طی دو هفته گذشته دستکم چهار روزنامهنگار در بحبوحه تبلیغات انتخابات در ایران بازداشت و زندانی شدهاند. از میان این افراد یاشار سلطانی، صبا آذرپیک و وحید اشتری برای اجرای حکم حبس، زندانی شدهاند و هادی کساییزاده روز جمعه اول تیر، بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شده است.
روزنامه هممیهن در گزارشی با اشاره به اینکه خبر بازداشت روزنامهنگاران خبری پربسامد در میان تیترهای اخبار کشور در سالهای اخیر است، نوشت که دستگیری روزنامهنگاران در آستانه برگزاری انتخابات ریاستجمهوری پیشدرآمد خوشایندی برای این رویداد نیست و در راستای پاک کردن دامن برخی نامزدهای انتخابات صورت گرفته است.
از میان روزنامهنگاران بازداشت شده، هادی کساییزاده، مدیر مسئول نشریه «میدان آزادی» که اواسط اردیبهشت به دلیل «انتشار مطالبی در خصوص جزییات کشته شدن نیکا شاکرمی» به دادسرای اوین احضار و تفهیم اتهام شده بود، روز اول تیر ماه به دست نیروهای امنیتی بازداشت شده است.
پیش از آن و در روز ۳۱ خرداد، خبرگزاری قوه قضاییه گزارش داد وحید اشتری، فعال رسانهای اصولگرا، برای اجرای حکم قضایی زندانی شد.
این تصمیم قوه قضاییه علیه اشتری یک روز پس از افشاگری دوباره او درباره ماجرای «سیسمونی گیت» و خرید سیسمونی مریم قالیباف، تک دختر محمدباقر قالیباف، از ترکیه در فروردین ۱۴۰۱ صورت گرفت.
در آن تاریخ، تصاویری از زهرا مشیر، همسر قالیباف، امیررضا بحیرایی، داماد، و مریم، دختر او هنگام ورود به فرودگاه تهران با پروازی از استانبول منتشر شد که مقادیر زیادی بار به همراه داشتند.
اشتری در آن زمان پس از راستیآزمایی و تماس با مسئولان هواپیمایی معراج، افشا کرد که خانواده قالیباف با حجم زیادی از بار، شامل سیسمونی و کالسکه نوه قالیباف که از استانبول خریداری شده بود، به ایران بازگشتهاند.
یاشار سلطانی که سابقه بازداشت در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۷ را دارد، دیگر روزنامهنگاری است که روز ۲۰ خرداد و پس از اعلام تایید صلاحیت شش نامزد برای انتخابات ریاستجمهوری بازداشت و زندانی شد.
صبا آذرپیک نیز همان روز برای اجرای حکم قطعی قضایی بازداشت و به زندان منتقل شد.
هممیهن در گزارش خود به نقل از برخی فعالان سیاسی و رسانهای بازداشت آذرپیک و سلطانی را مرتبط با قالیباف دانست.
کامبیز نوروزی، حقوقدان، در گفتوگو با هممیهن درباره همزمانی دستگیریها با انتخابات ریاستجمهوری و حضور قالیباف در میان نامزدها گفت: «روزنامهنگاران بازداشتی در دو، سه سال اخیر، در مورد یکی از نامزدها مطالبی منتشر و بهاصطلاح افشاگریهایی کردند و به نظر هم میرسد افشاگریهایشان نادرست نبوده است. نکته دیگر هم همزمانی اجرای رای آنان با انتخابات است.»
این حقوقدان درباره این موضوع که همزمانی این دستگیریها با نزدیکی انتخابات چه تاثیری میتواند در گرایش مردم به شرکت در انتخابات داشته باشد، گفت در فضای عمومی جامعه چندان بحث و گفتوگویی در مورد انتخابات نیست.
برخی نظرسنجیها نیز حاکی از آن است که درصد پایینی از مردم مناظرهها را نگاه میکنند.
عباس عبدی، فعال سیاسی، درباره دستگیری روزنامهنگاران و فعالان رسانه در بحبوحه انتخابات در ایران به هممیهن گفت: «این کار بحران را تشدید میکند و مردم را به اینجا میرساند که بگویند اگر میخواستید کسی را مجازات کنید، قبلا مجازات میکردید. چرا الان اینکار را میکنید؟»
این فعال سیاسی با بیان اینکه بهتر است این روزنامهنگاران را آزاد کنند، اضافه کرد که زندانی کردن آنان اصلا کار درستی نیست.
چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری در ایران برای انتخاب نهمین رییسجمهوری، جمعه هشتم تیر ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد.
فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران در فروردین امسال گزارش سالانه خود را از وضعیت سرکوب و فشار بر روزنامهنگاران ایرانی در سال ۱۴۰۲ منتشر و اعلام کرد در این بازه زمانی دستکم ۲۷ روزنامهنگار و فعال رسانهای بازداشت، ۲۷ روزنامهنگار احضار و ۲۱ تن دیگر به احکامی از جمله حبس محکوم شدهاند.