خبرگزاری فرانسه: سینمای ایران کنترل حکومت بر جوانان را دستاویز طنز قرار داده

یکشنبه ۱۴۰۳/۰۲/۳۰

همزمان با برگزاری جشنواره کن، خبرگزاری فرانسه در گزارشی از سینمای ایران به استقبال مردم از فیلم‌های کمدی پرداخته و تاکید کرده که این فیلم‌ها کنترل جمهوری اسلامی بر جوانان ایرانی را موضوع طنز انتقادی خود قرار داده‌اند.

خبرگزاری فرانسه در گزارشی که روز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت منتشر کرده، نوشت: «بسیاری از کمدی‌ها از طنز برای انتقاد نصف‌ونیمه از کنترل جمهوری اسلامی بر جوانان استفاده می‌کنند.»

این خبرگزاری به خشم رسانه‌های حکومتی از برخی از این فیلم‌ها مثل «هتل» و «فسیل» (۱۳۹۹) اشاره کرد و افزود روزنامه حکومتی کیهان فیلم فسیل را به ترویج فرهنگ دوران شاه، «فحشا» و «غربزدگی» متهم کرد و از مسوولان خواست تا جلوی نفوذ فرهنگی «دشمنان» بر نسل جوان را بگیرد.

با این حال، به نوشته خبرگزاری فرانسه، کارگرانان این فیلم‌ها همچنان مجبورند محدودیت‌های اعمال‌شده از سوی جمهوری اسلامی را رعایت کنند: «زنان حجاب دارند، زن و مرد به یکدیگر دست نمی‌زنند و مشروبات الکلی نشان داده نمی‌شود.»

این خبرگزاری درباره دلیل اقبال مردم به سینمای کمدی نوشت هرچند درام‌های اجتماعی باعث موفقیت سینمای ایران در جشنواره‌های بین‌المللی مانند کن می‌شود، ایرانیان دوست دارند آخر هفته خود را به سینما بروند و با دیدن فیلم‌های کمدی، «حواس خود را از زندگی اغلب دشوار روزمره پرت کنند.»

وضعیت اقتصادی در ایران در سال‌های اخیر شدیدا وخیم شده و تورم افسارگسیخته موجب گسترش فقر شده است.

همچنین سرکوب‌های شدید اجتماعی حکومت علیه جوانان از جمله در زمینه سیاست حجاب اجباری، نارضایتی‌ها را افزایش داده است.

میلاد، یک فروشنده ۴۷ ساله که از یک سینما خارج می‌شد، به خبرگزاری فرانسه گفت: «باید بخندیم چون شرایط اقتصادی و اجتماعی سخت است، سینما می‌روم و بدبختی‌هایم را برای چند ساعت فراموش می‌کنم.»

الهه کارگر، پرستار ۲۴ ساله نیز گفته که «طبیعا کمدی» را برای «خوش گذراندن» در سینما انتخاب می‌کند.

هوشنگ گلمکانی، منتقد سینما، به خبرگزاری فرانسه گفت که محدودیت‌های جمهوری اسلامی در سینمای ایران، مانع از تمسخر «ارزش‌های ترویج‌شده توسط فرهنگ رسمی» مانند «حفاظت از خانواده به هر قیمتی» نمی‌شود.

او افزود حکومت فیلم‌های کمدی را تحمل می‌کند زیرا «آنها به نیازهای مردم پاسخ می‌دهند».

خبرگزاری فرانسه نوشت به دلیل تحریم‌های بین‌المللی، حضور فیلم‌های خارجی در سینماهای ایران اندک است و مردم با انتخاب محدودی برای سینما رفتن روبه‌رو هستند.

همچنین این خبرگزاری به سانسور و توقیفی که علیه فیلم‌های موفق ایرانی در خارج از کشور اعمال می‌شود، اشاره کرد.

گلمکانی در این باره گفت یکی از دلایل کشیده شدن تهیه‌کنندگان به سمت ساخت فیلم‌های کمدی، نگرانی از همین محدویت‌ها علیه سینمای درام اجتماعی ایران است که آنها را به طور فزاینده‌ای به حاشیه رانده است.

گلمکانی ابراز نگرانی کرد که تولید بیش از حد کمدی‌ها بر کیفیت کلی سینمای ایران تاثیر بگذارد.

در تازه‌ترین نمونه فشار بر سینماگرانی ایرانی، محمد رسول‌اف، فیلمساز مستقل و منتقد حکومت، روز ۲۴ اردیبهشت با انتشار پستی در صفحه اینستاگرام خود از خروجش از ایران خبر داد.

او در اولین گفت‌وگوی خود پس از خروج از ایران جزییاتی از نحوه خروج و برنامه‌های آینده‌اش را شرح داد و گفت با وضعیت حقوقی‌اش «چاره‌ای» جز ترک کشور نداشته، زیرا مصمم به ادامه کار است و می‌خواهد داستان مردمش را با فیلم باز گوید.

آخرین فیلم رسول‌اف به نام «دانه انجیر معابد» در بخش مسابقه جشنواره کن پذیرفته شده و قرار است روز جمعه چهارم خرداد ماه در این جشنواره به نمایش درآید.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر ورزشی
گزارش روز با مجتبا پورمحسن
اقتصاد و بازار
ایول در دل نروژ

شنیداری

پادکست‌ها