رامین پاشایی معاون اجتماعی پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات (فتا) از تشکیل ۱۸ پرونده کلاهبرداری درباره بازی همستر خبر داد. همزمان یک روزنامه اقبال شدید مردم به این بازی را با هجوم به بازار بورس در سالهای گذشته مقایسه کرد.
پاشایی روز دوشنبه ۲۱ خرداد در این زمینه گفت: «۱۸ مورد کلاهبرداری به صورت تبلیغات در اینستاگرام یا پیامرسان تلگرام دریافت کردهایم که افرادی مدعی شده بودند ما میتوانیم کارت بازی یا کدهای اضافی برای دریافت ۶ میلیون سکه اضافه به شما بفروشیم.»
او افزود: «هنوز مشخص نیست که کدام صرافی میخواهد این پول را برای ما نقد کند. صرفا به دلیل اینکه ناتکوین به تعهدات خودش عمل کرد، نمیتوان در این زمینه هم اعتماد کرد. هیچ کارشناسی هم به صورت رسمی این را اعلام نکرده است.»
این اظهارات در شرایطی است که دفتر استفتائات خامنهای در پاسخ به سوالی درباره بازی و خرید نات کوین و همستر اعلام کرد: «به دست آوردن ارزهای دیجیتال از راههای مذکور، علاوه بر رعایت ضوابط شرعی، تابع قوانین نظام جمهوری اسلامی است و اگر غیرقانونی و جرم تلقی شود، باید از آن اجتناب کرد.»
همستر کامبت یک بات تلگرامی بازی رمزارزی است که بر پایه فنآوری بلاکچین تون (TON) توسعه یافته است.
بازی رمزارزی همستر کامبت در ایران در هفتههای اخیر افزایش یافته و ویدیوهای زیادی از افرادی منتشر شده که در گوشی خود مشغول ضربه زدن روی تصویر یک همستر هستند.
این بازی در جهان هم محبوب شده و طی حدود دو ماه و نیم فعالیت، بیش از ۱۰۰ میلیون کاربر را به خود جذب کرده است.
این رشد سریع و محبوبیت ناگهانی باعث شده کارشناسان فنآوری، درباره حفظ حریم شخصی به کاربران هشدار دهند.
معاون اجتماعی پلیس فتا همچنین گفت: «نوع دوم کلاهبرداری که در این حوزه متصور است به این شکل بوده که یک اکانت کاربری به اسم این بازی از افراد پول بخواهد. حساب کاربری را هک کند و سر افراد کلاه بگذارد.»
پاشایی افزود: «اعلام شده که رمزارزها را روی بستر بلاکچین بالا میآوریم و در صرافیها لیست میکنیم. اما هنوز این اتفاق نیفتاده است.»
این مقام نیروی انتظامی ادامه داد که هنوز معلوم نیست کدام کشور پشت این قضیه است و چه کسی بازی را توسعه میدهد.
از این اظهارات معاون اجتماعی پلیس فتا مشخص است که هنوز مقامات جمهوری اسلامی با ابهامهای زیادی در مورد بازی رمزارزی همستر کامبت مواجه هستند.
با این حال، برخی از مقامها ادعا کردهاند که این بازی از سوی غرب و اسرائیل علیه جمهوری اسلامی طراحی شده است..
روحالله مومن نسب، از طراحان اصلی «طرح صیانت از فضای مجازی»، بازی رمزارزی همستر کامبت را پروژهای خواند که برای «کشاندن مردم به فضای تحت کنترل صهیونیستها و کاهش مشارکت و نشاندن گزینۀ غربگرا بر صندلی ریاست جمهوری» کشور طراحی شده است.
در این میان، رسانههای ایران نیز به گمانهزنیهای خود درباره این بازی ادامه میدهند.
روزنامه قدس روز دوشنبه در گزارشی اقبال مردم به این بازی را «سونامی» توصیف کرد و نوشت که رفتار کنونی مردم «شبیه یورش چهار سال پیش مردم در بازار بورس» است.
این روزنامه نیز همچون معاون اجتماعی پلیس فتا با ابراز تردید درباره درآمدزایی چنین بازی برای ایرانیان افزود: «معلوم نیست این سکههای مجازی که با ضربه روی تصویر یک همستر یا وارد کردن کدهای مورس و ساختن کمبوهای روزانه تعدادشان بالا میرود، قرار است در صرافیها لیست شود یا نه.»
روزنامه قدس نوشت: «دربازی همستر، بهدلیل حجم انبوه کاربران، پاداش احتمالی میان آنها تقسیم میشود و کاهش مییابد چراکه به قول معروف پول از شلوغی بدش میآید و هر کاری که همه انجام دهند، سود زیادی نخواهد داشت.»
روز شنبه، روزنامه فرهیختگان نوشته بود: «متاسفانه در کشور ما به واسطه فقر موجود طی سالهای اخیر، افراد در تلاش هستند به هر طریقی درآمد دلاری داشته باشند و درنتیجه برای حضور در این پروژهها وسوسه میشوند.»