الشرق الاوسط: تنها شماری اندک از افراد مورد اعتماد می‌دانند یحیی سنوار کجاست

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۰۵/۲۳

الشرق الاوسط گزارش داد که فقط تعداد معدودی از «افراد مورد اعتماد» می‌دانند یحیی سنوار، رییس جدید دفتر سیاسی حماس در کجا به سر می‌برد. او برای جلوگیری از شناسایی شدن، پیام‌های خود را از طریق واسطه‌های متعدد به دیگر رهبران این گروه منتقل می‌کند.

این سایت خبری عرب‌زبان مستقر در لندن در گزارشی به موضوع جانشینی سنوار پس از کشته شدن اسماعیل هنیه، رییس پیشین دفتر سیاسی حماس پرداخت و نوشت انتخاب او سوالات زیادی را در مورد این مساله ایجاد کرده است که آیا واقعا سنوار از زیر زمین و به صورت مخفی حماس را هدایت می‌کند یا نه.

این انتخاب در شرایطی انجام گرفت که اسرائیل سنوار را در هر مکانی تعقیب می‌کند چرا که او را مهندس و از طراحان اصلی حمله حماس به اسرائیل در پانزدهم مهر سال گذشته (هفتم اکتبر ۲۰۲۳) می‌داند که نیروهای حماس از آن با نام عملیات «طوفان الاقصی» یاد می‌کنند.

پس از کشته شدن هنیه در تهران در بامداد دهم مرداد، بعد از شرکت او در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان، گزارش‌هایی منتشر شد که سنوار با انتخاب خالد مشعل برای جانشینی هنیه مخالفت کرده و خواستار انتخاب فرد دیگری شده است که روابط نزدیک‌تر و بهتری با جمهوری اسلامی داشته باشد.

گروه حماس روز سه‌شنبه ۱۶ مرداد در حالی جانشینی سنوار را اعلام کرد که گفته می‌شود او به‌عنوان اصلی‌ترین رهبر حماس همچنان در غزه به سر می‌برد.

منابعی از داخل حماس به الشرق الاوسط گفته‌اند تنها افراد مورد اعتماد، مکان او را می‌دانند و این افراد حلقه‌ای از ارتباطات بین سنوار و دیگر رهبران حماس تشکیل می‌دهند که در مواقع ضروری، پیام‌ها را منتقل می‌کنند.

یک منبع بلندپایه همچنین فاش کرد که تنها بعد از فراهم آوردن شرایط امنیتی خاص، سنوار توانسته است تماس‌های تلفنی برقرار کند.

او اضافه کرد که این کار «زمان زیادی برده» است.

این منبع گفت سنوار در جریان جنگ ۱۰ ماهه در بسیاری از نقاط غزه حضور داشته و «هر دو هفته یک‌بار و گاهی ماهی یک‌بار به مسئولان حماس، دستورالعمل‌هایی را منتقل کرده» است.

او افزود که این دستورالعمل‌ها و سفارش‌ها گاهی به صورت دست‌نویس و گاهی به صورت چاپ شده و با امضای او ابلاغ شده اما هیچ‌کس نمی‌داند که این اطلاعات دقیقا چگونه منتقل می‌شوند.

منابع احتمال می‌دهند که این اطلاعات به صورت دستی و با نهایت مخفی‌کاری، از فردی به فرد دیگر منتقل شده باشد.

پس از حمله هفتم اکتبر، رهبران اسرائیل از سنوار به عنوان «مرده متحرک» یاد کرده‌اند.

او به دلیل برخوردهای خشونت‌آمیزش با اسرائیلی‌ها و فلسطینیان به «قصاب خان یونس» نیز مشهور است.

اگرچه سران اسرائیل شاید بیش از هر کس دیگری به دنبال سنوار بوده و وعده داده‌اند که او برای مدت زیادی زنده نخواهد ماند و با این‌که تقریبا نیمی از تیم رهبری حماس در جریان جنگ ۱۰ ماهه غزه کشته شده‌اند اما اسرائیل هنوز نتوانسته است به سنوار دست یابد.

ارتش اسرائیل ساعتی پس از اعلام انتصاب سنوار، او را «یک تروریست تحت تعقیب» خواند.

روزنامه وال‌استریت ژورنال روز ۲۳ خرداد در گزارشی پیغام‌های سنوار از درون نوار غزه را فاش کرد و نوشت که بر اساس این پیام‌ها، سنوار معتقد است ریخته شدن خون غیرنظامیان در غزه به هدف گروه حماس در مقاومت در برابر اسرائیل کمک خواهد کرد.

سنوار پس از تاسیس حماس در سال ۱۹۸۷ به این گروه پیوست و دو سال بعد، اسرائیل او را به‌دلیل دست داشتن در ربودن و کشتن دو اسرائیلی و همچنین همکاری در شکنجه و قتل چهار فلسطینی دستگیر کرد.

او به حبس ابد محکوم شد و ۲۲ سال را در زندان اسرائیل سپری کرد اما در نهایت هنگام تبادل زندانیان فلسطینی با سرباز ربوده شده اسرائیلی در سال ۲۰۱۱ آزاد شد.

گمان می‌‌رود سنوار در حال حاضر در تونل‌‌هایی پنهان شده باشد که حماس برای انتقال سلاح و جنگجویان از آن‌ها استفاده می‌‌کند و حتی ممکن است گروگان‌‌های اسرائیلی نیز آن‌جا باشند.

الشرق الاوسط پیش‌تر اعلام کرده بود تنها یک دایره بسیار محدود دو یا سه نفره از مکان سنوار اطلاع دارند و نیازهایش را تامین و ارتباط او با رهبران حماس را تضمین می‌کنند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

تیتر اول با نیوشا صارمی
جهان‌نما
چشم‌انداز
اقتصاد و بازار

شنیداری

پادکست‌ها