مصطفی تاجزاده، زندانی سیاسی

تاجزاده: در انتخابات شرکت نکردم زیرا بحران‌های کنونی ریشه در سیاست‌های خامنه‌ای دارد

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۷

مصطفی تاجزاده، زندانی سیاسی، در نامه‌ای با عنوان «چرا رای ندادم، اما سکوت کردم؟»، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی را «مسبب اصلی اوضاع اسفبار کنونی» در ایران دانست و گفت اگر او در رویکرد خود تجدید نظر نکند، دولت مسعود پزشکیان همانند دولت دوم حسن روحانی کاری از پیش نخواهد برد.

تاجزاده در این نامه نوشت: «بحران‌های کنونی در ساختار معیوب سیاسی و حقوقی نظام و سیاست‌های فقرگستر، فسادپرور و انسدادآور رهبر ریشه دارد ... در هر جامعه‌ای تمرکز اختیارات و واگذاری مادام‌العمر آن به یک فرد، انتخابات را بی‌معنا، دولت و مجلس را مسلوب‌الید و دستگاه قضا را ابزار سرکوب منتقدان و مخالفان قانون‌گرا می‌کند.»

این زندانی سیاسی با اشاره به تاکید پزشکیان در خصوص پیروی از سیاست‌های رهبر جمهوری اسلامی افزود: «تلاش برای اجرای رهنمودها و سیاست‌های آقای خامنه‌ای را موجب تداوم وضع موجود و شریک‌ شدن در مظالم و مفاسد حاکمیت می‌یابم.»

پزشکیان، نامزد مورد حمایت اصلاح‌طلبان روز ۱۵ تیر در دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری با کسب ۱۶ میلیون و ۳۸۴ هزار رای، معادل ۵۳.۶ درصد آرا به عنوان رییس دولت معرفی شد.

دور نخست انتخابات نظام برای مشخص شدن جانشین ابراهیم رئیسی در روز هشتم تیر برگزار شد و هیچ یک از نامزدهای مورد تایید شورای نگهبان نتوانستند حائز اکثریت آرا شوند.

بیش از ۵۰ درصد شهروندان واجد شرایط در دور دوم و بیش از ۶۰ درصد آنان در دور نخست انتخابات ریاست‌جمهوری شرکت نکردند.

پزشکیان در دوران تبلیغات انتخاباتی خود، بارها از ضرورت مذاکره با غرب، تعیین تکلیف پرونده هسته‌ای ایران و رفع تحریم‌ها سخن گفت و در عین حال افزود از سیاست‌های خامنه‌ای تبعیت می‌کند.

تاجزاده در ادامه این نامه نوشت علی‌رغم تصمیم به عدم شرکت در انتخابات، در آن مقطع زمانی از دعوت به تحریم اجتناب و در مورد آن سکوت اختیار کرد.

او درباره دلیل این اقدام خود نوشت: «نمی‌خواستم دوستانی را ناامید کنم که دل به نرمش قهرمانانه اما بی‌سر و صدای رهبر بسته‌اند و تایید صلاحیت پزشکیان را گامی در این جهت ارزیابی می‌کنند. من دعا می‌کنم چنین باشد، گرچه به رهبر خوشبین نیستم.»

به گفته این مقام پیشین جمهوری اسلامی، خامنه‌ای از سال ۱۳۹۶ به بعد، راهبرد انتخاباتی خود را تغییر داد و به جای «مشارکت حداکثری با نتیجه نامعلوم»، راهبرد «مشارکت حداقلی با نتیجه تضمینی» را در پیش گرفت.

تاجزاده افزود با وجود اعمال نظارت استصوابی و حذف منتقدان از چرخه رقابت، اما خامنه‌ای از حل یا کنترل مشکلات اقتصادی و اجتماعی عاجز ماند: «استمرار تورم، رکود، بیکاری، گرانی و عقب‌ماندگی، ناکارآمدی حکومت یک‌دست را بیش‌ از پیش عیان ساخت. افزون بر آن، قبضه تمام قدرت و حذف کامل رقبا، اختلافات اقلیت حاکم را تشدید و لبه تیز اعتراض‌ها و انتقادهای مردم را متوجه شخص رهبر کرد.»

در سال‌های اخیر و به دنبال مشکلات شدید اقتصادی، سرکوب گسترده منتقدان و نظارت استصوابی شورای نگهبان، مشارکت مردم ایران در انتخابات کاهشی چشمگیر یافته که این موضوع به بحران مشروعیت حکومت جمهوری اسلامی دامن زده است.

خامنه‌ای روز ۱۳ تیر به تحریم ۶۰ درصدی دور اول انتخابات ریاست‌جمهوری از سوی مردم ایران واکنش نشان داد و ضمن اذعان به «کمتر از حد توقع بودن میزان مشارکت» گفت کسانی که انتخابات را تحریم کردند، «مخالف جمهوری اسلامی نیستند».

او افزود مردم «شاید به دلیل مشغله و کار و گرفتاری» در انتخابات شرکت نکرده باشند.

تاجزاده در ادامه نامه خود رویکرد خامنه‌ای در سیاست خارجی را مورد انتقاد قرار داد و نوشت او «برخلاف مصالح ملی، ایران را به خط مقدم نبرد با اسرائیل کشانده و با آمریکاستیزی غیرضروری، هزینه‌های سنگین و اجتناب‌پذیری را به ملت تحمیل کرده است.»

به گفته این زندانی سیاسی، خامنه‌ای با راهبرد «نه جنگ، نه مذاکره»، ایران را در وضعیت «نه جنگ، نه صلح» با ایالات متحده نگاه داشته است.

تاجزاده تاکید کرد: «اگر جنگ به مصلحت نیست، که نیست، باید با مذاکره و تعامل به تحریم‌ها پایان داد.»

اظهارات تاجزاده در حالی مطرح می‌شوند که ناظران معتقدند در صورت ورود مجدد دونالد ترامپ به کاخ سفید، فشارهای سیاسی و اقتصادی بر جمهوری اسلامی افزایش خواهد یافت.

انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا روز ۱۵ آبان برگزار خواهد شد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

برنامه با کامبیز حسینی
خبرها
از خاکستر
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها