رواج بازی رمز ارزی «همستر کامبت» میان ایرانیها در هفتههای گذشته و موج گسترده بازگشت کاربران پیامرسان فیلتر شده تلگرام به این پلتفرم نگرانی فزایندهای را در میان مقامهای جمهوری اسلامی ایجاد کرده است.
تلگرام در سالهای گذشته به دلیل محبوبیت میان کاربران ایرانی و سادهسازی دسترسی به محتوا مورد غضب مسئولان نظام قرار گرفت و به فهرست بلند بالای فیلترینگ اضافه شد.
هر چند این موضوع تاثیر چندانی بر میزان استفاده کاربران از تلگرام ایجاد نکرد اما ویژگی جدید این پیامرسان که امکان ارائه بازیها و اپلیکیشنهای محدود را بر بستر این پلتفرم فراهم میکند اقبال دوبارهای را برای حضور گستردهتر افراد در این اپلیکیشن ایجاد کرده است.
همین موضوع باعث شده تا مسئولان مختلف نظام با ابراز نگرانی از این مساله واکنشهایی در مذمت بازیهایی نظیر همستر کامبت و ناتکوین نشان دهند.
روز گذشته رامین پاشایی، معاون فرهنگی اجتماعی پلیس فتا در واکنش به گسترش استفاده از بازی همستر در ایران گفت این نهاد در حال ارزیابی «تهدیدات و آسیبهای احتمالی» این موضوع است و بهزودی نتیجه این ارزیابیها را اعلام خواهد کرد.
ناصر مکارم شیرازی، مرجع تقلید شیعه نیز در این رابطه حکم شرعی صادر کرده و «معامله، سرمایهگذاری و درآمد» حاصل از بازیهای تلگرامی را جایز ندانسته است. برخی دیگر از روحانیون وابسته به نظام نیز کسب مال از این طریق را حرام عنوان کردهاند.
همزمان برخی دیگر از وابستگان نظام، سرگرم شدن مردم از طریق تلگرام را توطئهای از سوی دشمنان توصیف کردهاند.
روحالله مومن نسب، دبیر کل جبهه انقلاب اسلامی در فضای مجازی، هدف بازی همستر کامبت را «کشاندن مردم به فضای تحت کنترل صهیونیستها و کاهش مشارکت [در انتخابات] و نشاندن گزینه غربگرا بر صندلی ریاست جمهوری ایران» توصیف کرد و از دستگاههای امنیتی خواست تا علیه این موضوع چارهاندیشی کنند.
او همچنین گسترش استفاده از این بازی در کشور را نوعی مداخله اقتصادی سیاسی دانسته و آن را «خسارتزا» عنوان کرده است.
برخی کاربران شبکههای اجتماعی عقیده دارند بازگشت دوباره افراد غیرفعال به پیامرسان تلگرام موجب شکست پروژه پیامرسانهای حکومتی نیز خواهد شد.
این پلتفرمها که حیاتشان به رانتهای اقتصادی، سیاسی و فیلترینگ وابسته است در سالهای گذشته از طریق اجبار شهروندان به نصب استفاده از آنها توانستهاند اندک اقبالی در میان قشر محدودی از جامعه کسب کنند.
اسقبال گسترده از بازیهای تلگرامی که انگیزهای برای حضور بیشتر افراد در این پلتفرم و به نوعی، دسترسی وسیعتر به ابزارهای دور زدن فیلترینگ شده، رهبران جمهوری اسلامی را در زمینه سیاستهای محدودیتزا اینترنت وارد چالش جدیتر کرده است.
از همین رو گستردهتر شدن استفاده از ویپیان برای دسترسی به پلتفرمهای مسدود شده نظیر تلگرام و اینستاگرام و بیاثر شدن ساختار عریض و طویل فیلترینگ را میتوان یکی از دلایل اصلی نگرانی مقامات نظام در این رابطه به حساب آورد. گزارشهای داخلی نشان میدهد بیش از دو سوم جمعیت کشور از فیلترشکن استفاده میکنند.