ادامه مذاکرات بر سر گنجاندن عبارت «حذف سوخت‌های فسیلی» در توافق نهایی کاپ ۲۸

سه‌شنبه ۱۴۰۲/۰۹/۱۴

مذاکرات بر سر حذف تدریجی سوخت‌های فسیلی و گنجاندن عبارت مربوط به آن در توافق نهایی نشست اقلیمی سازمان ملل متحد در دوبی موسوم به کاپ ۲۸ همچنان ادامه دارد.

خبرگزاری رویترز نوشت در پیش‌نویس توافق نهایی کاپ ۲۸ که از سوی هیات بین‌دولتی تغییر اقلیم سازمان ملل متحد منتشر شده، عبارت «حذف تدریجی منظم و منصفانه سوخت‌های فسیلی» گنجانده شده است.

بر اساس این گزارش که روز سه‌شنبه ۱۴ آذر منتشر شد، ممکن است با توجه به مخالفت بعضی هیات‌های شرکت کننده، عبارت ذکر شده با عبارت «شتاب بخشیدن به تلاش‌ها برای حذف تدریجی سوخت‌های فسیلی» جایگزین شود.

این احتمال نیز وجود دارد که موضوع حذف سوخت‌های فسیلی در توافق نهایی کاپ ۲۸ ذکر نشود.

در این نشست، بسیاری از افراد و هیات‌های شرکت‌کننده از جمله آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد خواستار قطع یارانه‌های اختصاص یافته به سوخت‌های فسیلی شدند.

این یارانه‌ها اکنون به رقم بی‌سابقه سه تریلیون دلار در سال رسیده‌اند.

پیش از این، سخنان سلطان الجابر، رییس کاپ ۲۸ در زمینه حذف سوخت‌های فسیلی جنجالی شده بود.

جابر گفته بود این ادعا که حذف سوخت‌های فسیلی می‌تواند در راه مقابله با گرمایش جهانی سودمند واقع شود، مبنای علمی ندارد.

این اظهارات با انتقادات بسیاری از سوی فعالان و کارشناسان محیط زیست روبه‌رو شد.

هیثم الغیص، دبیر‌‌کل سازمان صادرکننده نفت (اوپک) با اشاره به اختلاف‌نظرهای موجود بر سر حذف سوخت‌های فسیلی گفت: «اگر صنعت نفت متهم به ایجاد تغییرات اقلیمی است باید آن را به عنوان بخشی از راه حل نگاه کرد.»

او اضافه کرد: «این که گفته می‌شود نفت باید در زیر زمین بماند رویکرد مفیدی نیست زیرا چنین سیاستی نه تنها منجر به گذار از سوخت‌های فسیلی نمی‌شود بلکه هرج و مرج انرژی را در پی خواهد داشت.»

اندیشکده کاربن ترکر گزارش داد به دنبال تلاش‌ها برای گذار از دوران سوخت‌های فسیلی، ۴۰ کشور تولید کننده نفت و گاز، از جمله ایران، در معرض از دست دادن نیمی از منابع مالی خود تا دو دهه دیگر هستند.

بر اساس این گزارش، این موضوع می‌تواند به چالش‌های گسترده سیاسی و اجتماعی در این کشورها دامن بزند.

یک کنسرسیوم مستقل پردازش داده‌ هم خبر داد هیچ یک از کشورهای بزرگ تولید کننده نفت و گاز جهان برنامه‌ای برای متوقف کردن فعالیت‌های حفاری خودبه منظور گذار از مرحله تولید سوخت‌های فسیلی ندارند.

گزارش‌ها حاکی از آن است که تعداد اعضای هیات‌های مذاکره‌کننده بر سر موضوع سوخت‌های فسیلی در کاپ ۲۸ در مقایسه با نشست پیشین سازمان ملل در حوزه تغییرات اقلیمی چهار برابر شده است.

مذاکرات در زمینه تخصیص بودجه و سرمایه‌گذاری در زمینه تغییرات اقلیمی نیز به بخشی محوری از کاپ ۲۸ بدل شده است.

میا موتلی، نخست‌وزیر باربادوس هشدار داد در صورتی که تصمیمی فوری در زمینه اختصاص بودجه‌ مورد نیاز برای مقابله با تغییرات اقلیمی گرفته نشود، «انتظارات هیجان‌انگیز» مطرح شده هیچ‌گاه به مرحله اجرا شدن نخواهند رسید.

جان کری، نماینده ویژه رییس‌جمهوری آمریکا در امور اقلیم اعلام کرد ۳۵ کشور در برنامه‌ای بین‌المللی مشارکت می‌کنند که هدف آن تحقیق و توسعه «همجوشی هسته‌ای» خواهد بود.

کری گفت فن‌آوری به دست آوردن انرژی از هم‌جوشی می‌تواند بخش مهمی از آینده انرژی جهان را تشکیل دهد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
چشم‌انداز
اقتصاد و بازار
۲۴ با فرداد فرحزاد

شنیداری

پادکست‌ها