خامنه‌ای بر ادامه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی با وجود تحریم‌ها تاکید کرد

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۰۵

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، بر ادامه برنامه هسته‌ای حکومت ایران تاکید کرد و تحریم‌ها را زمینه‌ساز «شکوفایی استعدادها» و بروز «ظرفیت‌های داخل کشور» دانست.

خامنه‌ای روز چهارشنبه پنجم اردیبهشت در سخنرانی خود در دیدار با افرادی که رسانه‌های داخلی آنان را «گروهی از کارگران» خواندند، از موضع آمریکا در قبال برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی انتقاد کرد و گفت: «آن‌ها می‌خواهند با پیشروی قدم به قدم، در نهایت تجهیزات هسته‌ای کشور را - مانند آن کشور شمال آفریقا - جمع‌آوری و صنعت هسته‌ای ایران را تعطیل کنند.»

به نظر می‌رسد اشاره خامنه‌ای به تصمیم معمر قذافی، رهبر پیشین لیبی برای کنار گذاشتن برنامه هسته‌ای این کشور در سال ۲۰۰۳ باشد.

حکومت قذافی هشت سال پس از این رویداد، در اکتبر ۲۰۱۱ سقوط کرد و او به دست مخالفانش کشته شد.

مقایسه صریح برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی و لیبی از سوی خامنه‌ای می‌تواند نشان‌‌دهنده نگرانی او از دچار شدن به سرنوشتی مشابه قذافی باشد.

تاکید خامنه‌ای بر ادامه برنامه هسته‌ای تهران یک روز پس از آن صورت می‌گیرد که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هشدار داد جمهوری اسلامی می‌تواند ظرف چند هفته به اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساخت بمب اتمی دست یابد.

رهبر جمهوری اسلامی در ادامه سخنرانی خود اعلام کرد با وجود اینکه تحریم‌های ایالات متحده باعث به وجود آمدن مشکلات اقتصادی در ایران شده‌اند اما: «نظام اسلامی و غیرت اسلامی و ملت بزرگ و ریشه‌دار ایران محال است که تسلیم زورگویی آن‌ها شوند.»

در سال‌های اخیر کاهش شدید ارزش پول ملی و تورم سنگین و ادامه‌دار باعث گسترش بیشتر فقر شده و اوضاع اقتصادی مردم ایران را به شدت تضعیف کرده است.

روند نزولی اقتصاد ایران و کاهش ارزش ریال به‌ویژه پس از تصمیم دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری پیشین آمریکا برای خروج از برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷ و وضع تحریم‌های سنگین‌تر علیه برنامه هسته‌ای تهران، سرعت بیشتری به خود گرفت.

خامنه‌ای در سخنان روز چهارشنبه خود، «پیشرفت‌های تسلیحاتی» جمهوری اسلامی را ستود و گفت: «این پیشرفت که یک جایی خود را نشان داد، همه دشمنان را متعجب کرد که ایران اسلامی چگونه توانسته است در شرایط تحریم این تعداد سلاح پیشرفته تولید کند ... ان‌شاءالله بیشتر و بهتر و پیشرفته‌تر از این سلاح‌ها نیز تولید خواهد شد.»

ستایش خامنه‌ای از دستاوردهای تسلیحاتی جمهوری اسلامی می‌تواند تلاشی برای ترمیم وجهه نهادهای نظامی حکومت ایران به دنبال تنش‌های اخیر با اسرائیل تلقی شود.

جمهوری اسلامی شامگاه ۲۵ فروردین با بیش از ۳۰۰ موشک کروز، موشک بالستیک و پهپاد به اسرائیل حمله کرد. این اولین حمله مستقیم حکومت ایران به خاک اسرائیل بود.

به گفته ارتش اسرائیل، ۹۹ درصد از پرتابه‌های ایران از سوی سامانه‌های دفاعی اسرائیل و متحدان آن رهگیری و ساقط شدند.

هفته‌نامه اکونومیست روز ۲۶ فروردین در گزارشی حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل را یک شکست نظامی خواند.

اسرائیل نیز در پاسخ به عملیات نظامی حکومت ایران، بامداد ۳۱ فروردین پایگاه هوایی هشتم شکاری اصفهان را هدف قرار داد.

بررسی تصاویر ماهواره‌ای از سوی ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد بر اثر حمله اسرائیل، یک بخش کلیدی از سیستم پدافندی اس-۳۰۰ مستقر در پایگاه شکاری اصفهان نابود شده است.

روزنامه نیویورک‌ تایمز روز سوم اردیبهشت نوشت اسرائیل قصد داشت به جمهوری اسلامی نشان دهد می‌تواند بدون ورود به حریم هوایی ایران و فعال کردن سامانه‌های دفاعی این کشور، به اهداف مورد نظر خود ضربه بزند.

خامنه‌ای در ادامه سخنان خود از موضع جمهوری اسلامی در حمایت از آنچه «جبهه مقاومت» خواند، دفاع کرد و افزود اکنون پرچم فلسطین و حزب‌الله لبنان در تجمعات اعتراضی در اروپا و آمریکا برافراشته می‌شوند.

جبهه مقاومت عنوانی است که مقام‌های جمهوری اسلامی برای گروه‌های شبه‌نظامی مورد حمایت تهران در منطقه، نظیر حماس، حزب‌الله، حشدالشعبی و حوثی‌های یمن استفاده می‌کنند.

پلیس بریتانیا روز پنجم آبان سال گذشته اعلام کرد جمهوری اسلامی در حال بهره‌برداری از اعتراضات طرفداران فلسطینی‌ها در بریتانیا است.

روزنامه تایمز روز ۱۲ آبان در گزارشی به ابعاد فعالیت‌های گروه‌های مرتبط با جمهوری اسلامی در تظاهرات طرفداران فلسطین در لندن پرداخت و نوشت حامیان حکومت ایران در این تظاهرات، اعلامیه‌هایی را پخش کردند که در آن‌ها به اظهارات خامنه‌ای برای «نابودی اسرائیل» استناد شده بود.

رضا علیجانی، تحلیل‌گر سیاسی در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال به سخنان چهارشنبه خامنه‌ای پرداخت و تاکید کرد: «جهان‌بینی و سیاست خارجی خامنه‌ای، عقب‌مانده و متعلق به دوران جنگ سرد است.»

علیجانی افزود: «خامنه‌ای لجبازانه از نظریات اقلیت در اقلیت خودش دفاع می‌کند. می‌دانیم به جز متوهمانی مثل خودش یا کسانی که منافعشان در تنش و تحریم است و نفوذی‌های اسرائیل و روسیه که خواهان مستمر بودن این تنش هستند، حتی بخشی از اصولگرایان هم با این سیاست موافق نیستند.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

چشم‌انداز
اقتصاد و بازار
۲۴ با فرداد فرحزاد
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها