روزنامه وال استریت ژورنال گزارش داد واشینگتن به کشورهای اروپایی فشار میآورد که در نشست آتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از نهادهای زیرمجموعه سازمان ملل متحد، از فشار بر ایران به دلیل پیشرفتهایی که در پرونده هستهای خود به دست آورده، خودداری کنند و به تنش با تهران دامن نزنند.
این روزنامه آمریکایی روز دوشنبه هفتم خرداد بر اساس اظهارات دیپلماتهای مطلع نوشت که دولت بایدن در این زمینه متحدان اروپایی را تحت فشار قرار میدهد، زیرا آمریکا قصد ندارد قبل از انتخابات ریاستجمهوری آتی این کشور تنشها با تهران افزایش یابد.
این دیپلماتها گفتند که ایالات متحده درباره تلاش بریتانیا و فرانسه علیه جمهوری اسلامی در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اوایل ژوئن گفتوگو میکند.
روز پنجم خرداد نیز خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از دیپلماتهایی که نامشان را اعلام نکرده، خبر داد که ایالات متحده و سه متحد اصلی اروپاییاش بر سر اینکه آیا باید در آژانس با جمهوری اسلامی مقابله کنند یا نه، دچار اختلاف نظر شدهاند.
دور تازه نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی هستهای دوشنبه ۱۴ خرداد آغاز میشود.
پیشبینی میشود ۳۵ کشور عضو این شورا، بار دیگر پرونده فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی و آخرین گزارش رافائل گروسی مدیرکل این نهاد وابسته به سازمان ملل متحد را بررسی کنند.
هجده ماه از آخرین باری که شورای حکام قطعنامهای را علیه جمهوری اسلامی تصویب کرد، میگذرد.
در آن قطعنامه از جمهوری اسلامی خواسته شده بود که برای انجام تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی که سالهاست در جریان است، برای یافتن منشاء ذرات اورانیوم یافتشده در سه سایت اعلامنشده، فورا همکاری کند.
وال استریت ژورنال نوشت برخی از مقامات آمریکایی میگویند که نگران هستند ایران با حرکت به سمت انتخابات ریاستجمهوری، بیثباتتر شود.
بر اساس این گزارش، دولت بایدن مدتهاست گفته به دنبال راه حلی دیپلماتیک برای برنامه هستهای ایران است.
در حالی که تعداد سایتهای مورد سوال به دو سایت کاهش یافته، تهران هنوز به پرسشها در این زمینه پاسخ نداده است.
همزمان، بر مشکلات موجود بین جمهوری اسلامی و آژانس افزوده شده است، از جمله به این دلیل که تهران حضور کارشناسان ارشد غنیسازی اورانیوم در تیم بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی را منع کرده و به آنها اجازه ورود به ایران نمیدهد.
وال استریت ژورنال نوشت که دیپلماتهای اروپایی هشدار دادهاند اقدام نکردن علیه جمهوری اسلامی، اقتدار آژانس بینالمللی انرژی اتمی را که وظیفه نظارت بر عدم اشاعه سلاحهای هستهای دارد، تضعیف میکند.
آنها گفتهاند این امر، همچنین اعتبار فشار غرب بر ایران را تضعیف میکند.
وال استریت ژورنال به نقل از دیپلماتها افزود که کشورهای اروپایی از آنچه به عنوان تلاشهای ایالات متحده برای تضعیف رویکرد آنها میدانند، ناامیدند.
نگرانی درباره فعالیتهای اتمی جمهوری اسلامی با ادامه غنیسازی اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد افزایش یافته است.
بر اساس گزارش منابع غربی، جمهوری اسلامی اورانیوم لازم برای ساخت دست کم سه بمب اتمی را فراهم آورده است.
قدرتهای غربی میگویند که این میزان از غنیسازی هیچ هدف غیرنظامی معتبری ندارد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز اعلام کرده است که هیچ کشور دیگری، بدون ساخت سلاح هستهای، به غنیسازی اورانیوم در این سطح نپرداخته است.
با این همه رهبران جمهوری اسلامی میگویند که اهداف آنها کاملا صلحآمیز است.
کمال خرازی، مشاور علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی، روز ۲۰ اردیبهشت با اشاره به احتمال حمله نظامی اسرائیل به تاسیسات اتمی در ایران اعلام کرد در صورت تهدید موجودیت جمهوری اسلامی، حکومت ایران دکترین هستهای خود را تغییر خواهد داد.
خرازی در گفتوگو با شبکه تلویزیونی قطری الجزیره بار دیگر تاکید کرد که جمهوری اسلامی «دارای ظرفیت تولید بمب هستهای» است.
پس از آن، ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، در پاسخ به خبرنگار ایراناینترنشنال اعلام کرد واشینگتن به حکومت ایران اجازه ساخت بمب هستهای نخواهد داد.