پیشروی مخالفان به سمت شهر حماه و تشدید فشار بر دولت سوریه

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۹/۱۴

رسانه‌های سوریه گزارش دادند که ارتش این کشور، حملات هیات تحریر شام و دیگر گروه‌های مسلح مخالف دولت بشار اسد را در شمال غرب شهر حماه دفع کرده است.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان پیمان نظامی آتلانتیک شمالی (ناتو)، گفت که پیش‌روی نیروهای هیات تحریر شام در سوریه، نشانه «حواس‌پرتی حامیان بشار اسد مانند روسیه و ایران» است.

او تاکید کرد که «جلوگیری از بازگشت داعش»، ضروری است.

به گزارش خبرگزاری رویترز و به نقل از منابع درگیر در سوریه، پیشروی مخالفان در جنگ علیه دولت مرکزی این کشور ادامه دارد و این نیروها به شهر مهم حماه رسیده‌اند.

هم‌زمان مسکو اعلام کرد «تقویت تروریست‌ها در سوریه»، تهدیدی برای کل خاورمیانه است.

بر اساس اعلام مسکو که متحد نزدیک حکومت سوریه است، روسیه از اقدامات بشار اسد برای مقابله با گروه‌های مسلح مخالف دولت، شدیدا حمایت می‌کند.

وزارت امور خارجه روسیه تاکید کرد که «جنایات گروه‌های مسلح» در سوریه، وضعیت این کشور را وخیم‌تر کرده و موج جدیدی از پناهندگان ایجاد کرده است: «پیشروی گروه‌های مخالف دولت اسد بدون حمایت و تحریک خارجی ممکن نبود و شورشیان سوریه، پهپادها و آموزش‌های خود را از منابع خارجی گرفتند.»

این وزارتخانه افزود «رد‌پای اوکراینی‌ها» را در حمایت از شورشیان سوریه می‌بیند.

روز چهارشنبه هیات تحریر شام، از گروه‌های مسلح مخالف دولت سوریه اعلام کرد کنترل اردوگاه سروج در حومه شرقی حماه را به دست گرفته است.

خبرگزاری رویترز به نقل از دیده‌بان حقوق بشر سوریه گزارش داد که نیروهای مخالف روستاهایی از جمله معر شحور را که در چند کیلومتری شمال حماه قرار دارد، تصرف کرده‌اند.

العربیه هم گزارش داد گروه تحریر الشام، از گروه‌های مسلح مخالف بشار اسد، اعلام کرده شهر جبل کفراع در حومه حماه را تحت کنترل خود درآورده است.

پیشتر گزارش‌ها حاکی از درگیری میان ارتش سوریه با گروه‌های مسلح مخالف دولت در حماه بود و خبرهای متفاوتی از تسلط هر یک از طرفین بر این استان منتشر می‌شد.

همزمان به گزارش رسانه‌های دولتی سوریه، نیروهای کمکی در حال ورود به منطقه هستند.

حمله به حماه، که از زمان آغاز جنگ داخلی در سال ۲۰۱۱ در دست دولت باقی مانده است، فشار را بر اسد افزایش می‌دهد که مورد حمایت روسیه و ایران است.

تصرف حلب، که پیش از جنگ بزرگترین شهر سوریه بود، در هفته گذشته به دست مخالفان، بزرگترین حمله آن‌ها در سال‌های اخیر بود.

خطوط مقدم جنگ از سال ۲۰۲۰ ثابت مانده بود، پس از آنکه اسد با کمک نیروی هوایی روسیه و کمک نظامی ایران و گروه‌های شبه‌نظامی وابسته به ایران، بیشتر کشور را از مخالفان بازپس گرفت.

واکنش دولت‌های همپیمان بشار اسد

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، به وبسایت العربی‌الجدید گفت اگر دولت بشار اسد از جمهوری اسلامی درخواست اعزام نیرو کند، تهران آن را بررسی خواهد کرد. او افزود جمهوری اسلامی به نیروهای نیابتی خود در کشورهای عربی «دستور نمی‌دهد و روابط سازمانی با آن‌ها ندارد بلکه از آن‌ها حمایت می‌کند.»

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، نیز خواستار پایان دادن به آن‌چه «تجاوز تروریستی» در سوریه خواند، شد.

شیعه السودانی، نخست‌وزیر عراق، هم د رگفتگوی تلفنی با اردوغان گفت که بغداد «تماشاگر صرف» در سوریه نخواهد بود و حملات نظامی اسرائیل به دولت سوریه را مقصر پیشروی مخالفان دانست.

او گفت عراق در گذشته از «اقدام‌های گروه‌های افراطی» در سوریه آسیب دیده است و اجازه نخواهد داد چنین وضعی دوباره تکرار شود.

