یک تاریخنگار اقتصادی آمریکایی به دلیل پژوهش در حوزه «بازار کار زنان» برنده جایزه نوبل اقتصاد سال ۲۰۲۳ شد. او سومین زنی است که موفق به کسب جایزه نوبل اقتصاد میشود.
آکادمی سلطنتی علوم سوئد روز دوشنبه ۱۷ مهر اعلام کرد جایزه نوبل اقتصاد امسال به کلودیا گولدین، استاد دانشگاه هاروارد تعلق گرفت.
به گفته این آکادمی، تحقیقات گولدین «اولین گزارش جامع از درآمد زنان و مشارکت آنها در بازار کار در طول قرنها» بوده است.
پژوهشهای گولدین به تغییرات صورت گرفته در حوزه بازار کار زنان و همچنین دلایل اصلی شکاف جسنیتی در بازار کار میپردازد.
سال گذشته نیز سه اقتصاددان آمریکایی به نامهای بن برنانکی، داگلاس دایموند و فیلیپ دیبویگ به دلیل پژوهش در مورد بانکها و مدیریت بحرانهای مالی، موفق به کسب این جایزه شده بودند.
نوبل اقتصاد آخرین جایزه اهدایی نوبل سال ۲۰۲۳ بود. پیش از این اسامی برندگان جوایز نوبل پزشکی، فیزیک، شیمی و ادبیات و همینطور برنده جایزه صلح نوبل اعلام شده بود.
دو محقق مجارستانی و آمریکایی روز ۱۰ مهر سال جاری به دلیل کمک به ساخت واکسن کووید، برنده جایزه نوبل پزشکی شدند.
جایزه نوبل فیزیک امسال نیز روز ۱۱ مهر به سه دانشمند به نامهای پیر آگوستینی، فرنس کراوس و آن لوییلیه برای «روشهای تجربی که پالسهای اتوثانیهای نور را برای مطالعه دینامیک الکترون در ماده تولید میکنند» تعلق گرفت.
دو دانشمند آمریکایی و یک دانشمند روس هم در روز ۱۲ مهر به دلیل تحقیقات پیشگامانه در حوزه «نقطههای کوانتومی» به طور مشترک برنده جایزه نوبل شیمی سال ۲۰۲۳ شدند.
جایزه نوبل ادبیات امسال روز ۱۳ مهر به یون فوسه، نویسنده نروژی به خاطر «نمایشنامهها و نثر بدیع او که صدای ناگفتنیها را ارائه میدهد» اعطا شد.
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی هم روز ۱۴ مهر برنده جایزه نوبل صلح سال ۲۰۲۳ میلادی شد.
او دومین ایرانی برنده این جایزه پس از شیرین عبادی است که در سال ۲۰۰۳ نوبل صلح را از آن خود کرد.
بریت رایس اندرسون، رییس کمیته نروژی نوبل، به ایراناینترنشنال گفت جایزه نوبل صلح اهدا شده به نرگس محمدی همچنین برای صدها هزار مردم ایران بوده که بیش از یک سال است با شعار «زن، زندگی، آزادی» اعتراض میکنند.