رییس واکنش اضطراری سازمان جهانی بهداشت نیز اخیرا گفت زنان و کودکان، دو-سوم مجروحان زلزله افغانستان هستند.
بر اساس گزارش رویترز، برنامه جهانی غذا نیز در سال جاری کمکهای نقدی خود را به هشت میلیون افغان کاهش داد.
به همین دلیل سازمانهای کمکرسان در شرایطی که سازمان ملل آن را «بدترین بحران انسانی جهان» میداند، با چالش کمکهای مالی مواجهاند.