رئیسی خواهان سخت‌گیری بیشتر برای جلوگیری از پایان خودخواسته بارداری شد

شنبه ۱۴۰۳/۰۲/۲۹

ابراهیم رئیسی در مراسمی تحت عنوان «اهدای جایزه ملی جوانی جمعیت»، آمار «سقط جنین» در ایران را نگران‌کننده خواند و خواهان آن شد که سخت‌گیری‌های بیشتری برای جلوگیری از پایان خودخواسته بارداری اعمال شود.

ابراهیم رئیسی در مراسم اهدای جایزه ملی جوانی جمعیت گفته است: «آمار‌های متفاوتی از سقط جنین اعلام می‌کنند، آمار دقیقی نیست، اما آنچه قطعی است، این آمار نگران‌کننده است.»

ابراهیم رئیسی درحالی از نبود آمار دقیق در رابطه با پایان خودخواسته بارداری گلایه کرده، که ستاد ملی جمعیت زیرمجموعه ریاست جمهوری است و خود او ریاست این ستاد را بر عهده دارد.

بند ب از قانون پر حاشیه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت- مصوب سال ۱۴۰۰، وظایف ستاد زیر نظر رئیسی را مشخص کرده که یکی از آنها «پایش جامع وضعیت سقط جنین در کشور بر اساس جمع‌بندی گزارش‌های دستگاه‌های ذی‌ربط و پژوهش‌های مرتبط» است. بر این اساس اگر جایی در جمهوری اسلامی قرار باشد آمار دقیق از پایان خودخواسته بارداری را اعلام کند، آنجا زیر مجموعه خود ابراهیم رئیسی است.

حسین طیبی‌فرد، جانشین نماینده ولی فقیه در سپاه می‌گوید سالانه ۵۰۰ هزار سقطجنین انجام می‌شود که نقش صهیونیست در کشور را دارد.

آمار سالانه سقط جنین در ایران: از ۲۵۰ تا ۷۳۰ هزار مورد

دو سال پس از تشکیل ده‌ها ستاد و قرارگاه برای جوانی جمعیت و صرف بودجه‌ ۴۲ هزار میلیارد تومان، همانطور که ابراهیم رئیسی گفته تا امروز حتی یک آمار مشخص از تعداد و انواع سقط جنین در کشور وجود ندارد.

اما تخمین‌هایی درباره تعداد سقط جنین ارائه شده است. اردیبهشت ۱۴۰۲، صالح قاسمی، دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت گفت: «به طور میانگین سالانه ۳۵۰ هزار تا ۵۳۰ هزار مورد سقط جنین در کشور انجام می‌شود که از این میزان حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار مورد مجوزدار است و توسط پزشکی قانونی انجام می‌شود. حدود ۱۰ تا ۱۲ هزار مورد هم سقط غیرارادی است و بقیه آن سقط «غیرقانونی و جنایی» است.

سلیمان حیدری، مدیرکل مرکز نظارت و اعتباربخشی امور درمان وزارت بهداشت، می‌گوید آمارهای مربوط به سقط جنین در کشور بر اساس فرمو‌ل‌‌ های غیر مطمئنی است که نمی‌توان آن را مطرح کرد

۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۲ هم فاطمه محمدبیگی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، در همایش روز ملی جمعیت گفته بود: «در زمان حاضر سالانه ۲۵۰ تا ۶۵۰ هزار سقط جنین در کشور رخ می‌دهد. او از روحانیون درخواست کرده بود که «حرمت سقط جنین» را برای مردم تبیین کنند.

دی‌ماه سال ۱۴۰۲ امیرحسین بانکی‌پور، نماینده مجلس در همایش ملی مبارزه با سقط جنین اعلام کرد سالانه ۷۳۰ هزار سقط جنین در کشور انجام می‌شود که به گفته او «این عدد برای سقط در دهه هشتاد بسیار کمتر بوده است.

دیروز ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ جانشین نماینده ولی‌فقیه در سپاه هم وارد گود اعلام آمار سقط جنین شد. به گفته حسن طیبی‌فر سالانه ۵۰۰ هزار سقط جنین در ایران رخ می‌دهد.

همه این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که به گفته سلیمان حیدری، مدیرکل مرکز نظارت و اعتباربخشی امور درمان وزارت بهداشت، از آنجا که حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد سقط‌های غیرقانونی خارج از مراکز درمانی انجام می‌شوند اصولا نمی‌توان آماری داشت. او فروردین سال ۱۴۰۲ درباره اعداد و ارقام اعلامی در رابطه با سقط جنین گفته بود: «بر اساس یک سری فرمول‌هایی آمار مختلفی مطرح شده که از آنجایی که این آمارها قابل اطمینان نیست، نمی‌توان آن‌ها را مطرح کرد.»

شکست قانون جوانی جمعیت

حدود سه سال از تصویب قانون جوانی جمعیت با اصرار جریان اصولگرای تندرو گذشته است. این قانون دو هدف برجسته داشت؛ کاهش سقط جنین و افزایش موالید.

تعداد موالید در این مدت کاهش داشته و هنوز هیچ آمار مشخصی از تعداد سقط جنین وجود، حتی در حدی که رئیس جمهور بتواند آن را اعلام کند وجود ندارد. در این میان رضا ملک‌زاده، وزیر اسبق بهداشت، گفته اجرای قانونی جوانی جمعیت موجب می‌شود که معلولیت در ایران افزایش پیدا کند. قانونی که در این مدت چند ده هزار میلیارد تومان صرف آن شده و یکی از بخش‌های مهم آن جلوگیری از سقط جنین بود.

پیش از تصویب این قانون و در سال ۱۳۹۸، عباس مسجدی آرانی، رییس وقت سازمان پزشکی قانونی گفته بود آمار غیر رسمی سقط جنین در کشور حدود ۱۲۵ هزار مورد در سال است.

اگر از اعداد ۷۰۰ هزار و ۵۰۰ هزار سقط در سال صرف‌نظر کنیم، بر اساس اظهارات مقام‌های فعلی، کمترین آمار سقط جنین در کشور چیزی حدود ۲۵۰ هزار سقط در سال است که نسبت به سال ۱۳۹۸ دقیقا دو برابر شده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

حرف آخر با پوریا زراعتی
خبر
سیاست با مراد ویسی
خبر

شنیداری

پادکست‌ها