لاریجانی، جهانگیری و آخوندی خواستار شفافیت و پاسخگویی شورای نگهبان شدند

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۳/۲۱

علی لاریجانی، رییس پیشین مجلس شورای اسلامی که صلاحیتش برای دومین دوره پیاپی در انتخابات ریاست جمهوری رد شده، گفت سازوکار شورای نگهبان «غیرشفاف» است. هم‌زمان اسحاق جهانگیزی و عباس آخوندی از شورای نگهبان خواستند درباره رد‌صلاحیت‌شان توضیح دهد.

لاریجانی روز دوشنبه با انتشار پیامی که متن کامل آن در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شده، نوشت شورای نگهبان «علی‌رغم نظرات مثبت نهادهای مسئول و حکم قوه قضاییه، در رد برخی دعاوی گذشته آن شورا، با سازوکاری غیرشفاف» مانع نامزدی دوباره او شد.

در جریان انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۴۰۰ نیز پس از آن که شورای نگهبان صلاحیت لاریجانی برای نامزدی در انتخابات را رد کرد، او در نامه‌ای به شورای نگهبان، دلایل این شورا را «نادرست و نوعی بهانه‌گیری سطح پایین» خواند.

در آن زمان، دلایل رد صلاحیت علی لاریجانی مواردی از قبیل مواضع سیاسی در ارتباط با اعتراضات سراسری سال ۸۸، حمایت از افراد رد صلاحیت‌شده و نبود ساده‌زیستی اعلام شده بود.

همچنین اقامت یکی از فرزندان در آمریکا، اقامت یکی از منسوبان درجه یک لاریجانی در بریتانیا و مداخله یکی از فرزندان در قراردادهای مجلس نیز از دیگر دلایل رد صلاحیت لاریجانی اعلام شد.

با وجود این ردصلاحیت، لاریجانی در انتخابات کنونی نیز نامزد شد و در روز ثبت‌نامش، نقشه‌ای را در شبکه اجتماعی ایکس درباره مسیر رسیدن به دفتر نهاد ریاست‌جمهوری منتشر کرد که با واکنش‌های مختلفی مواجه شد.

برخی گفتند که چنین نقشه‌ای به این معنی بوده که لاریجانی قصد داشته تلویحا بگوید رهبر جمهوری اسلامی با نامزدی او موافق است.

او در نامه اعتراضی روز دوشنبه خود نوشت: «آنچه باعث شد به عرصه انتخابات بیایم شرایط خطیر به‌ویژه در قلمرو شرایط سخت اقتصادی بود و موقعیت حساس بین‌المللی به‌خصوص فشار تحریم‌های ظالمانه بر معیشت مردم عزیز بود و امیدوار بودم که با یاری شما بتوانیم موانع را مرتفع و مسیر توسعه ملی ایران را فراهم نمایم.»

لاریجانی پیشتر در مقام دبیر شورای عالی امنیت ملی، در مذاکرات درباره پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی با قدرت‌های جهانی نقش داشت. او همچنین در شکل‌گیری توافق بلندمدت جمهوری اسلامی و چین نقش داشته است.

شورای نگهبان روز یکشنبه صلاحیت سعید جلیلی، محمد باقر قالیباف، مسعود پزشکیان، علیرضا زاکانی، مصطفی پورمحمدی و امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی را در انتخابات ریاست جمهوری تایید کرد.

از میان هشتاد نامزدی که ثبت‌نام کردند صلاحیت هفتاد و چهار نفر رد شد.

درخواست برای انتشار دلایل رد صلاحیت

اسحاق جهانگیری معاون اول رییس‌جمهور پیشین نیز که جزو ردصلاحیت‌شدگان این دوره است، در شبکه اجتماعی ایکس خواستار انتشار دلایل ردصلاحیتش از سوی شورای نگهبان شد.

او در دوره‌های گذشته صلاحیتش برای نامزدی در انتخابات ریاست‌جمهوری تایید شده بود.

عباس آخوندی، وزیر پیشین دولت جمهوری اسلامی و از دیگر ردصلاحیت‌شدگان با انتشار بیانیه‌ای در شبکه اجتماعی ایکس خطاب به احمد جنتی درباره ردصلاحیتش نوشت: «احتمال می‌دهم که برخی گزارش‌های رسیده به آن شورا ابهام‌هایی را در ذهن برخی اعضای محترم آن شورا ایجاد کرده باشد.»

او افزود: «تمایل دارم که از حق قانونی خود و رای‌دهندگان در جلسه رسمی آن شورا دفاع کنم. از این‌رو، درخواست دارم که در مهلت قانونی مقرر در جلسه‌ی شورا حضور یابم و توضیح‌های لازم را ارائه کنم.»

هنوز محمود احمدی‌نژاد به ردصلاحیت دوباره خود از سوی شورای نگهبان واکنشی نشان نداده است.

او بعد از ثبت نام در انتخابات در جمع گروهی از حامیانش بدون اشاره به رویداد خاصی، وعده بروز تحولات اساسی در ایران در آینده نزدیک را داده بود.

پیام قالیباف، واکنش رسایی

کمی پس از آغاز تبلیغات انتخاباتی، قالیباف پیامی را منتشر کرد و در آن، نوشت که کشور «در لحظه‌ای تعیین‌کننده‌ قرار گرفته است».

او بدون ذکر نام حسن روحانی به عملکرد هشت ساله دولت او اشاره کرد و افزود کشور «یا به عقب‌ماندگی‌های دهه ۹۰ بازمی‌گردد، یا مسیر خدمت و پیشرفت را پی می‌گیرد.»

این در حالی است که حمید رسایی، نماینده مجلس شورای اسلامی، در واکنش به اعلام نام نامزدهای انتخابات از سوی شورای نگهبان، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که جمهوری اسلامی ۲۰ سال است می‌خواهد قالیباف را رییس‌جمهور کند، ولی مردم نمی‌خواهند.

انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری به دنبال مرگ ابراهیم رئیسی در سقوط بالگرد حامل او و همراهانش، قرار است روز هشتم تیر ماه ۱۴۰۳ برگزار شود.

این انتخابات در شرایطی برگزار می‌شود که در آخرین ادوار انتخابات برگزارشده میزان مشارکت شهروندان به پایین‌ترین حد خود رسید، اما اکنون رییس کمیته امنیت ستاد انتخابات می‌گویند مشارکت بالاتر خواهد بود. در این زمینه روزنامه جمهوری اسلامی اعتبار این نظرسنجی‌ها را زیر سوال برده و اشاره کرده که این اعداد نظرسازی هستند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

پوشش ویژه انتخابات آمریکا
پوشش ویژه انتخابات آمریکا
پوشش ویژه انتخابات آمریکا
پوشش ویژه انتخابات آمریکا

شنیداری

پادکست‌ها