اعلام مخالفت دولت بایدن با تحریم دادگاه کیفری بین‌المللی

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۳/۰۸

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، روز سه‌شنبه هشتم خرداد اعلام کرد دولت جو بایدن با تحریم‌هایی که جمهوری‌خواهان در کنگره علیه دادگاه کیفری بین‌المللی تدوین کرده‌اند، مخالف است. مقام‌های دولت آمریکا پیش‌تر از آمادگی برای همکاری با جمهوری‌خواهان سخن گفته بودند.

در روزهای اخیر کاخ سفید و وزارت امور خارجه در حال رایزنی با جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها در مجلس نمایندگان و سنا در مورد اقدام احتمالی علیه دیوان کیفری بین المللی بوده‌اند.

کریم خان، دادستان ارشد دیوان کیفری بین‌المللی، روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت، از قضات این دیوان خواسته بود برای رهبران حماس و اسرائیل به اتهام ارتکاب جنایات جنگی، قرار بازداشت صادر کنند. در فهرست اعلام شده از سوی کریم خان، نام نخست‌وزیر و وزیر دفاع اسرائیل به چشم می‌خورد.

بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت به «کشتار، ایجاد گرسنگی به عنوان یک ابزار جنگی، ممانعت از دسترسی به کمک‌های بشردوستانه و هدف قرار دادن عمدی غیرنظامیان در درگیری‌ها» متهم شده‌اند.

کریم خان همچنین خواستار صدور حکم بازداشت برای اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس، محمد ضیف، فرمانده نظامی گردان‌های قسام و یحیی سنوار، از رهبران ارشد حماس در غزه شد.

این سه نفر به ارتکاب «جنایات جنگی» و «جنایات علیه بشریت»، از جمله کشتار، قتل، گروگان‌‌گیری، تجاوز و خشونت جنسی، شکنجه، رفتار ظالمانه و توهین به کرامت انسانی در خاک اسرائیل و نوار غزه متهم شده‌اند.

احتمال صدور حکم بازداشت برای رهبران اسرائیل خشم شدید جمهوری‌خواهان را در کنگره برانگیخت. با وجود برخی اظهارات مبنی بر همراهی دولت و دموکرات‌ها در کنگره، اکنون به نظر می‌رسد با وجود تداوم فشار جمهوری‌خواهان برای تحریم دادستان و دیگر مقام‌های دیوان کیفری بین‌المللی، دموکرات‌ها ترجیح می‌دهند گزینه‌های دیگری را مورد توجه قرار دهند.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، هفته گذشته در یک جلسه استماع در سنا به صراحت گفت که از اقدام دو حزبی در کنگره علیه دادستان دیوان کیفری بین‌المللی حمایت خواهد کرد.

با این حال، جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، روز سه‌شنبه هشتم خرداد، در یک نشست خبری با خبرنگاران گفت که تحریم‌ها «پاسخ درستی» به رسیدگی به حکم بازداشت دیوان کیفری بین‌المللی کیفری نیست و دولت با این رویکرد مخالف است.

کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید، نیز روز سه‌شنبه همین موضع دولت جو بایدن را تکرار کرد و گفت که قانونگذاری علیه دیوان کیفری بین‌المللی «اقدامی نیست که دولت از آن حمایت کند».

او گفت: «تحریم‌های دیوان کیفری بین‌المللی ابزار مؤثر یا مناسبی برای رفع نگرانی‌های ایالات متحده نیست. ما با کنگره بر روی گزینه‌های دیگری برای مقابله با این اقدام دیوان کیفری بین‌المللی کار خواهیم کرد.»

این اظهارات بار دیگر شکاف عمیق بین اکثریت جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان و دولت جو بایدن را نمایان می‌کند. قانونگذاران طرفدار اسرائیل در هر دو حزب حمایت خود را از تحریم دیوان کیفری بین‌المللی اعلام کرده‌اند، اما برخی دیگر، حتی برخی از کسانی که به شدت از دیوان کیفری بین المللی انتقاد کرده‌اند، در مثبت و موثر بودن این ایده ابراز تردید کرده‌اند.

مایک جانسون، رئیس جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا، روز سه‌شنبه هشتم خرداد، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت:«دیوان کیفری بین‌المللی به دلیل ادعاهای ظالمانه و بی‌اساس خود دباید مورد تحریم قرار گیرد. امتناع کاخ سفید از حمایت از اسرائیلی‌ها و آمریکایی‌ها تصمیمی وحشتناک است و یک سابقه خطرناک ایجاد می‌کند.»

مایکل مک کال، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا نیز هفته گذشته به خبرنگاران گفته بود:«ما می‌خواهیم که این لایحه به قانون بدل شود، ما این لایحه را صرفا برای ارسال یک پیام تصویب نمی‌کنیم. در غیر این صورت، ما هیچ بازدارندگی علیه دیوان کیفری بین‌المللی نداریم.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

نیم‌رخ
خبرها
خبرها
چند چند

شنیداری

پادکست‌ها