در آخرین روز از مهلت ثبتنام داوطلبان نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری، علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی، به نامزدهای این انتخابات هشدار داد و مواردی از جمله «اعتقاد به مبانی انقلاب» را به عنوان معیارهای رییسجمهوری آینده جمهوری اسلامی اعلام کرد.
خامنهای روز دوشنبه ۱۴ خرداد در مراسم حکومتی سالمرگ روحالله خمینی در جنوب تهران گفت: «ملت ایران برای اینکه بتواند در معادلات پیچیده بینالمللی منافع خود را حفظ و عمق راهبردی خود را تثبیت کند و رخنههای اقتصادی را پر کند، به یک رییسجمهوری فعال، پرکار، آگاه و معتقد به مبانی انقلاب نیاز دارد.»
تاکید خامنهای بر «عمق راهبردی» در حالی است که جمهوری اسلامی همواره از گروههای نیابتی خود در منطقه موسوم به «محور مقاومت» در راستای گسترش «عمق استراتژیک» خود حمایت کرده است.
ده روز پیش، حسن نصرالله، رهبر گروه حزبالله لبنان که از سوی آمریکا و برخی کشورهای غربی یک «گروه تروریستی» شناخته شده، گفت ایران با «پول، سلاح، آموزش، تخصص و تجربه» از گروههای نیابتی خود حمایت میکند و ابراهیم رئیسی در این زمینه «تعهد بسیار» داشت.
او خامنهای را ستایش کرد و بار دیگر تاکید کرد حکومت ایران به حمایت از گروههای شبهنظامی منطقه ادامه میدهد.
خامنهای درباره جنگ کنونی غزه نیز گفت حمله حماس به اسرائیل، «دقیقا مورد نیاز منطقه بود» و اسرائیل «بر اثر آن ضربه، دچار ابتلائاتی شده است که از آن نجات پیدا نخواهد کرد.»
با مرگ رئیسی، انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری در ایران برگزار میشود و تاکنون چهرههایی چون علی لاریجانی، سعید جلیلی و محمود احمدینژاد برای نامزدی در این انتخابات ثبتنام کردهاند.
در این میان، جلیلی بیش از دیگر داوطلبان به سیاستهای جمهوری اسلامی معتقد و به غرب بدبین است.
رهبر جمهوری اسلامی درباره انتخابات پیشرو افزود که این انتخابات، «مکمل حماسه بدرقه رئیسی است».
انتخابات پیشین مجلس شورای اسلامی، سردترین انتخابات در تاریخ جمهوری اسلامی بود و میزان شرکت نکردن واجدان شرایط در انتخابات رکورد جدیدی را به ثبت رساند.
خامنهای در اظهاراتی که به نظر میرسد خطابش به هواداران مذاکره با غرب است، گفت که رئیسی «به لبخند دشمن اعتماد نمیکرد».
قرار است نامزدهای انتخابات در مناظراتی، آرای خود را مطرح کنند و مواضع و کارنامه یکدیگر را به چالش بکشند.
اما خامنهای هشدار داد که در رقابتهای انتخابات بین نامزدها «بدگویی، تهمت و لجنپراکنی کمکی به پیشرفت کارها نمیکند و به آبروی ملی لطمه میزند».
خامنهای به منتقدان رئیسی نیز حمله کرد و گفت: «دلم برای رئیسی سوخت، در زمان حیات او برخی یک کلمه حاضر نبودند از این حرفها بزنند.»
پس از مرگ رئیسی، برخی از اصلاحطلبان و اعضای دولت پیشین حسن روحانی به ستایش او پرداختند.
محمدجواد طریف وزیر خارجه پیشین در گفتوگویی درباره رئیسی خاطرهای تعریف کرد و گفت: «روزی از دفتر رئیسی با من تماس گرفتند و من در حال رفتن به کلاس بودم. فردای آن روز زنگ زدند و رئیسی گفت تماس گرفتم که حال شما را بپرسم، همین.»
چند هفته پس از مرگ رئیسی، هنوز دلیل اصلی حادثه سقوط بالگرد حامل او و همراهانش اعلام نشده است.
ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی با انتشار گزارشی در خصوص سقوط بالگرد رئیسی، اعلام کرد: «آثار اصابت گلوله و یا موارد مشابه آن در اجزای باقی مانده بالگرد سانحه دیده مشاهده نشده است.»
اما مصطفی میرسلیم، نماینده تهران در مجلس، روز دوشنبه در رسانه اجتماعی ایکس نوشت کتبا از دادستان کل درخواست کرده «به خطاهایی که منجر به ضایعه از دست رفتن رییسجمهوری» شده رسیدگی شود.