یافتههای تازهترین گزارش محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی حاکی از آن است که جمهوری اسلامی میزان ذخیره اورانیوم غنیشده خود را افزایش داده و از تصمیم خود مبنی بر منع دسترسی و نظارت تعدادی از بازرسان مجرب این سازمان، صرف نظر نکرده است.
بر اساس گزارش اشپیگل، رافائل گروسی، رییس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در تازهترین گزارش خود تاکید کرد نگرانیها در مورد نیات ایران در حال افزایش است.
گروسی در همین زمینه از «اظهار نظرهای عمومی جدید در ایران درباره تواناییهای فنی این کشور برای تولید سلاح هستهای و تغییرات احتمالی در دکترین هستهای جمهوری اسلامی» ابراز نگرانی کرد.
بر اساس گزارش محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ایران اعلام کرده است به دلیل «شرایط خاص» مناسب نمیداند به گفتوگوها با آژانس ادامه دهد و باید تاریخ جدیدی [برای مذاکرات] تعیین شود.
پیش از این خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از گزارش آژانس نوشته بود ایران در حال حاضر بیش از ۱۴۲ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۶۰درصدی در اختیار دارد.
این میزان، نشانه جهشی بیش از ۲۰ کیلوگرم نسبت به گزارش پیشین این نهاد در ماه فوریه سال جاری میلادی (بهمن ۱۴۰۲) است.
اورانیوم غنیشده با خلوص ۶۰ درصدی را به سرعت و با طی چند مرحله کوتاه میتوان به اورانیوم با خلوص ۹۰ درصدی تبدیل کرد که در تولید سلاح هستهای کاربرد دارد.
این گزارش میافزاید مجموع کل موجودی اورانیوم غنیشده ایران در حال حاضر بیش از شش هزار و ۲۰۱ کیلوگرم است و این میزان نیز از افزایش ۶۷۵/۸ کیلوگرمی موجودی کل اورانیوم جمهوری اسلامی در مقایسه با گزارش پیشین آژانس بینالمللی انرژی اتمی حکایت دارد.
در این گزارش تصریح شده است تهران همچنان از تصمیم خود در سپتامبر ۲۰۲۳ (شهریور ۱۴۰۲) مبنی بر منع دسترسی و نظارت تعدادی از بازرسان مجرب این سازمان صرف نظر نکرده است.
با این همه این گزارش میگوید انتظار میرود ایران به تداوم همکاری خود در چارچوب مشاورههای مستمر با آژانس ادامه دهد.
گزارش تازه آژانس انرژی اتمی با اشاره به سانحه سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی و مرگ رییس دولت سیزدهم و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجهاش، این اتفاق را باعث ایجاد وقفه در مذاکرات سازمان نظارتی اتمی سازمان ملل با تهران در خصوص بهبود همکاری عنوان کرده است.
گزارش اخیر همچنین به نامهای به تاریخ ۲۱ ماه مه میلادی (نخستین روز خرداد جاری) از سوی مقامات جمهوری اسلامی اشاره دارد که در آن بر ادامه همکاری تاکید و درخواست شده تا مذاکرات مربوط به همکاری بین این سازمان و ایران «در تهران و در تاریخی مناسب که با توافق متقابل تعیین میشود»، ادامه پیدا کند.
جمهوری اسلامی همواره ادعا کرده برنامه هستهایاش صلحآمیز است اما گروسی بارها هشدار داده که تهران با توجه به در اختیار داشتن اورانیوم کافی غنیشده در سطح نظامی، اگر بخواهد میتواند «چندین بمب هستهای» بسازد.
گروسی همچنین به صراحت گفته است سازمان متبوعش نمیتواند تضمین کند که تهران مجموعهای از سانتریفیوژهای پنهانی برای غنیسازی را در اختیار نداشته باشد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بارها با اشاره به توافق او با مقامهای جمهوری اسلامی در اسفند سال گذشته برای افزایش امکانات نظارتی آژانس بر برنامه هستهای ایران، از کندی روند انتقاد کرده است.
بازرسان این آژانس و تهران هنوز درباره نحوه اجرای این توافق به نتیجه نرسیدهاند.
این توافق برای افزایش همکاریها با هدف شفافسازی در مورد برنامه هستهای ایران انجام شده بود و قرار بود بر اساس آن، برخی فعالیتهای هستهای ایران محدود شده و امکانات نظارتی بیشتری در اختیار آژانس قرار داده شود.