به نوشته روزنامه گاردین، پلیس بریتانیا میگوید حمله به پوریا زراعتی، مجری ایراناینترنشنال در لندن، آخرین نمونه از استخدام گروههای تبهکار از سوی جمهوری اسلامی برای حمله به منتقدان خود در غرب است.
روزنامه گاردین روز پنجشنبه ۳۰ فروردین نوشت بازرسان پلیس معتقدند که سه مظنون تحت تعقیب، که روز جمعه، ۱۰ فروردین پوریا زراعتی مجری ایراناینترنشنال را از با چاقو از ناحیه پا مجروح کردند، از شرق اروپا آمده و برای انجام این حمله به بریتانیا فرستاده شده بودند.
به گفته پلیس، این سه فرد به سرعت از بریتانیا گریختند و ظرف چند ساعت از فرودگاه هیثرو خارج شدند و هر یک با پرواز تجاری جداگانهای به مقاصد مختلف رفتند.
پلیس ضد تروریسم و سرویسهای امنیتی بریتانیا تحقیقات را رهبری میکنند و گمان میرود این حمله آخرین نمونه از استفاده رژیم ایران از اعضای گروههای تبهکار برای انجام اعمال خشونتآمیز علیه منتقدان خود در خاک غرب باشد.
گمان میرود این سه مرد اندکی قبل از حمله به زراعتی وارد بریتانیا شده باشند. بازرسان پلیس بریتانیا در حال بررسی این موضوع است که آیا یکی از مظنونان شهروند آلبانی بوده است یا خیر.
به نوشته گاردین، منابع غربی بر این باورند کسانی که در پشت این حمله قرار دارند، به احتمال زیاد کسانی هستند که به نفع رژیم ایران عمل میکنند و جمهوری اسلامی برای استخدام مهاجمان از پیوندها و روابط خود با باندهای جنایتکار استفاده کرده است.
مقامهای ارشد ضد تروریسم بریتانیا معتقدند که استفاده از گروههای تبهکار نیابتی، هم به جمهوری اسلامی این امکان را میدهد که داشتن هر نقش و مسئولیتی را انکار کند، و هم این مزیت را دارد که تبهکارانی که استخدام می شوند بعید است در فهرست نظارتی قرار داشته باشند یا در صورت ورود به بریتانیا زنگ خطر را به صدا در آورند.
اندکی پس از حمله به پوریا زراعتی، پلیس لندن گفت:«از آنجایی که قربانی یک روزنامهنگار در یک سازمان رسانهای فارسی زبان مستقر در بریتانیا است و قبلا نیز تهدیداتی متوجه این گروه از روزنامهنگاران شده بود، این حادثه توسط افسران متخصص در فرماندهی ضد تروریسم در حال بررسی است.»
پلیس توانست یک خودرو مزدای آبیرنگ را که مهاجمان از آن استفاده کرده بودند در محلهای در جنوب غربی لندن پیدا کنند. مهاجمان چند ساعت پس از حمله خاک بریتانیا را ترک کردند.
دومینیک مورفی، از افسران پلیس لندن گفت:«ما اکنون با شرکای بینالمللی برای دست یافتن به جزئیات بیشتر کار میکنیم. باید تکرار کنم که ما هنوز در مراحل اولیه تحقیقات خود هستیم، دلیل حمله به این قربانی را نمیدانیم و ممکن است توضیحاتی برای این موضوع وجود داشته باشد.»
سید مهدی حسینی متین، کاردار جمهوری اسلامی در بریتانیا، دخالت دولت خود در این حمله را رد کرده است.
بازرسان بخش ضد تروریسم می گویند که از سال ۲۰۲۲ مجموعهای از توطئهها برای «ربودن یا حتی کشتن افرادی که رژیم ایران آنها را دشمن خود میپندارد» طراحی شده اما اغلب آنها خنثی شدهاند.
مت جوکس، رئیس ستاد مبارزه با تروریسم بریتانیا، در ماه ژانویه هشدار داد که استفاده دولتهای متخاصم مانند جمهوری اسلامی از گروههای تبهکار، یک پدیده در حال ظهور و گسترش است: «یکی از این روندها همپوشانی بین بازیگران دولت متخاصم و اعضای گروههای سازمانیافته جنایتکار است.»
او افزود: «البته عامل اصلی ارتباط بین این دو پول است، اما همچنین استفاده از گروههای نیابتی تبهکار برای رژیمهای متخاصم مزایای دیگری هم دارد. چرا خودتان این کار را انجام دهید؟ وقتی میتوانید یک گروه جنایتکار سازما یافته را استخدام کنید که این کار را برای شما انجام دهد و شما هم با ایجاد فاصله بتوانید مسئولیت خود را انکار کنید.»
پیشینه تهدیدات مداوم علیه ایران اینترنشنال
تهدیدهای امنیتی علیه شبکه ایراناینترنشنال و مجریان و خبرنگارانش به ویژه پس از پوشش اعتراضها به دنبال کشته شدن مهسا ژینا امینی اوج گرفت و به فاز «تهدیدهای تروریستی» رسید.
پیش از این آیتیوی گزارش داد جاسوسهای سپاه پاسداران در اکتبر ۲۰۲۲ به یک قاچاقچی انسان پیشنهاد دادند در ازای ۲۰۰ هزار دلار فرداد فرحزاد، مجری ایراناینترنشنال و سیما ثابت، مجری پیشین این شبکه را بکشد اما فرد اجیر شده که یک جاسوس دوجانبه بود، این توطئه را افشا کرد.
طبق گزارش آیتیوی، قرار بود در پاییز گذشته مقابل دفتر ایراناینترنشنال در لندن یک خودروی بمبگذاری شده منفجر شود اما به دلیل حضور نیروهای امنیتی در اطراف ساختمان این شبکه، این نقشه تغییر کرد و نقشه قتل فرداد فرحزاد و سیما ثابت جایگزین آن شد.
دیوید کامرون، وزیر خارجه بریتانیا در این زمینه گفت رژیم ایران و باندهای تبهکاری که به نمایندگی از آن فعالیت میکنند «تهدیدی غیر قابل قبول» هستند.
شبکه ایراناینترنشنال ۲۹ بهمن سال ۱۴۰۱ پس از این تهدیدهای تروریستی مجبور شد پخش تلویزیونی خود را به طور موقت از لندن به واشینگتن منتقل کند.
در جریان یکی از این تلاشها برای «انجام عملیات تروریستی علیه ایراناینترنشنال»، یک تبعه اتریشی چچنیتبار به نام محمدحسین دوتایف در بهمن ماه سال ۱۴۰۱ از سوی پلیس متروپولیتن شناسایی و بازداشت شد.
دادگاه کیفری مرکزی انگلستان روز جمعه اول دی امسال او را به اتهام «اقدام تروریستی علیه ایراناینترنشنال» به سه سال و شش ماه زندان محکوم کرد.
شبکه ایراناینترنشنال از سوم مهر ماه ۱۴۰۲ و بعد از وقفهای هفت ماهه، پخش برنامههای خود را از استودیوی جدید در لندن از سر گرفت.