بانک مرکزی در جدول محاسبه تادیه بدهی و مهریه، نرخ تورم سالانه در سال ۱۴۰۲ را ۵۲/۳ درصد اعلام کرد که بالاترین نرخ تورم سالانه از ۸۰ سال قبل تا کنون است.
بانک مرکزی هنوز نرخ تورم سالانه در سال ۱۴۰۲ را رسما اعلام نکرده اما بر اساس جدولی که برای محاسبه تادیه بدهی و مهریه به دادگاهها ارائه میکند، نرخ تورم سال قبل، از سال ۱۳۲۲ تا کنون بیسابقه بوده است.
بانک مرکزی نرخ تورم در سال ۱۳۲۲ را ۱۱۰/۵ درصد گزارش کرده است.
سال ۱۳۲۲ مصادف با اشغال ایران از سوی متفقین در زمان جنگ جهانی دوم و بروز قحطی در آن سالهاست.
تا پیش از این بالاترین نرخ تورم سالانه در سالهای پس از انقلاب بهمن ۵۷ مربوط به سال ۱۳۷۴ و دولت اکبر هاشمی رفسنجانی بود که این نرخ، ۴۹/۴ درصد اعلام شد.
جهش تورم در آن سال در پی اجرای سیاستهای تعدیل اقتصادی اتفاق افتاد که با آزادسازی نسبی نرخ ارز همراه بود.
تورم شدید باعث توقف اجرای آن سیاستها شد.
پیش از این مرکز آمار ایران در گزارشی نرخ تورم سالانه سال ۱۴۰۲ را برای خانوارهای کل کشور، ۴۰/۷ درصد اعلام کرده بود.
اتفاق بیسایقه دیگری که اقتصاد ایران از زمان ثبت نرخ تورم تا کنون تجربه کرده است، نوسان نرخ تورم سالانه در محدودهای بالاتر از ۴۰ درصد در پنج سال متوالی است.
بر اساس گزارش بانک مرکزی، از سال ۱۳۹۸ تا سال ۱۴۰۲، نرخ تورم سالانه همواره بالاتر از ۴۰ درصد در نوسان بوده است.
این دوره زمانی با خروج ایالات متحده از توافق برجام همزمان است، به طوری که شاخص کل بهای کالا و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران از زمان خروج آمریکا از برجام در سال ۹۷ تا پایان سال گذشته، حدود هفت برابر شده است.
بر اساس محاسبات بانک مرکزی، شاخص تورم در پایان سال ۱۴۰۲ به کمتر از ۹۸۰ رسیده که در مقایسه با رقم شاخص تورم در میانه سال ۱۳۹۷، نزدیک به ۵۸۷ درصد رشد کرده است.
ایالات متحده در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ با تصمیم دونالد ترامپ، رییسجمهوری وقت آمریکا از توافق برجام خارج شد.
از آن زمان تحریمهای شدیدی علیه اقتصاد ایران وضع شد و وضعیت اقتصادی کشور رو به وخامت گذاشت.
رکوردشکنی نرخ تورم سالانه در سال ۱۴۰۲ در حالی اتفاق افتاده که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، سال ۱۴۰۲ را سال مهار تورم و رشد تولید نامیده بود.
مسئولان اقتصادی دولت سیزدهم ادعا میکنند در کنترل نرخ تورم موفق بودهاند.
محمدرضا فرزین، رییس کل بانک مرکزی، در پیام نوروزی خود، بدون اعلام نرخ تورم سال ۱۴۰۲، تنها با اشاره به کاهش ۲۳/۷ واحد درصدی تورم نقطه به نقطه اسفند ماه ۱۴۰۲ نسبت به ماه مشابه سال قبل از آن، وعده داد کاهش تورم در سال ۱۴۰۳ همچنان در دستور کار بانک مرکزی باشد.
بر اساس دادههای رسمی ثبت شده از تغییرات شاخص اجارهبها، رکورد بیشترین رشد اجارهبها در تاریخ ثبت دادههای رسمی از اجاره به نام دولت سیزدهم به ثبت رسیده است.
اجارهبها در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، به ترتیب ۴۴ و ۵۲ درصد جهش کرد که در تاریخ اقتصادی ایران از زمان ثبت شاخص اجارهبها، بیسابقه بوده است.
وبسایت تجارت نیوز، در گزارشی مقایسهای اعلام کرد: «دولت ابراهیم رئیسی رکورددار افزایش قیمت سکه در دو سال و نیم نخست فعالیت در میان دولتهای ۴۰ سال گذشته است.»
بر اساس این گزارش، در ۳۲ ماه نخست فعالیت دولت سیزدهم قیمت سکه طلا ۲۹۱ درصد جهش کرده است که بالاترین میزان افزایش قیمت سکه در میان دولتهای پس از انقلاب اسلامی است.
قیمت سکه در دو سال و نیم نخست فعالیت دولت حسن روحانی، ۱۱ درصد افزایش یافت.
قیمت دلار نیز در دو سال و نیم نخست فعالیت دولت رئیسی ۱۶۰ درصد رشد داشته است؛ حال آن که قیمت دلار در ۳۲ ماه نخست دولت روحانی ۱۰ درصد افزایش داشت.