سازمان امنیت داخلی کانادا: چین در ۲ انتخابات گذشته مداخله کرده است

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۱/۲۱

سازمان امنیت داخلی کانادا به این نتیجه رسیده که چین در دو انتخابات گذشته این کشور مداخله کرده است.

حزب لیبرال کانادا، به رهبری جاستین ترودو، نخست‌وزیر، در هر دو انتخاباتی که در سال های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۱ برگزار شد، پیروز شد.

ترودو تحت فشار قانونگذاران مخالف که از گزارش‌های رسانه‌ها در مورد نقش احتمالی چین ناراضی بودند، کمیسیونی را برای بررسی مداخله خارجی در انتخابات کانادا تشکیل داد.

این کمیسیون روز دوشنبه، ۲۰ فروردین،چکیده‌ای از گزارش یک جلسه توجیهی سرویس اطلاعات امنیتی کانادا (CSIS) در فوریه ۲۰۲۳ را بررسی کرد.

در این گزارش گفته شده است: «ما می دانیم که جمهوری خلق چین، به طور مخفیانه و فریبکارانه، در هر دو انتخابات ۲۰۱۹ و ۲۰۲۱ مداخله کرده است.

در این گزارش امنیتی گفته شده است:«در هر دو مورد، این فعالیت‌ها ماهیت عمل‌گرایانه داشتند و عمدتا بر حمایت از کسانی متمرکز بود که به نظر می‌رسید طرفدار چین هستند یا در مورد موضوعات مورد علاقه جمهوری خلق چین «بی‌طرف» به حساب می‌آیند.»

وجود این ارزیابی و گزارش قبلا توسط گلوبال نیوز گزارش شده بود. چین مداخله در سیاست کانادا را رد می‌کند.

ارین اوتول، که در طول مبارزات انتخاباتی ۲۰۲۱ رهبری محافظه‌کاران را بر عهده داشت، تخمین زد که دخالت چین تا از دست دادن ۹ کرسی برای حزب او هزینه داشت، اما تاکید کرد که این میزان مداخله، روند انتخابات را تغییر نداده است.

در گزارش سرویس اطلاعات امنیتی کانادا آمده است: «بازیگران دولتی می‌توانند کار مداخله خارجی را با موفقیت در کانادا انجام دهند زیرا پیامدهای قانونی یا سیاسی کمی دارد. بنابراین مداخله خارجی کم خطر، اما پرسود است.»

تحلیلگران اطلاعاتی و محافظه‌کاران می‌گویند که دولت ترودو به اندازه کافی کاری برای مقابله با مداخله چین انجام نداده است. ترودو قرار است روز چهارشنبه در کمیسیون شهادت دهد.

محافظه‌کاران که نسبت به لیبرال‌ها اغلب موضع سخت‌تری در قبال چین دارند، در سال ۲۰۲۱ کارزاری علیه رفتار پکن با اقلیت اویغور چین به راه انداختند و متعهد شدند که هوآوی، غول موبایل چینی، را از شبکه جی ۵ محروم کنند.

یکی از قانونگذاران اقلیت چپ‌گرا، دموکرات‌های نو، گفت که وقتی او شروع به انتقاد از سیاست پکن در هنگ‌کنگ کرد، ارسال دعوت‌نامه‌ها برای رویدادهایی که توسط جامعه چینی‌تبار تحت نفوذ سیاسی چین برگزار می‌شد، متوقف شد.

طبق سرشماری رسمی ۲۰۲۱، کانادا حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر چینی‌تبار را در خود جای داده است که کمی کمتر از پنج درصد از کل جمعیت را تشکیل می‌دهد.

سفارت چین به درخواست رویترز درباره گزارش سرویس اطلاعات امنیتی کانادا پاسخ نداد.

سال گذشته، کانادا گفت که یک قانونگذار محافظه‌کار با خانواده خود در هنگ کنگ در یک عملیات اطلاعات نادرست آنلاین مورد هدف قرار گرفته است و یک دیپلمات ارشد چینی را به همین دلیل اخراج کرد.

کانادا از اواخر ژانویه ۲۰۲۴ تحقیقاتی علنی را درباره دخالت دولت‌های خارجی به ویژه چین، روسیه و هند در فرآیندهای انتخاباتی فدرال و نهادهای دموکراتیک این کشور آغاز کرد.

کمیسیون شکل گرفته در این زمینه قرار است درباره اضافه کردن جمهوری اسلامی به فهرست کشورهای تحت نظر تصمیم‌گیری کند.

این کمیسیون در نشست روز چهارشنبه، هشت فروردین، خود میزبان نمایندگانی از جامعه مهاجران از کشورهای ایران، روسیه، چین و هند بود.

حامد اسماعیلیون نیز که به نمایندگی از انجمن خانواده‌های جان‌باختگان پرواز پی اس ۷۵۲ در این جلسه حضور داشت، با اشاره به اقدامات عوامل جمهوری اسلامی در کانادا بر اهمیت قرار گرفتن جمهوری اسلامی در فهرست کشورهای مورد بررسی این کمیسیون تاکید کرد.

پیشتر نهاد «کالکتیو عدالت برای ایرانیان» اعلام کرده بود برای همکاری در تحقیقات کمیسیون بررسی دخالت‌های خارجی در کانادا انتخاب شده است و در فاز دوم، در جایگاه شاهد حاضر خواهد شد.

این نهاد از جامعه ایرانی-کانادایی خواسته بود در این تحقیقات همکاری کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
خبر ورزشی
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها