هم‌میهن: مردم اگر از عملکرد رئیسی راضی بودند چرا در انتخابات شرکت نکردند

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۴/۲۷

روزنامه هم‌میهن از بدهی ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومانی و بحران برق به عنوان میراث دولت رئیسی نام برد و با رد ادعای روزنامه کیهان، پرسید که اگر دولت سیزدهم «اسب زین‌شده» تحویل مسعود پزشکیان می‌‎دهد، چرا اکثریت انتخابات را تحریم کردند و بقیه هم به کاندیدای همان اسب زین‌کرده رای ندادند؟

روزنامه کیهان در روزهای گذشته با انتشار گزارشی، دولت ابراهیم رئیسی را به «اسب زین‌شده» تشبیه کرد که دولتی با شرایط هموار شده را به پزشکیان تحویل می‌دهد.

هم‌میهن روز چهارشنبه ۲۷ تیر، در گزارشی به مرور سه سال عملکرد اقتصادی دولت سیزدهم و «خزانه‌ای خالی» پرداخت که میراث رئیسی برای دولت بعد است.

بدهی ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومانی دولت رئیسی، کسری بودجه ۶۰۰ هزار میلیارد تومانی، تورم ۳۶ درصدی، خودداری بانک‌ها از پرداخت ۳۶۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات برای مسکن، افزایش سه برابری قیمت مسکن در تهران طی سه سال، کسری برق ۱۴ هزار مگاواتی و ادامه خاموشی‌ها از جمله مواردی هستند که این گزارش به آن‌ها اشاره کرده است.

بر اساس این گزارش، دولت سیزدهم بودجه سال ۱۴۰۳ را با دست‌کم ۶۰۰ هزار میلیارد تومان کسری به مجلس داد. در حالی که فروش روزانه نزدیک به ۱/۵ میلیون بشکه نفت، ارز قابل توجهی روانه خزانه کرده است.

رئیسی طی ۳۱ ماه ریاست‌جمهوری خود، بدهی دولت را به سیستم بانکی ۱۰۰ درصد افزایش داد و به یک‌هزار و ۳۰۹ هزار میلیارد تومان رساند.

دولت او در بخش تعهدات باقی‌مانده در خصوص بازپرداخت اصل و سود اوراق نیز بدهی ۲۹۴ هزار میلیارد تومانی بر جای گذاشت.

طبق آمارهای رسمی، نرخ تورم سالانه منتهی به خرداد ۱۴۰۰ که رئیسی دولت را تحویل گرفت ۴۳ درصد بود که این نرخ در خرداد امسال ۳۶ درصد اعلام شد.

هم‌میهن در این زمینه نوشت: «تمام سیاست‌های انقباضی به کار رفته در دولت سیزدهم فقط توانست تورم را هفت درصد کاهش دهد.»

بانک مرکزی نرخ تورم سالانه در ۱۴۰۲ را برابر ۵۲/۳ درصد اعلام کرد که بالاترین نرخ تورم سالانه ایران از ۸۰ سال قبل تاکنون بود.

پروژه «نهضت ملی مسکن» از جمله برنامه‌های رئیسی بود که در آن باید سالانه یک میلیون واحد مسکونی ساخته می‌شد اما به گفته هم‌میهن طی سه سال، از این تعهد «هیچ یک از واحدها ساخته نشد».

همچنین از مجموع سه میلیون خانه تنها برای ۹۰۰ هزار فقره مجوز صادر شد.

بر اساس این گزارش، نه دستگاه‌های دولتی حاضر به واگذاری زمین‌های مازاد خود شدند و نه بانک‌ها زیر بار پرداخت ۳۶۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات رفتند.

از سوی دیگر طبق اعلام بانک مرکزی در سه سال دولت سیزدهم قیمت مسکن در تهران نزدیک به سه برابر شد و از هر متر مربع ۳۰ میلیون و ۹۷۰ هزار تومان در مرداد ۱۴۰۰، به ۸۵ میلیون و ۹۱۰ هزار تومان در خرداد ۱۴۰۳ رسید.

هم‌میهن در انتها به مساله ادامه خاموشی‌ها ناشی از ناترازی انرژی و ادعای کیهان در زمینه عبور از آن در دولت رئیسی پرداخت و با اشاره به کسری ۱۴ هزار مگاواتی برق نوشت: «میزان مصرف در زمان پیک نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۰/۹ درصد افزایش پیدا کرده اما متوسط راندمان نیروگاه‌های حرارتی ۳۹ درصد است.»

این روزنامه، جداول خاموشی را که از سوی وزارت نیرو برای صنایع استان‌های مختلف صادر شده است ناشی از آن دانست که دولت سیزدهم بار ناترازی برق را به دوش صنعت کشور انداخته و آن‌ها را در یک یا دو روز از هفته بدون برق نگاه می‌دارد.

طبق جداول منتشر شده خاموشی‌ها، شهرک‌های صنعتی موظف هستند تا ۹۰ درصد مصرف روزانه برق خود را کاهش دهند.

هم‌میهن علاوه بر این گزارش، در سرمقاله خود نیز نوشت: «اگر چنین است [که مردم از دولت رئیسی راضی بودند] پس چرا سه گروه شدند و اکثریت نیامدند رای بدهند تا سوارکاری ماهر را بر این سمند زردرنگ بنشانند؟»

در بخشی از این مطلب آمده است: «آنچه که می‌بینیم حتی کره اسب چموش هم نیست؛ یک اسب چوبی توخالی است که برای جابه‌جایی باید آن را هُل داد.»

طبق آمارهای رسمی حکومت، در دور نخست انتخاب نظام برای تعیین جانشین رئیسی ۶۰ درصد و در دور دوم بیش از ۵۰ درصد شهروندان در رای‌گیری شرکت نکردند.

در هر دو دور، درباره اعداد اعلام‌شده تردیدهای جدیدی وجود دارد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

تیتر اول با نیوشا صارمی
خبر
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد
خبر

شنیداری

پادکست‌ها