رییسجمهوری آمریکا و نخستوزیر اسرائیل در دیداری بر تعهد خود به مقابله با تهدیدهای ایران و جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح اتمی تاکید کردند. در همین حال، تلاشهای دیپلماتیک در حاشیه نشست سازمان ملل برای احیای برجام ادامه دارد.
جو بایدن در پستی در اکس با اشاره به گفتوگوهای «سازنده و صریح» خود با نخستوزیر اسرائیل گفت در این دیدار درباره چندین موضوع از جمله مقابله با تهدید ایران، پیشبرد راهحل دو کشور فلسطین و اسرائیل و محافظت از ارزشهای دموکراتیک صحبت کردهاند.
جو بایدن در دیدار با نتایاهو با تاکید بر این که ایران هیچ وقت نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند، گفت: «با همکاری هم میتوانیم با نیروهایی که میخواهند جلوی این آینده روشن منطقه را بگیرند، و در راس آنها ایران، مقابله کنیم.»
نتانیاهو نیز در این دیدار گفت: «هدف مشترک ما برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی میتواند با یک تهدید نظامی معتبر، تحریمهای فلج کننده و حمایت از مردم شجاع ایران که علیه رژیم میجنگند، به بهترین شکل به دست آید.»
در همین حال، ابراهیم رئیسی در حاشیه نشست سازمان ملل در پاسخ به پرسش الیزابت هگدورن، خبرنگار المانیتور، درباره اینکه آیا ایران همچنان با هدف انتقامجویی برای کشتن مقامهای پیشین آمریکا توطئه میکند، گفت: «اقدامهای جنایتکارانه آمریکا قابل چشمپوشی و بخشش نیست. جنایتکاران باید مجازات جنایتشان را ببینند.»
رئیسی در پاسخ به پرسش المانیتور مبنی بر اینکه با توجه به سوابق ایران در گروگانگیری، چطور شهروندان خارجی میتوانند به ایران سفر کنند، گفت کسانی که در ایران بازداشت شدهاند، گروگان نیستند، بلکه افرادی هستند که مرتکب جرم شدهاند.
تاکید نتانیاهو و بایدن بر مقابله با تهدید ایران در حالی صورت میگیرد که تلاشهای دولت آمریکا برای حل و فصل دیپلماتیک تنشهای موجود با جمهوری اسلامی بر سر مساله هستهای ادامه دارد.
در حالی که دولت آمریکا تاکید کرده که ایران تنها میتواند از پولهایی که در ازای آزادی زندانیان آمریکایی آزاد شده، فقط برای مصارف انساندوستانه استفاده کند، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، چهارشنبه در گفتوگو با شبکه سیبیاس، پذیرفت که تضمینی قطعی برای چگونگی هزینه شدن این پولها وجود ندارد.
وزیر خارجه آمریکا درباره امکان خرج کردن پول پرداختی برای اهداف نظامی از سوی جمهوری اسلامی و نظارت آمریکا بر آن گفت: «خوشمان بیاید یا نیاید، که ما خوشمان نمیآید، ایرانیها همیشه راهی برای خرج کردن پولشان برای اهداف نظامی پیدا کردهاند.»
از سوی دیگر، وال استریت ژورنال چهارشنبه به نقل از مقامهای کنونی و پیشین آمریکا گزارش داد در حالی که مذاکرات ایران و آمریکا به آزادی زندانیان آمریکایی منجر شده، ایالات متحده به عنوان بخشی از یک گام بزرگتر در جهت کاهش تحریمهای ایران، از برخی اقدامها برای توقف صادرات نفت ایران خودداری کرده است.
با این حال و با وجود تلاشهای دولت بایدن برای احیای برجام، جمهوری اسلامی روز یکشنبه ۲۶ شهریور، مجوز فعالیت هشت بازرس آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ملیتهای «فرانسوی و آلمانی» را در ایران لغو کرد.
آبرام پیلی، معاون نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، روز چهارشنبه در دیدار با مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، با تاکید بر حمایت کامل واشینگتن از آژانس، از ایران خواست با این سازمان به صورت کامل همکاری کرده و تصمیم خود را در اخراج بازرسان آژانس لغو کند.
تلاشهای آمریکا و اروپا برای احیای برجام در حالی صورت میگیرد که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس نیز خواستار حضور خود در این فرایند شدهاند. در همین حال تلاشهای میانجیگرانه قطر و عمان در روند مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا نیز ادامه دارد.
رویترز چهارشنبه به نقل از منابع آگاه گزارش داد قطر روزهای دوشنبه و سهشنبه در نیویورک درباره مساله هستهای ایران و نگرانیهای آمریکا درباره حمایت پهپادی جمهوری اسلامی از روسیه، دیدارهای جداگانهای را با مقامهای تهران و واشینگتن برگزار کرده و دیدارهای دیگری نیز این هفته برگزار خواهد شد.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، نیز در حاشیه نشست سازمان ملل در نیویورک گفت ابتکار سلطان عمان برای بازگشت همه طرفها به تعهدات برجامی روی میز است.
در حالی که مقامهای غربی مدتهاست ابراز نگرانی میکنند که برنامه اتمی ایران میتوانند به رقابت هستهای در خاورمیانه منجر شود، محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان سعودی، روز چهارشنبه به فاکسنیوز گفت که «اگر ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند، ما نیز باید سلاح هستهای داشته باشیم.»