علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در جریان بازدید از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، رمان «تلآویو سقوط کرد» که کتابی ضد اسرائیل است را انتخاب کرد. همزمان اعتراض ناشران به چگونگی برگزاری نمایشگاه ادامه دارد.
خامنهای روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت طبق برنامه هر ساله خود، از نمایشگاه کتاب تهران بازدید کرد و وبسایت دفتر او تصاویری از این بازدید را منتشر کرد.
بر اساس گزارش رسانههای ایران، او در جریان این بازدید، رمانی به نام «تلآویو سقوط کرد» نوشته سمیه علی هاشم که موجودیت اسرائیل را زیر سوال میبرد، انتخاب کرد.
انتخاب این کتاب در نمایشگاه از سوی خامنهای، چند هفته پس از تنشهای نظامی میان اسرائیل و جمهوری اسلامی صورت گرفته است.
جمهوری اسلامی از ابتدای شکلگیری خود پس از انقلاب، شعار «نابودی» اسرائیل را سر داده و در دهههای گذشته از گروههای مسلحی که با اسرائیل مبارزه میکنند، حمایت کرده است.
مسعود مافان، مدیر انتشارات باران در سوئد، در گفتوگو با ایران اینترنشنال تاکید کرد که انتخاب این کتاب «کوبیدن بر طبل جنگ» از سوی خامنهای است.
مافان همچنین به انتخاب کتابی درباره اسدالله لاجوردی، رییس پیشین زندانهای جمهوری اسلامی از سوی خامنهای اشاره کرد و آن را «نمک پاشیدن به چشم همه دادخواهان» دانست.
وزارت ارشاد امسال حوثیهای یمن را که در ماههای گذشته حملاتی را علیه اسرائیل و کشتیرانی تجاری در دریای سرخ انجام دادهاند، به عنوان مهمان ویژه به نمایشگاه کتاب تهران دعوت کرده است.
این دعوت پس از آن صورت گرفت که ناشران هندی به دلیل منع سفر به ایران از سوی دولت دهلینو نتوانستند در نمایشگاه شرکت کنند.
برخی از ناشران مستقل از شرکت در این دوره از نمایشگاه کتاب تهران خودداری کردهاند.
همچنین اعتراضات به چگونگی برگزاری نمایشگاه، به ناشران دیجیتال نیز کشیده شده و این دسته از ناشران، از تخصیص نیافتن فضای مناسب در بخش ناشران عمومی شکایت دارند.
محمدپور، دبیر انجمن ناشران کتاب الکترونیک، در این زمینه گفت اجرای مصوبات قبلی به اندازه کافی صورت نگرفته و ناشران دیجیتال همچنان از حقوق خود محروم هستند.
صفحه «عصر روشن» در اینستاگرام درباره فهرست کتابهای ممنوعه امسال در نمایشگاه کتاب نوشت که هر سال کتابهایی وجود دارند که در بازار نشر فرصت عرضه یافتهاند، اما در نمایشگاه کتاب نباید عرضه شوند.
بر اساس این گزارش، رمان «کتابخانه نیمهشب» یکی از این کتابهاست که تاکنون حدود ۱۴۰ بار تجدید چاپ شده، اما چند ساعت مانده به آغاز نمایشگاه امسال، با ناشرانی که این کتاب را منتشر کردهاند تماس گرفته شده، به شکل شفاهی و غیررسمی از آنها خواسته شده که این کتاب را در نمایشگاه امسال عرضه نکنند.
نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از آبان ماه سال ۱۳۶۶ و در زمان وزارت محمد خاتمی آغاز به کار کرد.
در اولین دور این نمایشگاه، ۱۹۶ ناشر خارجی و ۲۰۰ ناشر داخلی حضور داشتند.
در دور اول، ناشرانی مانند اسکفورد، پنگوئن و یونسکو نیز شرکت داشتند.