بارندگی شدید، طغیان رودخانه و سیلاب در چالوس استان مازندران و جاری شدن سیل در مشگینشهر استان اردبیل منجر به مفقود شدن چندین شهروند شده است. پیشبینی میشود اجسادی زیر گل و لای دفن شده باشند.
غلامعلی فخاری، مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان مازندران، ظهر روز جمعه ۲۵ خرداد گفت ۱۶ نفر در سیلاب جاده چالوس حادثه دیدند که ۱۲ نفر از آنها به مناطق امن و چهار نفر به مراکز درمانی منتقل شدند.
به گفته او سه نفر در جریان این سیل «مفقود شدند» که تلاش برای نجات آنان و دیگر ناپدیدشدگان احتمالی ادامه دارد.
ساعاتی پیش از آن کامران پولادی، نماینده چالوس گفت تلفات جانی پس از جاری شدن سیل در جاده چالوس گزارش نشده است اما پیشبینی کرد «اجسادی زیر گل و لای مانده باشند».
کامران فولادی، نماینده نوشهر، چالوس و کلاردشت در مجلس درباره سیل چالوس گفت بیمسئولیتی برخی مدیران بهخصوص در لایروبی نکردن رودخانه باعث انسداد رودخانه و وقوع سیل شده است.
او به غرق شدن چند خودرو و آسیب ۱۰۰ درصدی بعضی از رستورانهای جاده کندوان اشاره کرد.
فولادی به نبود ادوات و تجهیزات مورد نیاز در مواجهه با سیل و آبگرفتگی مانند کامیون و لودر اشاره کرد و گفت که اگر بخش خصوصی و مردمی نمیآمدند، کاری از پیش برده نمیشد.
از صبح جمعه شماری از مقامهای استان مازندران درباره خسارات سیل چالوس اطلاعرسانی کردند و گفتند بارندگیها از ساعت شش عصر پنجشنبه ۲۴ خرداد شدت گرفت.
ساعت ۲۰:۳۰ سیل در روستای فشکور بخش مرزنآباد جاری شد و در ادامه، رودخانه چالوس در منطقه دزدبن معروف به رستوران دربند، طغیان کرد.
با طغیان رودخانه، شماری از مسافرانی که در حیاط رستوران یا در ترافیک جاده کندوان بودند، گرفتار سیل شدند.
حسینعلی محمدی، مدیرکل مدیریت بحران استان مازندران گفت که سیلاب چهار خودرویی را که کنار جاده توقف کرده بودند با خود برده اما حضور افراد در این خودروها تایید نشده است.
به گفته او، پنج تیم امدادی به منطقه سیلزده اعزام شده است و تلاش ۱۲ گروه تجسس برای یافتن مفقودان ادامه دارد.
جاده کندوان از شامگاه پنجشنبه به دلیل سیل بسته شد و به گفته پلیس راه ایران، به دلیل شدت گلولای و اوضاع نامناسب، تا اطلاع ثانوی همچنان بسته میماند.
حدود ۸۰ کیلومتر از جاده چالوس - کرج جزو کندوان بخش مرزنآباد چالوس و از مناطق سیلزده هستند.
علاوه بر چالوس، مشگینشهر استان اردبیل نیز از عصر پنجشنبه شاهد بارش شدید تگرگ و جاری شدن سیلاب بود.
شهرام محمدی، فرماندار مشگینشهر درباره خسارات قابل توجه سیل این منطقه گفت چهار خودرو گرفتار سیلاب شدند که «سرنشینان سه دستگاه با کمک مردم نجات یافتند».
او در ادامه گفت: «از سرنوشت سرنشینان خودروی پرایدی که گرفتار سیل شد، فعلا اطلاعی در دست نیست.»
در استان آذربایجان شرقی نیز جمعیت هلال احمر شهرستان چاراویماق از جاری شدن سیل در چندین روستای این منطقه و به وجود آمدن خسارتهایی خبر داد.
شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی اعلام کرد وقوع سیلاب در منطقه کلیبر و خداآفرین منجر به بروز اختلال در شبکه توزیع آب ۱۱۴ روستای منطقه شده است.
اواخر اردیبهشت امسال سیل و بارندگی شدیدی در استان خراسان رضوی رخ داد که در پی آن دستکم هفت شهروند کشته شدند.
پیش از آن و در جریان سیلهای اسفند ۱۴۰۲ و فروردین ۱۴۰۳ در استان سیستان و بلوچستان شماری از شهروندان کشته یا ناپدید شدند.
بیتوجهی جمهوری اسلامی به زیرساختها و لایروبی نکردن رودخانهها و نبود سیستم مناسب شهری و کانالهای آب باعث شده سیلابها و بارندگیهای فصلی هر ساله تلفات جانی و خسارات مالی چشمگیری بر جای بگذارد.
با وقوع سیلابها، سازمان هواشناسی ایران درباره تداوم بارشهای شدید محلی در روزهای جمعه و شنبه (۲۵ و ۲۶ خرداد) هشدار «نارنجی» صادر کرد.
این سازمان با هشدار درباره احتمال وقوع طوفان در ۱۹ استان طی این دو روز، به مردم توصیه کرد از سفرهای غیرضروری اجتناب کنند.
اردبیل، آذربایجان شرقی، زنجان، قزوین، البرز، تهران، همدان، مرکزی، قم، اصفهان، سمنان، مازندران، گلستان، یزد، کرمان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، فارس و کردستان استانهایی هستند که این هشدار در موردشان صادر شده است.
این استانها طی این دو روز، گرفتار رگبار باران، رعد و برق، وزش باد شدید موقت و در برخی نقاط گردوخاک، بارش تگرگ یا اصابت صاعقه خواهند بود.
مرکز پژوهشهای مجلس اسفند ماه ۱۴۰۲ در گزارشی با استناد به دادههای سازمان مدیریت بحران کشور نوشت که به طور میانگین در ۱۰ سال گذشته حدود چهار هزار و ۵۰۰ سیلاب در ایران ثبت شده است.
در این گزارش آمده است ۲۸ درصد مساحت کشور با جمعیت ۵۶ میلیون نفری در معرض سیلابهای شدید و حدود ۱۵ میلیون نفر از این تعداد در معرض سیل با شدت بالا قرار دارند.