مشارکت زیر ۸ درصدی در دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در ۴ شهر بزرگ

شنبه ۱۴۰۳/۰۲/۲۲

بررسی نتایج اعلام شده از دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی نشان می‌دهد در شهرهایی مانند کرج، تهران، شیراز و مشهد، عدم مشارکت بین ۹۳/۵ تا ۹۲ درصد ثبت شده است. میانگین مشارکت در هفت شهر بزرگ ایران تا ۱۲ درصد بوده است.

تبریز، شبستان، میانه، پارس‌آباد، سمیرم، لنجان، کرج، تهران، ورامین، بیرجند، مشهد، آبادان، رامهرمز، خدابنده، زنجان، شیراز، مرودشت، خرم‌آباد، قائم‌شهر، ملایر، کرمانشاه و گنبدکاووس، ۲۲ حوزه‌ای بودند که انتخابات در آن‌ها به دور دوم کشیده شده بود.

وزارت کشور نتایج دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی را بر اساس «آرای صحیح ماخوذه» اعلام کرد. در اغلب حوزه‌های رای‌گیری اشاره‌ای به میزان رای‌های باطله یا سفید نشده است.

شمار واجدان شرایط رای دادن در حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، پردیس و اسلام‌شهر هفت میلیون و ٧٧۵ هزار نفر بود که تنها ۵۵۲ هزار رای صحیح در دور دوم انتخابات از این حوزه اخذ شد.

آمار وزارت کشور نشان می‌دهد تنها حدود هفت درصد واجدان شرایط در تهران رای داده‌اند و ۹۳ درصد شهروندان در انتخابات شرکت نکرده‌اند.

نفر اول تهران در این دور از انتخابات، بیژن نوباوه وطن با حدود ۲۷۱ هزار رای است که فقط حدود ۳/۵ درصد آرای اخذ شده را به دست آورده است.

محمد سراج، ابوالفضل ظهره‌وند، حسین صمصامی، زهره لاجوردی، احمد نادری، ابراهیم عزیزی، سمیه رفیعی، پیمان فلسفی، ابوالقاسم جراره، مرتضی محمودی، مجتبی رحمان‌دوست، عبدالحسین روح‌الامینی، مجتبی زارعی، زینب قیصری و علیرضا سلیمی به ترتیب دیگر نامزدهای انتخاب شده هستند.

بیشترین کرسی‌های بلاتکلیف از ۴۵ جایگاه باقی‌مانده در دور دورم انتخابات مجلس شورای اسلامی مربوط به حوزه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس بود که در آن ۳۲ نامزد برای کسب ۱۶ کرسی رقابت کردند.

در مجموع حوزه‌های انتخابیه دیگر شهرهای ایران ۱۳ جایگاه خالی وجود داشت.

در حوزه انتخابیه کرج، فردیس، اشتهارد از استان البرز، تعداد واجدان شرایط رای دادن یک میلیون و ۴۷۲ هزار نفر اعلام شده بود.

بر اساس گزارش‌های رسمی در دور دوم انتخابات این حوزه ۹۴ هزار و ۹۶۸ رای اخذ شده است که برابر مشارکت حدود ۶/۵ درصدی است.

در حوزه انتخابیه شیراز یک میلیون و ۳۵۴ هزار نفر و در زرقان ۳۶ هزار و ۱۹۲ نفر واجد شرایط رای دادن اعلام شده بودند.

به گفته ستاد انتخابات کشور، در این دو حوزه در مجموع ۱۰۸ هزار و ۱۳۷ رای اخذ شده است که برابر با مشارکت کمتر از هشت درصدی است.

به گفته فرمانداری مشهد، در حوزه انتخابیه مشهد و کلات ۲۱۲ هزار و ۸۰۹ نفر در دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی شرکت کردند که برابر با مشارکتی هشت درصدی است.

تعداد واجدان شرایط رای دادن در این حوزه بیش از دو میلیون و ۶۵۰ هزار نفر بوده است.

