بیش از ۱۰۰ چهره جهانی خواهان آزادی توماج صالحی شدند

جمعه ۱۴۰۳/۰۲/۲۱

در یکی از تازه‌ترین واکنش‌ها به صدور حکم اعدام برای توماج صالحی، رپر زندانی در ایران، بیش از ۱۰۰ چهره فرهنگی و هنری جهان در بیانیه‌ای ضمن اعلام همبستگی با او، خواستار آزادی فوری این خواننده معترض شدند.

امضاکنندگان این بیانیه که از هنرمندان، موسیقی‌دانان، نویسندگان، شخصیت‌های برجسته فرهنگی و فعالان حقوق بشری هستند، ضمن اعلام همبستگی با توماج صالحی، خواهان لغو فوری و بدون قید و شرط حکم اعدام او، لغو تمامی اتهامات و آزادی فوری او شده‌اند.

استینگ، خواننده بریتانیایی، هنرمندان گروه راک بریتانیایی کلدپلی و مارگارت اتوود، نویسنده کانادایی، از جمله امضاکنندگان این بیانیه هستند.

آنان با تاکید بر اینکه هنر باید اجازه انتقاد کردن، زیر سوال بردن قدرت و به چالش کشیدن آن را داشته باشد، از این موضوع به عنوان حق و وظیفه هنرمندان نام برده‌اند.

روز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت، مصطفی نیلی، یکی از وکیلان توماج صالحی، خبر داد لایحه فرجام‌خواهی موکلش در فرآیند تهیه و تنظیم است و در مهلت قانونی ثبت خواهد شد.

نیلی درباره ممنوعیت تماس تلفنی برای موکلش در زندان اصفهان نوشت که لایحه اعتراضی ارسال شده و در انتظار تصمیم مقامات قضایی است.

این وکیل دادگستری با انتشار مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس، گزارش‌ها مبنی بر «ابلاغ نشدن حکم اعدام موکلش به‌صورت کتبی و عدم امکان فرجام‌خواهی» را تکذیب کرد و نوشت: «حکم توماج صالحی بر اساس تبصره دو ماده ٣٨٠ قانون آیین دادرسی کیفری به صورت حضوری به همکارم امیر رئیسیان ابلاغ و به طور کامل استنساخ شده و در فرآیند تهیه و تنظیم لایحه فرجام‌خواهی هستیم و در مهلت قانونی ثبت خواهد شد.»

مرکز مشاوره حقوقی دادبان، روز سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت خبر داد دادگاه انقلاب اصفهان در پرونده‌های توماج صالحی و محمود مهرابی از ابلاغ رسمی دادنامه به محکومان و وکیلان آن‌ها خودداری کرده است.

امیر رئیسیان فیروزآباد، دیگر وکیل توماج صالحی، روز چهارشنبه پنجم اردیبهشت از محکوم شدن این خواننده زندانی به اعدام با اتهام افساد فی‌ الارض خبر داد.

ایران‌اینترنشنال روز ۱۱ اردیبهشت در گزارشی نوشت طبق درخواست مقام‌های امنیتی زندان دستگرد اصفهان، توماج صالحی از تماس‌های تلفنی محدود خود با خانواده منع شده و هر زندانی دیگری که با او در زندان صحبت کند مورد بازخواست شدید قرار می‌گیرد.

اعتراضات میدانی در ایران به صدرو حکم اعدام برای توماج صالحی

حکم اعدام توماج صالحی از زمان صدور آن واکنش‌های گسترده‌ای در ایران و جهان در پی داشته و بسیاری از چهره‌های سیاسی، مدنی، هنری و زندانیان سیاسی فعلی و سابق خواستار لغو آن شدند.

سفیران حقوق بشر ۱۱ کشور اروپایی شامل فرانسه، آلمان، بریتانیا، سوئد، نروژ، فنلاند، هلند، اسپانیا، استونی، لیتوانی و لوکزامبورگ هم در بیانیه‌ای مشترک صدور این حکم را محکوم کردند.

در این بیانیه از توماج صالحی به عنوان یکی از صداهای قدرتمند حامی اعتراضات مسالمت‌آمیز یاد شده که آزادی و حقوق زنان و دختران را در ایران مطالبه می‌کند.

هیلل نویر، مدیر اجرایی دیده‌بان سازمان ملل، روز ۱۹ اردیبهشت با انتشار این بیانیه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ما سفیران حقوق بشر اروپا حکم اعدام توماج صالحی، ترانه‌سرا و خواننده رپ در ایران را محکوم می‌کنیم و از جمهوری اسلامی می‌خواهیم از مجازات اعدام به عنوان ابزاری برای ایجاد ترس در جامعه و سرکوب مخالفان و منتقدان استفاده نکند.

احمد عابدینی، استاد حوزه‌های علمیه قم و اصفهان، با صدور اطلاعیه‌ای با انتقاد از صدور حکم اعدام برای توماج صالحی نوشت: «گروه‌های مختلفی با این حکم مخالفت کرده‌اند و اجرای آن موجب می‌شود که آن‌ها از دین زده شوند.»

این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه جمهوری اسلامی با این «لسان خشن» و «نیروهای خشن» کاری کرده که بسیاری از افراد «ضد انقلاب» یا «ضد اسلام» شده‌اند، نوشت این برخوردها با دین و عقل و اخلاق، ناسازگار است.

نازنین بنیادی، مرجان ساتراپی، گلشیفته فراهانی، هنرمندان ایرانی به همراه شبنم خسروی، دخترخاله توماج صالحی، روز چهارشنبه در یک ویدیوکلیپ که بنیاد برومند آن را منتشر کرد، خواستار اقدام‌ هنرمندان بین‌المللی برای جلوگیری از اجرای حکم اعدام این خواننده معترض زندانی شدند.

توماج صالحی روز ۲۷ آبان پس از تحمل بیش از یک سال حبس که ۲۵۲ روز آن در انفرادی بود، با قرار وثیقه از زندان آزاد شد.

ماموران امنیتی نهم آذر ماه در خیابانی در شهر بابل، دوباره او را بازداشت و به زندان دستگرد اصفهان منتقل کردند.

صالحی در حالی آبان‌ ۱۴۰۱ و در میانه خیزش انقلابی بازداشت شد که با پیام‌هایش در رسانه‌های اجتماعی از اعتراضات مردمی حمایت قاطع کرد.

این خواننده معترض پیش‌تر و در شهریور ماه ۱۴۰۰ بعد از خواندن آهنگ «‌سوراخ موش بخر» در اصفهان بازداشت و بعد از مدتی آزاد شد.

او در آثار خود به موضوعاتی چون فساد در جمهوری اسلامی، اعتصابات کارگری، اعدام‌ و زندانی کردن مخالفان پرداخته است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
تیتر اول با نیوشا صارمی
خبر
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد

شنیداری

پادکست‌ها