بارشهای شدید و سیلآسای خراسانرضوی در حالی روز شنبه ادامه یافت که دادستان مرکز این استان از برخورد با مقصران سیل مشهد خبر داد. روزنامه هممیهن روز ۲۹ اردیبهشت نحوه واکنش مقام های کشوری و استانی را به سیل مشهد مصداق «پاشیدن اسید روی زخم» مردم سیلزده دانست.
بارندگی شدید همراه با تگرگ در شهر مشهد و دیگر مناطق استان خراسانرضوی در روز شنبه ۲۹ اردیبهشت ادامه یافت.
ویدیوی منتشر شده از مشهد حاکی است در اثر این بارشهاسقف درالقرآن حرم «امام رضا» سوراخ شده است.
ویدیوهای دیگر حاکی از جاری شدن سیل در خیابانهای محلههای کوهسنگی و سیدی مشهد است.
ویدیویی دیگر نشان میدهد به دلیل بارندگی و تجمع ابرها در آسمان مشهد، این شهر در میانه روز ناگهان تاریک شده است.
یکی از مخاطبان ایراناینترنشنال با ارسال ویدیویی از شدت بارندگی روز شنبه گفت: «تگرگ میآید اندازه گوجه سبز.»
بر اساس ویدیوها، علاوه بر مشهد در خیابانهای شهر شاندیز هم پس از بارش باران، سیل جاری شده است.
دستور دادستانی برای برخورد با مقصران احتمالی سیل مشهد
محمدحسین درودی، دادستان عمومی و انقلاب مرکز خراسانرضوی روز شنبه گفت بر اساس بازدیدهای میدانی، فیلمهای حادثه و مستندات، «مقصران احتمالی حادثه» شناسایی و با آنان اعم از نهادهای عمومی، غیر عمومی، اشخاص حقوقی و حقیقی برخورد میشود.
به گفته او در همین راستا، «مدیر بحران بیاطلاع از آخرین وضعیت» با ارائه استعفا، مسئولیت را تحویل داد.
در جریان سیل مشهد، فایل صوتی مصاحبه خبرنگاری با حسن کلیدری، رییس پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شهرداری مشهد منتشر شد که در آن سیل مشهد را با خنده، «آبگرفتگی جزیی» خواند.
کلیدری درباره خودروهایی که با آب برده شدند، گفته بود «احتمالا آهنی نبودند و کارتنی بودند».
رسانههای ایران روز جمعه خبر دادند که او با دستور استاندار خراسانرضوی از سمت خود برکنار شد.
بر اساس آخرین خبرها، شمار جانباختگان سیل اخیر در استان خراسانرضوی به ۱۲ تن رسیده است.
رگبار بهاری سیلآسای این استان بعد از ظهر روز چهارشنبه ۲۶اردیبهشت شروع شد و در مدت کوتاهی، منجر به آبگرفتگی خیابانهای این شهر و خسارت عمده به منازل شهروندان، اموال عمومی و زیرساختهای شهری شد.
بنا بر هشدار ادارهکل هواشناسی خراسانرضوی، فعالیت سامانه بارشی با خطر احتمال سیل تا روز ۳۰ اردیبهشت در مناطق مختلف این استان برقرار خواهد بود.
فقدان سیستم هشدار سیل در ایران
روز شنبه روزنامه شرق در گزارشی با عنوان «ایران هنوز سیستم هشدار سیل ندارد» به فرار رو به جلوی مدیران مشهد در ماجرای سیلاب اخیر پرداخت و آبخیزداری، آبخوانداری و راهاندازی سیستم هشدار سیل را راهکارهای مهم برای کنترل خسارت ناشی از سیلاب دانست.
به گفته این رسانه، مدیران محلی خراسان رضوی به جای پذیرش مسئولیت خود در قبال وقوع خرابیهای ناشی از سیلاب مشهد، سعی دارند با انکار این واقعه و حتی با تهدید شهروندان از مسئولیت خود شانه خالی کنند.
شرق در ادامه، به نقل از جهانگیر پرهمت، استاد پژوهشکده خاک نوشت که آبخیزداری شهری و در بالادست حوضه آبی، راهی ضروری برای بهرهبرداری از سیل است و باید هرچه زودتر سیستم هشدار سیل برای حوضههای آبی ایران راهاندازی شود.
