روایت رویترز از دیدار خامنه‌ای و هنیه: تهران از حمله حماس مطلع نبود و جنگ نمی‌کند

چهارشنبه ۱۴۰۲/۰۸/۲۴

به گزارش رویترز، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در دیدار اخیر خود با اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس به او اعلام کرده است از آنجایی که تهران اطلاعی از تهاجم این گروه به اسرائیل نداشته است، تمایلی به ورود به این جنگ ندارد.

رویترز روز چهارشنبه ۲۴ آبان به نقل از سه مقام ارشد جمهوری اسلامی و حماس که به دلیل حساسیت موضوع نخواستند هویتشان فاش شود، نوشت خامنه‌ای به هنیه وعده داده تهران به پشتیبانی اخلاقی و سیاسی خود از این گروه ادامه می‌دهد اما به صورت مستقیم در درگیری‌ها دخالت نخواهد کرد.

رهبران جمهوری اسلامی و حماس در اوایل ماه جاری میلادی در تهران با یکدیگر دیدار کردند.این دیدار پس از آن انجام شد که واشینگتن به جمهوری اسلامی هشدار داد هر گونه دخالت در مناقشه حماس و اسرائیل، عواقب سنگینی برای تهران به همراه خواهد داشت.

مقام‌های جمهوری اسلامی بارها دست داشتن در حمله حماس به اسرائیل در روز ۱۵ مهر (هفتم اکتبر) را تکذیب کرده‌اند.

خامنه‌ای روز ۱۸ مهر در یک سخنرانی گفت کسانی که معتقدند حملات حماس «کار غیر‌فلسطینی‌ها است، دچار محاسبه غلط شده‌اند

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی هم در مصاحبه با شبکه خبری سی‌ان‌ان گفت تهران هیچ گروه یا جنگ نیابتی‌ای در منطقه ندارد.

به گفته امیرعبداللهیان، عملیاتی که حماس انجام داد «تصمیمی کاملا فلسطینی» بود: «خودشان مسوولیت پذیرفتند، تصمیم گرفتند و اقدام کردند.»

اسرائیل با رد این اظهارات، جمهوری اسلامی را متهم می‌کند در برنامه‌ریزی و اجرای این حمله مرگ‌بار نقش داشته است.

الی کوهن، وزیر امور خارجه اسرائیل، روز ۲۳ آبان جمهوری اسلامی را به‌ دلیل حمایت مالی از حماس، حزب‌الله، جهاد اسلامی و حوثی‌های یمن، «سر مار» خواند.

کوهن گفت تهران به دلیل حمایت مالی و تسلیحاتی از حماس، مسوول حمله‌ این گروه به اسرائیل است.

بر اساس گزارش جدید رویترز، خامنه‌ای با تحت فشار گذاشتن هنیه از او خواسته است آن دسته از اعضای گروه حماس را که به صورت علنی خواستار پیوستن جمهوری اسلامی و حزب‌الله به جنگ علیه اسرائیل هستند، ساکت کند.

سه منبع نزدیک به حزب‌الله نیز تایید کردند این گروه در جریان تهاجم حماس به اسرائیل نبوده و تنها پس از انجام حمله و بالا گرفتن تنش‌ها، نیروهای خود را برای استقرار در مرز لبنان و اسرائیل به حالت آماده‌باش درآورده است.

یکی از فرماندهان حزب‌الله گفت: «ما با جنگ از خواب بیدار شدیم.»

رویترز نوشت این برای اولین بار است که «محور مقاومت» در چندین جبهه بسیج شده است: حزب‌الله وارد شدیدترین درگیری‌های خود با اسرائیل در ۲۰ سال گذشته شده، شبه‌نظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی نیروهای آمریکایی را در عراق و سوریه هدف قرار می‌دهند و حوثی‌های یمن با موشک و پهپاد به اسرائیل حمله کرده‌اند.

مناقشه کنونی آزمونی برای هم‌بستگی این بازیگرهای منطقه‌ای است زیرا هر کدام از آن‌ها با اولویت‌های متفاوت و چالش‌های داخلی خاص خود مواجه هستند.

مهند حاج علی، کارشناس امور حزب‌الله در اندیشکده «مرکز خاورمیانه کارنگی» در بیروت گفت حمله حماس به اسرائیل شرکای این گروه را در محور مقاومت با انتخاب‌های سختی مواجه کرده است زیرا اکنون با دشمنی روبه‌رو هستند که از نظر نظامی به مراتب از آن‌ها قوی‌تر است.

محمد ضیف، رهبر گردان‌های عزالدین قسام (شاخه نظامی حماس) در پیامی صوتی که روز ۱۵ مهر (هفتم اکتبر) به مناسبت آغاز تهاجم حماس به اسرائیل منتشر کرد، از «برادران مقاومت اسلامی در لبنان، ایران، یمن، عراق و سوریه» خواست با گروه‌های فلسطینی متحد شوند.

رویترز به نقل از منابع مطلع خبر داد جمهوری اسلامی به عنوان رهبر محور مقاومت، تا زمانی که مستقیما از سوی اسرائیل یا آمریکا هدف قرار نگیرد، در مناقشه دخالت نخواهد کرد.

به گفته این منابع، ایران در مقطع کنونی از گروه‎‌های نیابتی خود مانند حزب‌الله برای حمله به اهداف آمریکا و اسرائیل در منطقه بهره می‌گیرد.

هر چند خالد مشعل، از رهبران حماس، روز ۱۶ اکتبر در مصاحبه‌ای تلویزیونی از حزب‌الله به دلیل اقداماتش تشکر کرد، اما هم‌زمان افزود: «میدان نبرد به بیش از این نیاز دارد.»

مناقشه حماس و اسرائیل تاکنون هزاران کشته و زخمی بر جای گذاشته است. گزارش‌ها حاکی از آن است که درگیری‌های شدید میان دو طرف همچنان در نوار غزه ادامه دارد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

گزارش روز با مجتبا پورمحسن
خبرها
خبرها
چشم‌انداز با مهدی مهدوی‌آزاد

شنیداری

پادکست‌ها