مجید نیلی، مدیرکل غرب اروپای وزارت خارجه جمهوری اسلامی از برگزاری جلسهای با حضور وزیر خارجه به منظور بررسی تحریمهای جدید اتحادیه اروپا و بریتانیا علیه اشخاص حقیقی و حقوقی از جمله شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی خبر داد و این تحریمها را «ناموجه و مغایر با حقوق بینالملل» خواند.
اتحادیه اروپا و بریتانیا روز دوشنبه ۲۸ آبان در اقداماتی جداگانه چندین مجموعه از جمله شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی را به دلیل نقش داشتن در حمایت حکومت ایران از تهاجم روسیه علیه اوکراین و نیز پشتیبانی از گروههای مسلح در خاورمیانه و منطقه دریای سرخ، به فهرست تحریمهای خود اضافه کردند.
واکنش سخنگوی وزارت امور خارجه
علاوه بر واکنش مدیرکل غرب اروپای وزارت امور خارجه که از برگزار شدن جلسهای با حضور عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، برای بررسی تحریمهای تازه علیه تهران خبر داد، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز «وضع این تحریمها از سوی اتحادیه اروپا و انگلیس» را به شدت محکوم کرد و با رد دوباره ادعاهای مطرح شده مبنی بر انتقال موشک بالستیک از سوی جمهوری اسلامی به روسیه گفت: «رییسجمهوری اوکراین خود اذعان کرده است که هیچ موشک بالستیک ایرانیای به روسیه صادر نشده است.»
بقایی «سیاستهای اتحادیه اروپایی و انگلستان» در روابط مشروع و قانونی دولتها در حوزههای دفاعی-نظامی را «مداخلهجویانه» خواند و تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران برای تامین منافع و امنیت ملی خود از همه ظرفیتهای همکاری با شرکایش استفاده خواهد کرد.»
تحریمهای جدید
بنا بر اعلام اتحادیه اروپا در روز دوشنبه ۲۸ آبان، تحریمها علیه جمهوری اسلامی به دلیل حمایت از روسیه در جنگ با اوکراین افزایش یافت.
در بیانیه اتحادیه اروپا آمده است این اتحادیه هر گونه معامله با بنادر را که تحت مالکیت، اداره یا کنترل افراد و نهادهای فهرستشده هستند یا برای انتقال پهپادها یا موشکهای ایرانی یا فنآوری و قطعات مرتبط به روسیه استفاده میشوند، ممنوع میکند.
این اقدام شامل دسترسی به امکانات بنادری مانند بندر امیرآباد در استان مازندران و بندر انزلی در استان گیلان و ارائه هر گونه خدمات به شناورهاست.
اتحادیه اروپا کشتیهایی را که برای ایمنی دریایی یا اهداف بشردوستانه استفاده میشوند یا در رابطه با رویدادهایی هستند که احتمالا تاثیر جدی بر سلامت و ایمنی انسان یا محیط زیست دارند، از این تحریمها معاف کرده است.
چه کسانی تحریم شدند؟
در فهرست جدید تحریمهای اتحادیه اروپا، نام محمدرضا مدرس خیابانی، مدیرعامل شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی به همراه نام سه شرکت کشتیرانی روسیه، امجی فلوت، وی تیاس بروکر و آراپاکس به چشم میخورد.
گفته میشود کشتیهای این شرکتها در انتقال تسلیحات و مهمات ساخت جمهوری اسلامی، از جمله قطعات پهپاد، از طریق دریای خزر به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین مشارکت دارند.