سازمان ملل از وضعیت امنیتی ایران در ارتباط با فعالیت داعش خراسان ابراز نگرانی کرد

جمعه ۱۴۰۳/۰۴/۲۲

سازمان ملل گزارش کرده است که افغانستان تحت نظارت طالبان به مکانی امن برای گروه‌های تروریستی تبدیل شده است. این گزارش نسبت به وضعیت امنیتی ایران، پاکستان و سایر کشورهای منطقه آسیای میانه در پی خروج اعضای داعش خراسان از افغانستان ابراز نگرانی شده است.

بر اساس پانزدهمین گزارش گروه نظارتی سازمان ملل متحد در مورد داعش، القاعده و طالبان، اخیرا گروه داعش خراسان دامنه فعالیت خود را به روسیه گسترش داده و مسوولیت انجام چند حمله مرگبار را به عهده گرفته است. این گزارش همچنین می‌افزاید که اکنون بزرگترین گروه «تروریستی» در افغانستان، گروه «طالبان پاکستان» است.

در این گزارش ضمن تایید ادعای کابل مبنی بر اینکه عملیات‌هایش پرسنل کلیدی داعش را به آن سوی مرزهای افغانستان سوق داده، نسبت به تاثیر این جابجایی بر وضعیت امنیتی پاکستان، ایران و سایر کشورهای آسیای مرکزی ابراز نگرانی شده است.

بعد از ظهر روز ۱۳ دی سال گذشته، هم‌زمان با برگزار شدن مراسم چهارمین سال‌مرگ قاسم سلیمانی، فرمانده کشته‌شده سپاه قدس در عملیات آمریکا، دو انفجار در مسیر «گلزار شهدای کرمان»، محل دفن سلیمانی رخ داد که نزدیک ۱۰۰ کشته و بیش از ۳۰۰ زخمی بر جای گذاشت.

پس از آن، مقام‌های آمریکایی خبر دادند واشینگتن پیش از انفجارهای کرمان به ایران اطلاع داده بود داعش خراسان در حال برنامه‌ریزی برای یک حمله است.

مقام‌های آمریکایی گفته‌اند اطلاعات خصوصی ارائه شده به ایران به اندازه‌ای در مورد موقعیت مکانی و زمانی حملات دقیق و به موقع و کافی بوده که مقامات جمهوری اسلامی با استفاده از آن می‌توانستند حمله داعش را خنثی یا دست‌کم تلفات انفجارهای انتحاری ناشی از آن را کاهش دهند.

داعش در بیانیه‌ای مسوولیت این انفجارها را به عهده گرفت و اعلام کرد دو عضو این گروه انفجار انتحاری انجام داده‌اند.

با وقوع انفجارها، شماری از کاربران شبکه‌های اجتماعی از جمله چهره‌هایی سرشناس، دست داشتن جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران را در این حملات محتمل واقتدار نظامی جمهوری اسلامی را «پوشالی» خواندند.

برخی نیز گفتند مقام‌های امنیتی جمهوری اسلامی از تهدیدات در کرمان خبر داشتند، با این حال عامدانه از لغو مراسم سر باز زدند و باعث کشته شدن غیرنظامیان شدند.

همچنین در گزارش سازمان ملل آمده که طالبان افغانستان طالبان پاکستان را یک گروه تروریستی نمی‌داند و روابط این دو گروه بسیار نزدیک است و بدهی طالبان افغانستان به طالبان پاکستان بسیار زیاد است.

این گزارش قدرت طالبان پاکستان را در حدود ۶۰۰۰ تا ۶۵۰۰ نیرو تخمین می‌زند و می‌افزاید که طالبان پاکستان در حال حاضر بزرگترین گروه در میان حدود ده گروهی است که تحت نظارت طالبان افغانستان در این کشور از آزادی عمل برخوردار هستند.

بر اساس این گزارش، طالبان پاکستان «به فعالیت خود در سطح قابل توجهی در افغانستان ادامه می‌دهد و از آنجا به انجام عملیات‌های تروریستی در داخل پاکستان، اغلب با استفاده از افغان‌ها» ادامه می‌دهد.

در این گزارش که تا اواخر ماه مه سال جاری میلادی را شامل می‌شود، طالبان پاکستان حملات علیه پاکستان را تشدید کرده و از ۵۷۳ در سال ۲۰۲۱ به ۷۱۵ در سال ۲۰۲۲ و ۱۲۱۰ در سال ۲۰۲۳ افزایش داده است.

این روند افزایشی در سال ۲۰۲۴ نیز ادامه دارد.

این همچنین با اظهارات پیشین مقامات اسلام‌آباد مبنی بر دست داشتن اتباع افغان در تعدادی از حملات «تروریستی» در خاک پاکستان مطابقت دارد.

گزارش سازمان ملل فاش می‌کند که تسلیحات ناتو پس از خروج نیروهای این ائتلاف از افغانستان به دست طالبان پاکستان افتاده است.

گزارش سازمان ملل اضافه می‌کند که القاعده به طالبان پاکستان در انجام حملات تروریستی در داخل پاکستان کمک می‌کند و گروه جهاد پاکستان (TJP) مسئولیت این حملات را بر عهده می‌گیرد تا از فشار بر مقامات کنونی افغانستان بکاهد.
این گزارش با اشاره به اینکه هسته‌های القاعده در چندین استان افغانستان، عمدتا در جنوب شرقی کشور، فعالیت می‌کنند، می‌افزاید که بیشتر امکانات مرتبط با این گروه برای آموزش ستیزه‌جویان محلی همراه با عوامل طالبان پاکستان است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها