به گفته وزیر نفت دولت ابراهیم رئیسی، ایران به ۱۷ کشور دنیا نفت صادر میکند اما میزان تخفیفهایی که میدهد از «انگشتان دست» او کمتر است. صحبتهای جواد اوجی واکنشی به مجادله انتخاباتی اخیر مسعود پزشکیان و سعید جلیلی درباره ارزانفروشی نفت است. او از واردکنندگان نفت ایران نام نبرد.
اوجی روز سهشنبه ۱۲ تیر گفت رسانههای خارجی هم خبر صادرات نفت ایران به اروپا را اعلام کردند.
او اضافه کرد: «ما در جنگ اقتصادی هستیم و نباید اعداد را اعلام کنیم. دولتهای قبل هم همین گونه بودند.»
بر اساس برخی گزارشها ایران در فروش نفت خود روزانه هزار میلیارد تومان به چین تخفیف میدهد.
در اولین مناظره در تبلیغات دور دوم انتخابات ریاستجمهوری، شامگاه دوشنبه ۱۱ تیر، جلیلی در پاسخ به این سوال پزشکیان که ایران نفت را با چه قیمتی میفروشد، گفت: «مشابه بقیه دنیا.»
پزشکیان این اظهارات را رد کرد و گفت: «امکان ندارد ایران مشابه بقیه دنیا نفت خود را بفروشد.»
مقامات ایرانی چه میگویند؟
ایران جزییات صادرات و درآمد خود را بهعنوان اسناد محرمانه دولتی تلقی میکند اما اظهارات اوجی بر خلاف گزارشها و گفتههایی است که نشان میدهند تهران تخفیفهای زیادی برای فروش نفت به چین ارائه میکند.
روز ۲۶ خرداد امسال محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی و نامزد دور اول انتخابات ریاستجمهوری چهاردهم، فروش نفت با تخفیف به چینیها را تایید کرد.
او گفت: «با تحریم، نفت میفروشیم و پول میگیریم و بعد تبدیل ارز میشود. در نتیجه ۳۰ درصد در جابهجایی پولها حیف میشود.»
ششم فروردین، حشمتاله فلاحتپیشه، استاد دانشگاه و رییس پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس درباره فروش نفت ایران به چین بهرغم تحریمها گفت روزانه دستکم هزار میلیارد تومان به چین تخفیف داده میشود.
۱۱ اردیبهشت، غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی، نماینده سابق مجلس با اشاره به «مفت فروشی نفت ایران» گفت: «اگر بخواهم واضح بگویم ما الان نفت نمیفروشیم. انگار مال دزدی را میفروشیم.»
گزارشهای مستقل
خبرگزاری رویترز پیش از این گزارش داد در دی ۱۴۰۲ در حالی که قیمت نفت در سال پیش از آن حدود ۷۵ تا ۸۵ دلار برای هر بشکه بود، ایران دستکم به ازای هر بشکه نفت به پالایشگاههای چینی ۱۳ دلار تخفیف ارائه داده است.
سال گذشته و در فروردین ۱۴۰۲، خبرگزاری بلومبرگ با استناد به دادههای شرکتهای کشتیرانی گزارش داد که ایران برای نفت صادراتی به پالایشگاههای چینی، از روسیه نیز تخفیف بیشتری داده است.
بر اساس این گزارش، ایران هر بشکه نفت را ۱۲ دلار کمتر از نفت شاخص برنت به چین تحویل داده، در حالی که روسیه برای نفت شاخص اورال خود که بسیار شبیه نوع نفت تولیدی ایران است، بیشتر از ۱۰ دلار تخفیف نمیدهد.
پس از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین و اعمال تحریمهای گسترده علیه اقتصاد روسیه، پکن نفت روسیه را با تخفیف زیادی خریداری میکند.