به گفته مقام‌های حکومتی، میزان مشارکت در دور اول انتخابات در مشهد ۳۴ درصد بود که این درصد در دور دوم، چهار برابر کاهش یافت.

پیش‌تر اعلام شده بود در شهرستان تبریز از استان آذربایجان شرقی یک میلیون و ۳۵۸ هزار و ۷۵ نفر واجد شرایط رای دادن هستند.

بر اساس آمارهای اعلام شده از سوی فرمانداری این شهرستان، در حوزه انتخابیه تبریز، آذرشهر و اسکو در مجموع ۲۱۱ هزار و ۵۹۱ رای در دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی اخذ شده است.

این عددها حاکی از میزان مشارکت ۱۵/۶ درصدی شهروندان این مناطق در دور دوم انتخابات است.

در شهرستان کرمانشاه، ۸۷۵ هزار و ۶۰۸ نفر واجد شرایط رای دادن بودند که به گفته مقام‌های دولتی، در دور دوم انتخابات ۱۵۸ هزار و ۸۶۱ رای اخذ شد.

این عدد میزان مشارکت ۱۸/۱ درصدی را در کرمانشاه نشان می‌دهد.

استانداری زنجان حدود یک هفته قبل اعلام کرده بود بیش از ۶۰۰ هزار نفر در حوزه‌های انتخابیه زنجان، طارم و خدابنده واجد شرط حضور در پای صندوق‌های رای هستند.

بر اساس آمارهای رسمی، مجموع آرای اخذ شده از این حوزه‌ها ۱۳۵ هزار و ۲۸۱ رای است که مشارکتی حدود ۲۲/۵ درصدی را نشان می‌دهد.

روز جمعه ۲۱ اردیبهشت و پیش از اعلام نتایج، تصاویری از خلوتی حوزه‌های رای‌گیری منتشر شد که نشان می‌داد دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی همچون دور اول آن سرد و بی‌روح و مشارکت شهروندان در آن ناچیز خواهد بود.

دور نخست این انتخابات روز ۱۱ اسفند سال گذشته برگزار شد که در آن ۲۴۵ کاندیدا به مجلس شورای اسلامی راه یافتند.

روز جمعه ۹۰ کاندیدای راه‌یافته به دور دوم بر سر ۴۵ کرسی باقی‌مانده مجلس رقابت کردند.

احمد وحیدی، وزیر کشور دولت ابراهیم رئیسی صبح روز جمعه گفت ۱۱ هزار و ۵۰۰ شعبه اخذ رای در مرحله دوم انتخابات وجود دارد.

در دور نخست انتخابات و پس از پایان زمان رای‌گیری، خبرگزاری‌های وابسته به حکومت از مشارکت حدودا ۴۰ درصدی در این رقابت‌ها خبر داده بودند.

تصاویر منتشر شده از سوی شهروندان و خلوتی چشم‌گیر حوزه‌های رای‌گیری در آن زمان حکایت از آن داشت که میزان واقعی مشارکت در انتخابات، احتمالا به‌مراتب کمتر از ارقام اعلام‌ شده از سوی مقام‌ها و رسانه‌های رسمی جمهوری اسلامی است.

برخی نظرسنجی‌های پیش از انتخابات، حداکثر مشارکت در انتخابات را بین ۲۵ تا ۳۹ درصد تخمین زده بودند.

شماری از مقام‌های جمهوری اسلامی پس از پایان رای‌گیری اعلام کردند حضور مردم در رویداد یازدهم اسفند، کمترین میزان مشارکت در ۱۲ دور انتخابات مجلس بعد از انقلاب بود.

پیش از برگزاری انتخابات این دوره مجلس، احزاب و گروه‌های سیاسی، مدنی و صنفی، خانواده‌های دادخواه و زندانیان سیاسی، با انتشار فراخوان‌هایی خواستار تحریم این رویداد شده بودند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
هت‌تریک با مزدک میرزایی
جهان‌نما
خبر

شنیداری

پادکست‌ها