ملانی جولی، وزیر امور خارجه کانادا، روز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت از دومین دوره بورسیه تحصیلی یادبود پرواز پیاس۷۵۲ برای سال تحصیلی ۲۰۲۴-۲۰۲۵ رونمایی کرد. این برنامه ارائه کمکهزینه تحصیلی به منظور تجلیل از جانباختگان هواپیمای اوکراینی راهاندازی شده است.
پرواز پیاس-۷۵۲ هواپیمایی اوکراین اینترنشنال، بامداد چهارشنبه ۱۸ دی ماه سال ۹۸ دقایقی پس از پرواز، هدف موشکهای سپاه پاسداران قرار گرفت و همه ۱۷۶ سرنشین آن همراه با یک جنین کشته شدند. در بین کشتهشدگان ۵۵ نفر شهروند و ۳۰ فرد، مقیم دائم کانادا بودند و برخی دیگر از مسافران، برای کار و تحصیل به کانادا سفر میکردند.
جمهوری اسلامی دلیل شلیک به این هواپیمای مسافربری را خطای انسانی عنوان کرده و تا کنون از دادن پاسخ به سوالها و ابهامهای دادخواهان پرونده و کشورهایی که شهروندانشان کشته شدند، خودداری کرده است.
بورسیه پرواز پیاس۷۵۲ برای پوشش هزینه یک سال تحصیل (در حدود ۲۵ هزار دلار)، به دانشجویان واجد شرایطی تعلق میگیرد که یا رشته تحصیلی آنان با یکی از سوابق تحصیلی یا حرفهای قربانیان مطابقت داشته باشد یا رشته تحصیلیشان بر پیشگیری از سوانح هوایی متمرکز باشد.
ملانی جولی در رونمایی از این بورسیه تحصیلی گفت: «چشمانداز ما این است که برندگان بورسیه تحصیلی در سراسر کانادا به افزایش آگاهی در مورد سوانح هوایی کمک کنند و اطمینان حاصل کنند کسانی که زندگی خود را از دست دادهاند هرگز فراموش نمیشوند.»
روز دوشنبه ۱۸ دی ۱۴۰۲ و همزمان با چهارمین سالگرد سرنگونی هواپیمای اوکراینی به دست سپاه پاسداران، تعدادی از خانوادههای جانباختگان با تجمع در محل وقوع حادثه در شاهدشهر یاد قربانیان را گرامی داشتند و شعار «فریاد از این بیداد» سر دادند.
منظر ضرابی که چهار تن از اعضای خانوادهاش در این حادثه جان خود را از دست دادند، شلیک به هوایپمای اوکراینی را «کشتار دستهجمعی» خواند و گفت این جنایت به دست حکومت جمهوری اسلامی انجام گرفت.
ضرابی که بدون تن دادن به حجاب اجباری در این مراسم شرکت کرده بود، خواستار زنده ماندن یاد قربانیان پس از «روزها، ماهها و سالها دروغ» درباره این حادثه شد.
دولت کانادا برای سال تحصیلی گذشته، ۳۲ بورسیه تحصیلی به دریافتکنندگان واجد شرایط بورسیه پرواز پیاس۷۵۲ اعطا کرد.
دریافتکنندگان این بورسیه دانشجویانی کانادایی و بینالمللی هستند که در موسسات سراسر کانادا تحصیل میکنند. برخی از دانشجویان، از اعضای خانوادههای جانباختگان هواپیمای اوکراینی بودهاند.
دریافتکنندگان این بورسیه شامل دانشجویان دکترا، کارشناسی ارشد، کارشناسی و کالج هستند.
این برنامه اهدای بورسیه از سال گذشته آغاز شده و در مجموع برای پنج سال ادامه خواهد داشت.
تیر ماه سال ۱۴۰۲ چهار کشور متضرر در انهدام هواپیمای اوکراینی با موشکهای سپاه پاسداران، شامل بریتانیا، کانادا، سوئد و اوکراین رسما از جمهوری اسلامی به دلیل سرنگون کردن عمدی این هواپیما به دیوان بینالمللی دادگستری شکایت کردند.
حامد اسماعیلیون، عضو هیات مدیره انجمن دادخواهی برای پرواز پیاس۷۵۲، دی ماه گذشته در گفتوگو با ایراناینترنشنال از مذاکره با دولت کانادا برای تشکیل پرونده علیه جمهوری اسلامی در سازمان بینالمللی هوانوردی غیرنظامی (ایکائو) خبر داد.