وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی از طرح ژاپن برای از سرگیری مذاکرت احیای برجام خبر داد. خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، روز سهشنبه چهارم مهر گزارش داد حسین امیرعبداللهیان از «نقش سازنده» توکیو در احیای مذاکرات مرتبط با برنامه هستهای جمهوری اسلامی حمایت کرده است.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در مصاحبه با خبرگزاری ژاپنی کیودو نیوز گفت که جمهوری اسلامی هر طرحی از سوی ژاپن را که در آن منافع تهران لحاظ شده باشد، مثبت تلقی خواهد کرد.
او جزییاتی درباره ابتکار پیشنهادی توکیو ارائه نکرد اما به نظر میرسد این طرح در زمان سفر وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به این کشور آسیایی در مرداد ماه سال جاری به او ارائه شده باشد.
امیرعبداللهیان در این سفر با فومیو کیشیدا، نخستوزیر و یوشیماسا هایاشی، وزیر امور خارجه وقت ژاپن دیدار و گفتوگو کرده بود.
این در حالی است که ابراهیم رئیسی، رییس دولت جمهوری اسلامی نیز در حاشیه هفتاد و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک با کیشیدا دیدار کرد.
نخستوزیر ژاپن در این دیدار اعلام کرد کشورش همچنان از برجام که در سال ۱۳۹۴ بین ایران و کشورهای پنج به علاوه یک به امضا رسید، حمایت میکند.
کیشیدا از جمهوری اسلامی خواست برای احیای توافق هستهای «تلاشهایی سازنده» انجام دهد.
از سوی دیگر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز دوشنبه سوم مهر در دیدار با محمد اسلامی، رییس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی اعلام کرد برای اثبات صلحآمیز بودن برنامه هستهای تهران، نیاز است «تضمینهای معتبر» ارائه شود.
او گفت همکاری آژانس بینالمللی انرژی اتمی و جمهوری اسلامی باید تا رسیدن به «پیشرفت عینی» در چارچوب توافق انجام شده میان دو طرف در اسفند ۱۴۰۱ ادامه یابد.
اشاره مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به توافقی است که اسفند ماه سال گذشته و در پی سفر او به تهران به دست آمد.
اسلامی اما بار دیگر آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به سیاسیکاری در قبال پرونده هستهای تهران متهم کرد و از این نهاد خواست در گزارشهای خود «بیطرفی» و «حرفهایگری» را رعایت کند.
اسلامی با انتقاد از مواضع کشورهای غربی درباره فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی گفت: «این کشورها با فشارهای سیاسی و توسل به تحریمها سعی دارند از ظرفیت آژانس برای فشار به ایران استفاده کنند.»
اتحادیه اروپا هم سوم مهر در بیانیهای در کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تاکید بر ادامه تلاشهای دیپلماتیک و سیاسی برای حل مناقشه هستهای جمهوری اسلامی، هشدار داد افزایش فعالیتهای هستهای تهران به خطر گسترش سلاحهای اتمی در منطقه دامن زده است.