پزشکیان ضمن موضع‌گیری علیه آمریکا: روابط با روسیه و چین را گسترده‌تر می‌کنم

شنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۳

مسعود پزشکیان در اولین مقاله رسمی خود پس از انتخابات اخیر به چارچوب سیاست‌ خارجی دولت آینده‌اش پرداخت و درباره رابطه تهران و واشینگتن نوشت که جمهوری اسلامی تحت فشار آمریکا قرار نخواهد گرفت و در مقابل، روابط نزدیک با روسیه و چین را حفظ خواهد کرد.

پزشکیان در این مقاله که روز شنبه در روزنامه انگلیسی‌‌زبان تهران‌تایمز منتشر شد، آورده که ایالات متحده آمریکا باید بداند که جمهوری اسلامی «هرگز به فشار پاسخ نداده و نخواهد داد».

این موضع‌گیری در شرایطی است که او در جریان کارزار انتخاباتی خود وعده گفت‌وگو با غرب بر سر رفع تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی را داده بود.

پزشکیان ایالات متحده و متحدان غربی‌اش را متهم کرد که «از رژیم عدم گسترش [تسلیحات هسته‌ای] سوءاستفاده کرده‌اند تا بحرانی برساخته در مورد برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران ایجاد نمایند».

این اتهام‌افکنی در شرایطی است که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بارها اعلام کرده که ایران به پرسش‌های این آژانس درباره مواد هسته‌ای کشف‌شده در سایت‌های اعلام‌نشده خود پاسخ قانع‌کننده نداده است.

پزشکیان کشورهای اروپایی را نیز متهم کرد که «تمام تعهدات» خود در قبال جمهوری اسلامی «را نقض کرده‌اند، اما به طور نامعقولی انتظار دارند ایران به صورت یک‌جانبه به تمام تعهدات خود مطابق برجام عمل نماید.»

در خردادماه، شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه برنامه هسته‌ای ایران قطعنامه صادر کرد. این اولین بار در دو سال گذشته بود که چنین قطعنامه‌ای علیه تهران تصویب شد.

متن قطعنامه را بریتانیا، آلمان و فرانسه پیشنهاد و تنظیم کردند که با ۲۰ رای موافق، ۱۲ رای ممتنع و دو رای مخالف تصویب شد.

فرانسه، آلمان و بریتانیا در بیانیه‌ای مشترک ضمن استقبال از تصویب این قطعنامه گفتند: «امیدواریم ایران از این فرصت برای حل مسائل مهم استفاده کند تا هیچ اقدام دیگری در شورای حکام لازم نباشد.»

در کنار انتقادها و اتهام‌ها علیه غرب، پزشکیان در راستای سیاست‌های علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی بر نزدیکی به شرق تاکید کرد.

او نوشت: «چین و روسیه همواره در روزهای سخت دوست و پشتیبان ما بوده‌اند. ما این دوستی را بسیار ارزشمند می‌دانیم.»

در دوران ریاست‌ جمهوری حسن روحانی، امضای توافق ۲۵ ساله ایران و چین موجی از اعتراضات مردمی را به راه انداخت.

اما پزشکیان درباره این توافق نوشت: «نقشه ‌راه بیست‌وپنج ساله ایران و چین یک گام مهم در جهت ایجاد یک «شراکت جامع راهبردی» سودمند برای هر دو کشور بود و ما تمایل داریم در آستانه ورود به نظم جدید جهانی، همکاری‌های گسترده‌تری در این مسیر با پکن برقرار سازیم.»

همچنین روابط نزدیک جمهوری اسلامی با مسکو به دلیل تسلیح روسیه در جنگ اوکراین مورد اعتراض جامعه جهانی قرار گرفته است.

پزشکیان در این زمینه تاکید کرد: «روسیه یک هم‌پیمان راهبردی ارزشمند و همسایه ایران است و دولت من متعهد است که به گسترش و تقویت همکاری‌هایمان پایبند بماند.»

پیش از برگزاری انتخابات اخیر ریاست‌ جمهوری در ایران، کمال خرازی مشاور رهبر جمهوری اسلامی درباره تاثیر انتخابات بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی گفته بود: «بسته به اینکه چه کسی برنده شود، تفاوت‌هایی در رویکرد دولت ایران وجود خواهد داشت، اما استراتژی کلی سیاست خارجی ایران توسط مقام رهبری تعیین می‌شود و از این حیث ثابت است.»

جمهوری اسلامی از ابتدای تاسیس خود سیاست آمریکاستیزی و اسرائیل‌ستیزی را پیش برده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
برنامه با کامبیز حسینی
خبرها
کاملا هریس و ایران

شنیداری

پادکست‌ها