جایزه نوبل فیزیک به سه دانشمند به نامهای پیر آگوستینی، فرنس کراوس و آن لوییلیه برای «روشهای تجربی که پالسهای اتوثانیهای نور را برای مطالعه دینامیک الکترون در ماده تولید میکنند» تعلق گرفت.
بنا بر اعلام آکادمی سلطنتی علوم سوئد در روز سهشنبه ۱۱ مهر ماه، کار این سه پژوهشگر ابزاری برای جامعه بشری فراهم کرد تا با کمک آن بتواند به کاوش در دنیای الکترونها در درون اتمها و مولکولها بپردازد.
متس لارسن، عضو کمیته نوبل، با تمجید از تحقیقات این سه نفر گفت اگر موفق به درک و کنترل الکترونها شویم، گامی بسیار بزرگ رو به جلو برداشتهایم زیرا الکترونها در همه جا به عنوان قوه محرکه عمل میکنند.
آگوستینی در دانشگاه ایالتی اوهایوی آمریکا و لوییلیه در دانشگاه لوند سوئد مشغول به کار هستند.
کراوس نیز مدیر موسسه اپتیک کوانتومی ماکس پلانک آلمان است.
۱۱ میلیون کرون سوئد معادل ۸۲۴ هزار پوند به عنوان جایزه به این سه نفر اهدا و بین آنها تقسیم خواهد شد.
این جایزه سال گذشته نیز به طور مشترک به الن اسپکت از فرانسه، جان کلوزر از آمریکا و آنتون زایلینگر از اتریش اهدا شد.
آنها به دلیل انجام آزمایشهای پیشگامانه در حوزه «درهم تنیدگی کوانتومی» موفق به کسب این جایزه شدند.
روز دوشنبه ۱۰ مهر نیز دو محقق مجارستانی و آمریکایی به نامهای کاتالین کاریکو و درو وایسمن به دلیل تحقیقات موثر در زمینه توسعه واکسنهای امارانای (mRNA) برنده جایزه نوبل در بخش فیزیولوژی یا پزشکی شدند.
این در حالی است که برندگان جوایز نوبل در رشتههای شیمی و ادبیات به ترتیب در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه هفته جاری (۱۲ و ۱۳ مهر) اعلام خواهند شد.
جایزه صلح نوبل نیز روز جمعه هفته جاری اعلام خواهد شد.
روز هشتم مهر ماه، موسسه تحقیقات صلح اسلو فهرست خود را از افرادی که برای دریافت جایزه صلح نوبل سال ۲۰۲۳ میلادی نامزد شدهاند اعلام کرد. در این فهرست نام نرگس محمدی، زندانی سیاسی و فعال حقوق بشر از ایران و محبوبه سراج، کنشگر افغانستانی به چشم میخورد.
بنیاد نوبل پیش از این اعلام کرده بود بر خلاف سال گذشته، قصد دارد از ایران، روسیه و بلاروس برای شرکت در مراسم سالانه اهدای جوایز نوبل دعوت به عمل آورد اما روز ۱۱ شهریور و در پی اعتراض چهرههای سیاسی و فعالان مدنی، این تصمیم را لغو کرد.