اهمال نهادهای مسئول خراسانرضوی در جریان سیل اخیر
شماری از رسانههای مشهد به اهمال نهادهای مسئول در سیل خراسانرضوی پرداختند و نوشتند چرا وقتی وضعیت قرمز بود، هشدارهای زرد و نارنجی اعلام شد؟
اگر هشدارهای هواشناسی به موقع و منطبق باواقعیت موجود (سطح قرمز) صادر میشد قطعا تدابیر حوزه های مختلف منطبق با همان سطح پیشبینی میشد.
یحیی قائنیپور، رییس مرکز پیشبینی هواشناسی خراسانرضوی در همین زمینه گفت بارشهای شدید این چند روز «پیشبینی و سه هشدار به علاوه چهار درخواست جلسه اضطرار صادر شده بود».
به گفته او این هشدارها روی پرتال سازمان هواشناسی، در اختیار مدیریت بحران استانداری، تمام مسئولان خراسانرضوی و صداوسیما قرار گرفته بود.
روزنامه هممیهن نیز در سرمقاله روز ۲۹ اردیبهشت و نیز در گزارشی مجزا با عنوان «سیل بیتدبیری و مرگ» به ریشهیابی رخدادهای چند روز اخیر مشهد پرداخت.
این رسانه به نخستین واکنش احمد وحیدی، وزیر کشور دولت ابراهیم رئیسی نسبت به سیل مشهد مبنی بر «رایگان بودن هزینه خاکسپاری کشتهشدگان» اشاره کرد و آن را نماینده سطح دغدغه دولت به چنین فاجعهای خواند.
هممیهن همچنین سخنان مدیر ستاد بحران مشهد درباره سیل و انکارش را «پاشیدن اسید روی زخم مردم» خواند و آن را نشانهای از ادامه شکاف میان دغدغههای مردم و مدیران جمهوری اسلامی قلمداد کرد.
از سوی دیگر، روز جمعه احمد علمالهدی، نماینده خامنهای در خراسانرضوی بدون اشاره به تعداد جانباختگان در سیل مشهد گفت: «نباید از موضوعات دلگرمکننده در بحران اخیر که یک بلای طبیعی بود غافل شد.»
هممیهن سخنان علمالهدی را «پاشیدن نمک دیگری بر زخم مردم» توصیف کرد و گفت مثل این است که در جریان سیل فروردین پنج سال پیش بهجای ابراز تاسف و ناراحتی نسبت به آن همه خسارات و تلفات، ابراز خوشحالی کنیم که بارانهای فراوان باریده است و هیچ توجهی هم به داغدیدگان، خسارتدیدگان و ریشههای مدیریتی و سیاستی در شکلگیری چنین خساراتی نکنیم.
این رسانه با تاکید بر تفاوت بلای طبیعی با مسئولیت انسانی در جلوگیری از خسارات آن» نوشت: «اگر بهجای مانع شدن از برگزاری کنسرتهای قانونی و وضعیت زنان قدری هم به این مسائل میپرداختند، شاید سیل میآمد ولی زیانی نمیرساند.»
بر اساس این مطلب، فاجعه سیل مشهد به دلیل دخل و تصرفات در ارتفاعات و اشغال و انسداد آبراهها رخ داد و شبیه به گزارش ملی سیل سال ۱۳۹۸ درباره گلستان بود.
روز پنجشنبه موسیالرضا حاجیبیگلو، عضو کمیسیون نظارت شورای شهر مشهد به انتخاب گفت ساختوسازهای غیرمجاز در کمربند جنوبی کوهشاد باعث افزایش خسارت سیل شد.
به گفته او، کوهها را تراش دادند و جادهای در کوه احداث شد که خارج از نظر شورا بود.
از سوی دیگر بنا بر گزارش هممیهن، بیشترین آسیبهای سیل مشهد را مناطق حاشیهای و آسیبخیز دیدند که ساکنانش عموما سطح درآمدی و تحصیلی پایینی دارند و تجمع انواع آسیبها نیز در همین مناطق است.
بر اساس آمار ادارهکل راه و شهرسازی خراسان رضوی، این استان پنج هزار و ۴۷۷ هکتار سکونتگاه غیررسمی دارد که سه هزار و ۸۹۴ هکتارش مربوط به شهر مشهد است و با پوشش ۱۰ درصدی سکونتگاههای غیررسمی کشور در رتبه دوم قرار دارد.