قبل و پس از برگزار شدن دور اول انتخابات چهاردهمین دوره ریاستجمهوری در ایران در روز جمعه هشتم تیر، دستکم هزار و ۲۸۵ نفر به دلیل نوشتن درباره انتخابات از قوه قضاییه تذکر گرفتند. در روز برگزاری انتخابات و همزمان با رایگیری نیز ۵۸ نفر بازداشت شدند.
شامگاه دوشنبه یازدهم تیر، نخستین مناظره نامزدهای راهیافته به مرحله دوم انتخابات ریاستجمهوری با موضوع فرهنگی-سیاسی برگزار شد و مسعود پزشکیان و سعید جلیلی در آن، با بازداشت معترضان «به شکل صریح یا ضمنی» مخالفت کردند.
از سوی دیگر اصغر جهانگیر، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم و سخنگوی قوه قضاییه خبر داد دهها تن در روز برگزاری انتخابات به دلایلی چون «ایجاد اخلال در شعب اخذ رای یا درگیری میان هواداران» بازداشت شدند.
او بدون اشاره به محل بازداشت این شهروندان یا جزییات تکمیلی دیگر گفت «اکثر آنها» در پایان همان روز هشتم تیر آزاد شدند.
جهانگیر درباره سرنوشت آن دسته از افرادی که همچنان در بازداشت باقی ماندهاند، توضیحی نداد.
معاون قوه قضاییه گفت: «قبل از انتخابات حدود ۶۰۰ نفر از فعالان فضای مجازی که فعالیت خلاف قانون داشتند به صورت حضوری و تلفنی، توجیه شدند.»
به گفته جهانگیر، روز انتخابات هم ۶۸۵ نفر «به همین شکل ارشاد شدند».
او درباره اینکه مصداق «فعالیت خلاف قانون» در این زمینه چیست، توضیحی نداد.
قوه قضاییه در این مدت شش نفر را نیز به دلیل تکرار «رفتارهای مجرمانه» احضار کرد.
پیشتر و در روز دوم تیر، داوود معظمی گودرزی، رییس پلیس فتای تهران بزرگ از شناسایی و احضار چهار نفر در خصوص انتشار نظرسنجیهای آنلاین «دروغین و جعلی» خبر داده بود.
در هفتههای اخیر فراخوانهای متعددی از سوی شهروندان، خانوادههای دادخواه، فعالان سیاسی، مدنی و زندانیان سیاسی برای تحریم انتخاباتی که آن را «سیرک» میخوانند، منتشر شده است.