مرحله دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی صبح روز جمعه ۲۱ اردیبهشت و در فضایی سردتر از دور نخست آن آغاز شد. رهبر جمهوری اسلامی در پای صندوق رای، مردم را به انتخاب ۴۵ نماینده باقی مانده تشویق کرد.
خلوتی حوزههای رایگیری در تصاویر منتشر شده و جای خالی مباحث مربوط به انتخابات در فضای سیاسی ایران و رسانههای جمعی در روزهای گذشته، نشان میدهند دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی نیز همچون دور اول آن سرد و بیروح است و مشارکت شهروندان در آن، ناچیز.
این دور از انتخابات از ساعت هشت صبح به وقت ایران در ۲۲ حوزه رایگیری آغاز شد و قرار است تا ساعت ۱۸ به وقت محلی ادامه داشته باشد اما ممکن است زمان پایان آن تمدید شود.
تبریز، شبستان، میانه، پارسآباد، سمیرم، لنجان، کرج، تهران، ورامین، بیرجند، مشهد، آبادان، رامهرمز، خدابنده، زنجان، شیراز، مرودشت، خرمآباد، قائمشهر، ملایر، کرمانشاه و گنبدکاووس، حوزههایی هستند که انتخابات در آنها به دور دوم کشیده شد.
دور نخست این انتخابات روز ۱۱ اسفند سال گذشته برگزار شد که در آن ۲۴۵ کاندیدا به مجلس شورای اسلامی راه یافتند و روز جمعه ۲۱ اردیبهشت، برای ۴۵ کرسی باقیمانده میان ۹۰ کاندیدای راهیافته به دور دوم، رقابت برقرار است.
احمد وحیدی، وزیر کشور دولت ابراهیم رئیسی صبح روز جمعه گفت ۱۱ هزار و ۵۰۰ شعبه اخذ رای در مرحله دوم انتخابات وجود دارد که ۶۵ درصدشان مربوط به انتخابات الکترونیکی است.
محمد مخبر، معاون اول ابراهیم رئیسی در این روز دور نخست انتخابات مجلس را «افتخارآمیز» خواند و گفت: «افتخار بزرگی برای دولت بود که توانست این رویداد را در سلامت و امنیت کامل برگزار کند.»
محمدرضا پورابراهیمی، نماینده کرمان که در این دوره از انتخابات موفق به ادامه حضور در مجلس نشد، همان زمان از تخلفاتی گسترده مانند «خرید و فروش رای، اعطای هدایای گسترده به منظور تاثیر در انتخابات و انجام تبلیغات خارج از ضوابط» خبر داد.
پس از پایان زمان رایگیری در دور نخست انتخابات، خبرگزاریهای وابسته به حکومت از مشارکت حدودا ۴۰ درصدی در این رقابتها خبر داده بودند.
تصاویر منتشر شده از سوی شهروندان و خلوتی چشمگیر حوزههای رایگیری در آن زمان حکایت از آن داشت که میزان واقعی مشارکت در انتخابات، احتمالا بهمراتب کمتر از ارقام اعلام شده از سوی مقامها و رسانههای رسمی جمهوری اسلامی است.
روز ۲۱ اردیبهشت، خامنهای در سخنرانی کوتاهی هنگام ثبت رای الکترونیکی خود، انتخابات را «کاری اساسی و مهم برای کشور و مردم، نشانه حضور، اراده و تصمیمگیری مردم و وظیفهای ملی برای پیشرفت کشور» توصیف کرد.
او درباره مشارکت مردم در رایگیری امروز نسبت به ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ گفت: «اهمیت مرحله دوم انتخابات کمتر از مرحله اول نیست. هرچه رای بیشتر باشد مجلس قویتر است و امکان کار در کشور بیشتر میشود.»
رهبر جمهوری اسلامی صبح روز ۱۱ اسفند نیز هنگام انداختن رای خود به صندوق، کوشیده بود شهروندان ایرانی را به مشارکت در انتخاباتی که مخالفان آن را آزاد، رقابتی و عادلانه نمیدانند، تشویق کند.
برخی نظرسنجیهای پیش از انتخابات، حداکثر مشارکت در انتخابات را بین ۲۵ تا ۳۹ درصد تخمین زده بودند.
شماری از مقامهای جمهوری اسلامی پس از پایان رایگیری اعتراف کردند حضور مردم در رویداد یازدهم اسفند، کمترین میزان مشارکت در ۱۲ دور انتخابات مجلس بعد از انقلاب بود.
پیش از برگزاری انتخابات این دوره مجلس، احزاب و گروههای سیاسی، مدنی و صنفی، خانوادههای دادخواه و زندانیان سیاسی، با انتشار فراخوانهایی خواستار تحریم این رویداد شده بودند.
در آستانه مرحله دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی، یک فایل صوتی از محمد خاتمی، رییس دولت اصلاحات منتشر شد که در آن میگوید اصلاحطلبان تا کنون برای اختصاص چند کرسی به آنان در مجلس، از حکومت «گدایی» میکردهاند.
خاتمی در این فایل صوتی لو رفته میگوید: «اگر کل انتخابات دگردیسی پیدا کرد و دیگر انتخابات نبود باز هم باید به نفع کسانی که ضد انتخابات هستند کار کنیم یا در کنار ۶۰ درصدی از مردم قرار بگیریم که تصمیم گرفتهاند در انتخابات شرکت نکنند؟»
اسفند سال گذشته خاتمی برای اولین بار پای صندوقهای رای انتخابات مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی حاضر نشد.