روز گذشته آخرین نشست علنی مجلس یازدهم شورای اسلامی در حالی با حضور بیش از ۲۰۰ تن از نمایندگان برگزار شد که موافقان و مخالفان طرح موسوم به صیانت از فضای مجازی، فرصت رایگیری در مورد آن را نیافتند.
نمایندگان حاضر در دوره بعدی مجلس شورای اسلامی که کار خود را از روز دوشنبه هفتم خرداد آغاز میکنند، رسیدگی و اظهارنظر درباره این طرح جنجالی را از سر خواهند گرفت.
طرح صیانت که عنوان آن در سالهای گذشته به دفعات تغییر کرده، حالا در آخرین نسخه به «طرح نظامبخشی فضای مجازی» تغییر نام داده است.
فارغ از نام، منتقدان و متخصصان عقیده دارند مفاد این طرح محدودیتزا به دنبال تنگتر کردن دایره فیلترینگ و امنیتی کردن فضای مجازی به بهانه صیانت از حقوق افراد است.
مرداد ۱۴۰۱، هنگامی که جنجالها بر سر تصویب این طرح بالا گرفت، محمدباقر قالیباف، رییس مجلس یازدهم با ارجاع بخشی از این طرح به شورای عالی فضای مجازی، از این نهاد خواست تا آن را بررسی و تصویب کند.
یک ماه پس از آن اعضای شورای عالی فضای مجازی مفاد مهمی از این طرح را بدون رایگیری در مجلس، به قانون تبدیل کردند.
این شیوه رسیدگی به طرح یاد شده هر چند موجب انتقاد برخی از نمایندگان مجلس شد اما باعث نشد بررسی دوباره آن در مجلس متوقف شود.
اسفند ۱۴۰۱، عبدالرضا مصری، نایب رییس وقت مجلس شورای اسلامی وعده داد طرح صیانت بار دیگر برای بررسی در دستور کار قرار بگیرد.
او با «جو سازی» خواندن انتقادات داخلی نسبت به این طرح گفت توقف بررسی آن در کمیسیون مشترک مجلس خلاف مطالبه رهبر جمهوری اسلامی است.
پیگیری جدیتر این طرح پس از آن روی داد که علی خامنهای در یکی از نشستهای خود با مسئولان نظام، فضای مجازی را «ول» توصیف کرد.
با وجود اینکه بررسی و تصویب این طرح در ماههای گذشته مسکوت ماند اما اردیبهشت امسال خبر بازگشت دوباره طرح صیانت به دستور کار مجلس در رسانههای داخلی منتشر شد.
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر سابق ارتباطات و فنآوری ارتباطات در دوره حسن روحانی در واکنش به این موضوع گفته بود طرفداران این طرح در مجلس به دنبال آن هستند که «فرمان توسعه اینترنت را برای همیشه از دست دولتها خارج کنند».