وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در گفتوگو با جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، تلاش کرد تا از گرفتن تصمیم قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست گروههای تروریستی این اتحادیه جلوگیری کند.
به گزارش ایرنا، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، حسین امیرعبداللهیان شامگاه چهارشنبه در یک تماس تلفنی به بورل گفت سپاه پاسداران «در کمک به امنیت پایدار در منطقه و مبارزه با تروریسم، نقش سازنده» داشته است.
در این گزارش ذکر نشده است دلایل امیرعبداللهیان برای ادعای «نقش سازنده» داشتن سپاه پاسداران در مبارزه با تروریسم چه بوده اما این نیروی نظامی-ایدئولوژیک جمهوری اسلامی بارها در چندین پرونده ترور در کشورهای جهان متهم شده است.
اسفند ماه گذشته، وزارت کشور پرو با انتشار بیانیهای اعلام کرد مجید عزیزی، ایرانی دستگیر شده در این کشور، عضو نیروی قدس سپاه پاسداران است که قصد انجام حملهای تروریستی به یک شهروند اسرائیلی را داشته است.
سپاه پاسداران از سوی وزارت امور خارجه آمریکا به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته میشود.
در حالی که درخواستها برای قرار گرفتن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی اتحادیه اروپا افزایش یافته، امیرعبداللهیان در گفتوگوی خود با بورل، خواستار «احترام اتحادیه اروپا به نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در چارچوب حقوق بینالملل» شد.
این تماس تلفنی یک هفته پس از آن صورت گرفت که پارلمان اروپا با رای مثبت اکثریت اعضا، قطعنامهای در واکنش به حملات جمهوری اسلامی به اسرائیل تصویب کرد.
در این قطعنامه که روز پنجشنبه ششم اردیبهشت به تصویب رسید، از اتحادیه اروپا خواسته شده با تجدیدنظر در استراتژی خود در قبال تهران، تحریمهای جمهوری اسلامی را گستردهتر و سپاه پاسداران را به عنوان گروهی تروریستی شناسایی کند.
طی این قطعنامه پارلمان اتحادیه اروپا خواستار تحریم افراد و نهادهای بیشتری مانند بیت رهبری، ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاء و فرمانده آن غلامعلی رشید، نیروی دریایی سپاه پاسداران و محمدرضا آشتیانی، وزیر دفاع شده است.
پارلمان اروپا درخواست پیشین خود را از نماینده عالی اتحادیه در امور خارجی و سیاست امنیتی برای افزوده شدن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فهرست سازمانهای تروریستی اتحادیه اروپا تکرار کرد.
این قطعنامه با اشاره به اقدامات چند سال گذشته سپاه در خاک اروپا تاکید کرده که برای عملی کردن این تصمیم «خیلی دیر» شده است.
کامران متین، استاد روابط بینالملل در دانشگاه ساسکس در این باره به ایراناینترنشنال گفت: «برای قرار دادن سپاه پاسداران در لیست سازمانهای تروریستی اتحادیه اروپا شکاف بزرگی در این نهاد وجود دارد.»
او با اشاره به اختلاف نظر پارلمان اروپا به عنوان موافق این اقدام با شورای اروپا افزود: «اتحادیه اروپا همواره سیاست مماشات را در قبال جمهوری اسلامی در نظر گرفته است. آنان معتقدند تروریستی خواندن سپاه پاسداران، روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی را با اتحادیه اروپا کاملا از بین خواهد برد و کانالهای ارتباطی با جمهوری اسلامی از جمله برای حل موضوع برنامه هستهای تهران وارد بنبست خواهد شد.»
متین یادآور شد کشورهای اصلی در اتحادیه اروپا از جمله فرانسه و آلمان بر چنین مواضعی پافشاری میکنند.
استرالیا، بریتانیا و کانادا نیز تا کنون از قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی خود امتناع کردهاند.
اواخر اسفند گذشته، شبکه اسکاینیوز استرالیا خبر داد به اسنادی دست یافته است که نشان میدهد دولت استرالیا با اینکه آماده بوده سپاه پاسداران را در فهرست گروههای تروریسی قرار دهد، به طور ناگهانی نظر خود را تغییر داده است.
بورل در پیامی که پس از گفتوگو با امیرعبداللهیان در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد، نوشت که در این گفتوگو بر اهمیت خویشتنداری و تنشزدایی در منطقه و همکاری درباره منع گسترش سلاحهای هستهای تاکید کرده است.
او افزود: «من درباره تحریمهای اتحادیه اروپا علیه پهپادها و موشکهای ایران توضیح دادم.»
مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه سوم اردیبهشت اعلام کرده بود اعضای این اتحادیه درباره گسترش تحریمهای ایران برای مقابله با برنامه پهپادی و موشکی جمهوری اسلامی و همچنین انتقال آنان به نیروهای نیابتی تهران به توافق رسیدند.
بورل درباره گفتوگو با وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ادامه داد: «همچنین پرونده شهروندان اتحادیه اروپا را که خودسرانه در ایران بازداشت شدهاند مطرح کردم.»
ماه گذشته، محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران گفت که برنامهها برای توسعه تعداد نیروگاههای هستهای در این کشور با هدف دستیابی به ظرفیت تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای ادامه دارد.
در حالی که ایران با وجود تحریمهای جهانی همچنان از سطح غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم فراتر میرود، آژانس بینالمللی انرژی اتمی هشدار داده که هیچ کشور دارای مصارف صلحآمیز انرژی هستهای، نیازی به این میزان غنیسازی ندارد.