وزارت خارجه ایتالیا اعلام کرد نیروهای امنیتی چچیلیا سالا، روزنامهنگار ایتالیایی را ۲۹ آذر در تهران بازداشت کردهاند. این اولین بار نیست که جمهوری اسلامی شهروندان خارجی، بهویژه روزنامهنگاران خارجی یا دوتابعیتی را بازداشت میکند.
وزارت خارجه ایتالیا جمعه هفتم دیماه با اعلام رسمی خبر بازداشت سالا افزود: «تمام تلاشها برای برقراری ارتباط با مقامات جمهوری اسلامی آغاز شده است.»
این وزارتخانه نوشت پائولا آمادی، سفیر ایتالیا در تهران، جمعه توانسته است با سالا در زندان ملاقات کند.
بازداشت سالا در شرایطی صورت گرفت که رسانههای ایتالیایی پیشتر از بازداشت محمد عابدینی نجفآبادی، یک ایرانی ۳۸ ساله تحت تعقیب آمریکا، در فرودگاه میلان خبر دادند.
عابدینی ۲۶ آذر با پروازی از استانبول به میلان رفته بود.
او به «تامین قطعات الکترونیکی برای ساخت سلاحهای مرگبار مانند پهپادهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و همچنین حمایت مالی از تروریسم» متهم شده است.
پس از این رویداد، معاون کنسولی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی از «دعوت» سفیر سوئیس و کاردار ایتالیا در تهران به این وزارتخانه در اعتراض به دستگیری عابدینی و مهدی محمدصادقی، دیگر شهروند ایرانی بازداشتشده در آمریکا، خبر داد.
او افزود مراتب اعتراض تهران نسبت به بازداشت عابدینی به اطلاع کاردار ایتالیا رسانده شد.
خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، نیز در همین رابطه گزارش داد وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی از طریق کنسولگری خود در ایتالیا، تلاشهای گستردهای را برای آزادی عابدینی آغاز کرده است.
وزارت دادگستری آمریکا ۲۶ آذر عابدینی و محمدصادقی را به ارسال غیرقانونی فنآوری حساس به ایران متهم کرد.
جمهوری اسلامی متهم است که با گروگان گرفتن اتباع خارجی در پی فشار بر دولتهای خارجی برای برآورده کردن خواستههای خود است.
بنا بر گزارشها، سالا از زمان بازداشت در سلول انفرادی قرار دارد و دولت ایتالیا در حال مذاکره برای آزادی اوست.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه ایتالیا، با دستور آنتونیو تایانی، وزیر خارجه این کشور، سفارت و کنسولگری ایتالیا در تهران «از همان ابتدای ماجرا با دقت کامل پیگیر پرونده بودهاند».
این وزارتخانه در هماهنگی با ریاستجمهوری ایتالیا تلاش کرده است تا «وضعیت قانونی چچیلیا سالا را روشن کرده و شرایط بازداشت او را بررسی کند».
در بیانیه وزارت خارجه ایتالیا تاکید شده است که خانواده سالا از نتیجه ملاقات او با سفیر این کشور در تهران مطلع شدهاند: «بر اساس توافق با والدین خبرنگار، وزارت خارجه ایتالیا از رسانهها خواسته است با حفظ بیشترین احتیاط، به حل سریع و مثبت این موضوع کمک کنند.»
وزارت خارجه ایتالیا افزود: «در حال حاضر، اولویت این است که علت بازداشت این خبرنگار قبل از بازگشت او به ایتالیا مشخص شود و بهترین راه برای آزادی او پیدا شود.»
پیشتر در ششم دیماه گزارش شد رضا ولیزاده، خبرنگار پیشین رادیو فردا و شهروند دوتابعیتی ایرانی-آمریکایی که به تازگی در دادگاه انقلاب به ۱۰ سال حبس محکوم شده، برای انجام مصاحبه و «اعترافات تلویزیونی» تحت فشار قرار گرفته است.
منابع مطلع به رادیو فردا گفتند ولیزاده هفته گذشته از سوی مقامهای زندان به دفتر ریاست قوه قضاییه اعزام شده تا در برابر دوربینهای تلویزیونی به پرسشهایی در مورد دوران فعالیتش در این رسانه پاسخ دهد.
به گفته این منابع آگاه، ولیزاده در این محل با یکی از خبرنگاران برنامه ۲۰:۳۰ صدا و سیمای جمهوری اسلامی مواجه شده اما حاضر به همکاری و پاسخ دادن به پرسشها نشده است.
سازمان دفاع از جریان آزاد اطلاعات در گزارش تاره خود درباره سرکوب رسانهها و روزنامهنگاران در ایران نوشت که در ۱۰۰ روز نخست ریاست جمهوری مسعود پزشکیان، الگویهای سرکوب آزادی بیان توسعه یافت و ۷۸ رسانه و روزنامهنگار، برخوردهای قضایی و امنیتی جمهوری اسلامی را تجربه کردند.