نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز سهشنبه یکم خرداد به ارسال گزارش تحقیق و تفحص از ستاد احیای دریاچه ارومیه به قوه قضاییه جمهوری اسلامی رای مثبت دادند.
این طرح با ۱۵۶ رای موافق در برابر پنج رای مخالف به تصویب رسید. هشت نماینده نیز به این طرح رای ممتنع دادند.
سمیه رفیعی، رییس فراکسیون محیط زیست مجلس اعلام کرد در مجموع حدود «۵۱ میلیارد ریال» برای پروژههای احیای دریاچه ارومیه هزینه شده اما عملکرد ستاد احیای این دریاچه موفقیتآمیز نبوده است.
رفیعی گفت: «در کنار دستاوردها و نقاط قوت این ستاد نواقص مهمی وجود داشته که به صورت کلی موجب شده شاخصهای این برنامه کمتر از ۲۵ درصد به هدف اصلی خود که احیای دریاچه ارومیه است، دست پیدا کند.»
این اظهارات یک ماه پس از آن مطرح میشوند که محمد درویش، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور هشدار داد با افزایش گرما و مصرف آب در بخش کشاورزی، دریاچه ارومیه در شش ماه آتی «حتما» خشک خواهد شد.
پیشتر و در آذرماه ۱۴۰۲، روزنامه اعتماد نوشت در یک سال اخیر، آب دریاچه ارومیه حدود ۸۰ درصد خشک شده و حالا فقط چهار درصد از سطح آب دریاچه باقی مانده که «مساوی با مرگ قطعی ششمین دریاچه آب شور جهان و بزرگترین دریاچه داخلی ایران است».
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس در ادامه سخنان خود درباره انتقادات به عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: «طبق بررسیهای انجام شده توسط هیات تحقیق و تفحص، مشکلات اصلی ستاد احیا در حوزه اجرا، نظارت و هدفگذاری نامناسب با شرایط اقتصادی و اجتماعی منطقه، موجب عدم تحقق اهداف و کاهش اثربخشی و کارایی برنامههای این ستاد شده است.»
رفیعی خواستار تشکیل کارگروهی ویژه با حضور نمایندگان مجلس، مقامهای استانهای مجاور دریاچه و همچنین نمایندگان وزارتخانهها و دستگاههای ذیربط برای بررسی و پیگیری گزارش تحقیق و تفحص مجلس از عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه شد.
این ستاد در مهرماه ۱۳۹۲ و در دوران ریاستجمهوری حسن روحانی آغاز به کار کرد.
در خرداد ۱۴۰۲، عیسی کلانتری، رییس پیشین سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به پیامدهای اجتماعی و اقتصادی خشک شدن دریاچه ارومیه در شمال غرب کشور هشدار داد و گفت در صورت وقوع این رویداد، باید چهار میلیون نفر را از تبریز و شهرهای اطراف آن تخلیه کرد.
علی سلاجقه، رییس کنونی سازمان حفاظت محیط زیست هم در بهمن سال گذشته به موانع موجود بر سر راه احیای دریاچه ارومیه پرداخت و اعلام کرد کشت یونجه حدود ۳۳ تا ۳۴ درصد کل آب حوضه آبریز این دریاچه را مصرف میکند.
دریاچه ارومیه تنها اکوسیستم رو به نابودی ایران نیست و کارشناسان و حتی مسوولان درباره خشک شدن چندین تالاب در سراسر کشور هشدار دادهاند.