درگیری بین نیروهای کُرد و نیروهای دولتی

در حالی که مشکلات اسد افزایش می‌یابد، جنگجویان نیروهای دمکراتیک سوریه که کُردها رهبری می‌کنند و یک ائتلاف مورد حمایت آمریکا است با نیروهای دولتی درگیر شدند.

نیروهای دموکراتیک سوریه، اوایل روز سه‌شنبه اعلام کرد که شورای نظامی دیر الزور، که نیروهای عرب محلی آن را اداره می‌کنند و زیر نظر سیستم خودمدیریتی در شمال شرق سوریه کار می‌کند، مسئول حفاظت از هفت روستایی شده است که قبلا در دست ارتش سوریه بود.

در همین حال، پت رایدر، سخنگوی پنتاگون، در نشست خبری روز سه‌شنبه ۱۳ آذر خود گفت نیروهای آمریکا در این روز چند سیستم نظامی، از جمله سه کامیون راکت‌انداز و تعدادی خمپاره‌انداز را در نزدیکی پایگاه‌ آمریکا در دیرالزور در شرق سوریه منهدم کردند.

رایدر گفت پیش‌تر از این مواضع به سمت پایگاه آمریکا شلیک شده بود و این سلاح‌ها تهدید علیه نیروهای ایالات‌متحده و ائتلاف نظامی بین‌المللی ضد داعش بودند.

هنوز مشخص نیست این سلاح‌ها متعلق به چه گروهی بوده، اما گروه‌های وابسته به جمهوری اسلامی در گذشته از این مواضع به پایگاه نیروهای آمریکایی حمله کرده‌اند.

اعزام نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی به سوریه

به گزارش رویترز و به نقل از منابع سوری و عراقی، روز دوشنبه، صدها نیروی حشد شعبی مورد حمایت ایران وارد سوریه شدند تا از نیروهای دولتی سوریه حمایت کنند، اما حزب‌الله اعلام کرده در حال حاضر برنامه‌ای برای اعزام نیرو ندارد.

بااین حال، پت رایدر، سخنگوی پنتاگون، سه‌شنبه ۱۳ آذر در نشست خبری خود در پاسخ به پرسشی درباره احتمال ورود شبه‌نظامیان وابسته به جمهوری اسلامی از عراق و لبنان به سوریه گفت این احتمال وجود دارد، اما آمریکا تاکنون نشانه‌ای در این مورد مشاهده نکرده است.

یک منبع از مخالفان به رویترز فته است گفت که نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی، در میان نیروهایی هستند که در خارج از حماه با آن‌ها می‌جنگند.

همکاری هوایی روسیه با سوریه

در روزهای اخیر، جنگنده‌های روسی و دولتی سوریه حملات هوایی علیه مخالفان را تشدید کرده‌اند.

ارتش سوریه اعلام کرد هواپیماهای سوری و روسی حملات شدیدی را به مناطق حومه ادلب و حلب انجام دادند.

ارتش سوریه گفت، «بزرگ‌ترین کاروان نظامی» وارد حومه حماه شده است تا از نیروهای مستقر در جبهه‌ها حمایت کند و افزود این نیروها در روستاهای اطراف مستقر شدند.

حمله هوایی اسرائیل

در همین حال، رویترز به نقل از یک منبع امنیتی آگاه نوشت در حمله پهپادی اسرائیل به یک خودرو در نزدیکی دمشق، یکی از اعضای رابط حزب‌الله با ارتش سوریه کشته شد.

ارتش اسرائیل روز سه‌شنبه تایید کرد که سلمان نمر جمعه، نماینده حزب‌الله در ارتش سوریه در حمله هدفمند جنگنده‌های آن به دمشق کشته شد. به گفته اسرائیل، سلمان یک عامل مهم حزب‌الله در سیستم نظامی سوریه برای انتقال تسلیحات به لبنان بود.

صبح سه‌شنبه اسرائیل در حمله پهپادی دیگری، خودرویی را در نزدیکی پل شهرک عقربا در حومه دمشق و در مسیر فرودگاه بین‌المللی این شهر هدف قرار داد. رسانه‌های عربی گزارش دادند در آن حمله، یک فرمانده حزب‌الله کشته شد.

ساعتی پیش نیز هم‌زمان با درگیری‌های سوریه و عملیات گروه‌های مسلح مخالف دولت اسد، العربیه گزارش داد که اسرائیل در حمله‌ای پهپادی یک پُل را در منطقه القصیر واقع در حومه حمص سوریه هدف قرار داده است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

اقتصاد و بازار
خبرها
سیاست با مراد ویسی
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها