گزارشهای مختلف از افزایش اختلالات شبکه در یک هفته گذشته و دشوارتر شدن دسترسی کاربران به اینترنت در ایران خبر میدهند.
جمهوری اسلامی از روز ۳۰ اردیبهشت همزمان با سانحه سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی و مرگ او و همراهانش محدودیتهای دسترسی به اینترنت را تشدید کرده است.
بررسی وضعیت شبکه اینترنت ایران که از طرف شرکت خدمات ابری کلودفلر رصد میشود، نشان میدهد مسئولان وزارت ارتباطات پس از رسمی شدن خبر این حادثه، از ساعت ۱۹:۱۰ دقیقه ۳۰ اردیبهشت دسترسی به آیپی نسخه ۶ را در کشور بهشکل کمسابقهای محدود کردند.
این در حالی است که در روالی مسبوق به سابقه تاکنون هیچ واکنشی از سوی مقامات جمهوری اسلامی نسبت به این موضوع ابراز نشده است.
برخی راهکارهای فنی عبور از فیلترینگ در ایران برای اتصال آزاد به اینترنت از آیپی نسخه ۶ استفاده میکنند. روزنامه شرق در گفتوگو با یک کارشناس اینترنت در این رابطه نوشت اختلال در دسترسی به آیپی نسخه ۶ موجب شده تا کل ارتباط ایران به خارج از کشور قطع شود.
هرچند طبق آمار کلودفلر اختلالات مربوط به این موضوع از روز گذشته برطرف شدهاند، دسترسی به اینترنت کماکان با محدودیتهای گستردهای مواجه است.
صبح روز یکشنبه ششم خرداد نریمان غریب، کارشناس امنیت سایبری، وضعیت فعلی اینترنت در ایران را مشابه با دورههای تظاهرات گذشته در کشور توصیف کرد و گفت این وضعیت از تاریخ ۴ خرداد شدیدتر شده است.
همزمان سایت خبری تابناک نیز با انتقاد از محدودیتهای اخیر نوشت اینترنت ایران در یک هفته گذشته «تقریبا داخلی» شده است.
تازهترین آمار شرکت «اسپیدتست» نشان میدهد اینترنت موبایل ایران در ماه آوریل نسبت به ماه پیش از آن با کاهش سرعت مواجه بوده است. این در حالی است که عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات پیش از این بارها با چشمپوشی بر همه شواهد فنی موجود، ایجاد اختلال عمدی در شبکه ارتباطی کشور را رد کرده است.
انتشار عمومی یک سند محرمانه از دستور کار شورای عالی فضای مجازی نشان میدهد مسئولان این نهاد با ایجاد کارگروه جدیدی متشکل نمایندگان نهادهای امنیتی و سیاسی کشور به دنبال ایجاد اختلالات بیشتر در دسترسی به پلتفرمهای فیلتر شده مانند اینستاگرام هستند.