دولت جو بایدن رییسجمهور آمریکا مجوز کلی برای ارائه خدمات، نرمافزار و سختافزار به شهروندان در داخل ایران را به مقررات دولتی بدل میکند.
این تصمیم باعث میشود تا شرکتهای غربی در حوزه انفورماتیک راحتتر بتوانند به شهروندان ایرانی خدمات ارائه کنند، یا سختافزار و نرمافزار بفروشند.
همچنین این تصمیم موجب میشود نگرانیهای این شرکتها در رابطه با تجارت با شهروندان در داخل ایران و خطر تحریم شدن کاهش یابد.
یک مقام آگاه در وزارت خارجه آمریکا به ایران اینترنشنال میگوید که این اقدام نشانه دیگری از حمایت همه جانبه و دو حزبی امریکا از مردم ایران و چرخش آزاد اطلاعات و دسترسی آزاد به اینترنت است.
او افزود که دولت بایدن به آنچه در این حوزه انجام داده مفتخر است.
دولت بایدن یک هفته پس از کشته شدن مهسا امینی مجوزهای مربوط به ارائه خدمات در حوزه تکنولوژی به مردم در داخل ایران را بهروزرسانی کرد.
همچنین واشینگتن در سالهای اخیر تاکید کرده که تسهیل راه ارتباط ایرانیها از داخل با جهان آزاد، از ستونهای اصلی حمایتش از مردم ایران است.
بهروزرسانی مجوزهای مربوط به تجارت تکنولوژی با ایران، ارائه خدمات ویپیان و دور زدن سانسور دولتی اینترنت و وضع تحریم از جمله اقدامات ایالات متحده در سالهای پس از کشته شدن مهسا امینی و اعتراضات مردم ایران بوده است.
باز گذاشتن دست کمپانیهای تکنولوژی در تجارت با مردم ایران، میتواند به تقویت جامعه مدنی از طریق مبارزه با اختلالات دولتی و عمدی اینترنت و جاسوسی دولتی از شهروندان ختم شود.
با این همه، تصمیم در زمینه تجارت با مردم در داخل ایران در نهایت بر عهده شرکتهای خصوصی امریکایی است.
جمهوری اسلامی نه تنها اینترنت را در کل کشور کنترل میکند، بلکه از این کنترل به عنوان یک سلاح استفاده میکند و وقتی معترضان به خیابانها میروند، آن را به طور کامل قطع میکند.
به همین دلیل، همزمان با افزایش اعتراضها به قتل مهسا امینی و کندی اینترنت در کشور، موضوع ارائه خدمات اینترنت ماهوارهای استارلینک به ایرانیان بار دیگر مطرح شد.
در آن زمان، ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، در پاسخ به سوالی درباره امکان ارائه خدمات اینترنت ماهوارهای استارلینک به مردم ایران، نوشت این شرکت درخواست معافیت از تحریمهای مرتبط با ایران را در این زمینه خواهد داد.
در پی اعلام درخواست ایلان ماسک برای معافیت از تحریمهای مرتبط با جمهوری اسلامی با هدف ارائه اینترنت ماهوارهای استارلینک در ایران، وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد صادرات برخی تجهیزات اینترنت ماهوارهای در راستای کمک به آزادی اینترنت در ایران ممکن است.
همچنین ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد این کشور حمایت سختافزاری برای توسعه خدمات اینترنت ایرانیان را نیز در دستور کار خود دارد.
یکی از مهمترین بسترهای مرتبط با استارلینک، لزوم وجود ایستگاههای زمینی برای دریافت و ارسال داده به شبکه اینترنت است چرا که خود ماهوارهها مستقیما اینترنتی ندارند و باید دادهها را به شکل مداوم با زمین رد و بدل کنند.
در دیماه ۱۴۰۱، وال استریت جورنال اعلام کرد در شرایط سرکوب خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی و قطع دسترسی آزاد به اینترنت در ایران، کنشگران حقوق بشر موفق شدهاند محمولههای زیرزمینی حاوی ترمینالهای اینترنت ماهوارهای استارلینک را وارد ایران کنند.
یک ماه قبل از آن، مجله آمریکایی تایم در گزارشی اختصاصی درباره تلاشهای مخفیانه برای رساندن دستگاههای استارلینک به ایران نوشت: «اگر پنج هزار گیرنده استارلینک در ایران فعال شود یک شبکه اینترنت در سایه ایجاد میشود که در رساندن صدای ایران به جهان نقشی مؤثر خواهد داشت.»
همچنین در آن سال، گوگل در بیانیهای تاکید کرد در تلاش است تا دسترسی ایمنتر مردم ایران به اینترنت را از راه به کارگیری ویپیانهای مقاوم در برابر فیلترینگ ایجاد کند.