علی خامنه‌ای با بررسی مجدد اف‌ای‌تی‌اف موافقت کرد

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۱۰/۱۱

مسعود پزشکیان اعلام کرد که لایحه پیوستن جمهوری اسلامی به اف‌ای‌تی‌اف (FATF) دوباره در مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی خواهد شد. به گفته مقام‌های جمهوری اسلامی، تصمیم به این بازنگری با موافقت علی خامنه‌ای انجام گرفته است.

پزشکیان سه‌شنبه ۱۱ دی با اعلام خبر بررسی مجدد لوایح مرتبط با اف‌ای‌تی‌اف (گروه ویژه اقدام مالی) در مجمع تشخیص مصلحت نظام، اظهار امیدواری کرد با همکاری‌های مشترک، بستری برای سهولت در فعالیت‌های اقتصادی ایجاد شود.

اف‌ای‌تی‌اف نهاد اصلی برای مقابله با پولشویی، تامین مالی تروریسم و تولید و توزیع سلا‌ح‌های کشتار جمعی است.

ساعاتی پیش از سخنرانی پزشکیان، عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی از موافقت علی خامنه‌ای با بررسی مجدد لوایح مربوط به اف‌ای‌تی‌اف در مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد.

او گفت رهبر جمهوری اسلامی با طرح مجدد کنوانسیون‌های پالرمو (مقابله با جرایم سازمان یافته) و سی‌اف‌تی (مقابله با تامین مالی تروریسم) در مجمع تشخیص مصلحت موافقت کرده است.

قرار داشتن ایران در لیست سیاه در روزهای پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری چهاردهم بارها و بارها در رسانه‌ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت و یکی از زمینه‌های مناقشه‌ کاندیداها بود.

محسن دهنوی، رییس مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی اجرای سیاست‌های کلی نظام درباره این موضوع گفت با نامه درخواست پزشکیان به خامنه‌ای، روز سه‌شنبه موضوع به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد که ابتدا در کمیسیون بررسی می‌شود.

به گفته دهنوی، هر دو کنوانسیون مرتبط با اف‌ای‌تی‌اف قبلا در دو مرحله در صحن مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح شده بود اما به‌دلیل «فضای منفی موجود» در موردشان رای‌گیری نشد. بنابراین خود به خود نظر شورای نگهبان در این زمینه تایید شد.

از آن‌جایی که شورای نگهبان با اف‌ای‌تی‌اف مخالفت کرده بود، این لایحه تصویب نشد.

دهنوی گفت حسن روحانی هم در زمان ریاست‌جمهوری خود نامه‌ای برای بررسی دوباره لایحه به خامنه‌ای نوشت اما مجمع تشخیص مصلحت نظام با آن موافقت نکرد.

او با اشاره به تکرار درخواست بررسی مجدد از سوی پزشکیان، افزود که این موضوع «به‌معنای موافقت و قانونی ‌شدن اف‌ای‌تی‌اف نیست».

دولت حسن روحانی لوایحی را برای عضویت جمهوری اسلامی در اف‌ای‌تی‌اف تدوین کرد که از سوی مجلس شورای اسلامی هم تصویب شد اما به دلیل مخالفت شورای نگهبان با آن، در آبان سال ۱۳۹۷ به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شد.

این موضوع از آن زمان تاکنون بلاتکلیف باقی مانده است.

روحانی روز سه‌شنبه در یک سخنرانی گفت تا اف‌ای‌تی‌اف اجرا و روابط بانکی با دنیا برقرار نشود هیچ مشکلی حل نخواهد شد، چه پزشکیان دولت را در دست داشته باشد و چه فردی دیگر.

او پیش از این هم گفته بود با تصویب نشدن این لوایح در مجلس و خارج نشدن نام ایران از فهرست سیاه اف‌ای‌تی‌اف، «کشور به زمان قاجار و استفاده از صرافی‌ها بازگشته» است.

اوایل آبان امسال گروه ویژه اقدام مالی که نهادی بین‌المللی برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم است، گفت نام جمهوری اسلامی را برای پنجمین سال در فهرست سیاه خود حفظ می‌کند.

حضور کشورها در لیست سیاه اف‌ای‌تی‌اف به معنای محدودیت شدید مبادلات مالی خارجی است.

هم‌اکنون سه کشور ایران، میانمار و کره شمالی در لیست سیاه اف‌ای‌تی‌اف قرار دارند.

حمایت‌های مالی و نظامی جمهوری اسلامی از گروه‌های فلسطینی، لبنانی، عراقی و یمنی موسوم به «محور مقاومت» از مهم‌ترین دلایلی است که جمهوری اسلامی نه می‌خواهد و نه می‌تواند به این کنوانسیون بپیوندد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر ورزشی
خبرها
شاخص رفاه
جهان‌نما

شنیداری

پادکست‌ها