کشتن اسماعیل هنیه، چیزی شبیه نابود کردن اسامه بن لادن

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۱۰

کشته شدن اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس در قلب تهران، واکنش‌هایی گسترده در سطح بین‌المللی به همراه داشت. وب‌سایت خبری نایتلی به مقایسه این عملیات با عملیات آمریکایی نپتون اسپیر در پاکستان پرداخت که منجر به حذف اسامه بن لادن، رهبر القاعده شد.

اسماعیل هنیه بامداد چهارشنبه ۱۰ مرداد در محل اقامتش در تهران هدف حمله قرار گرفت و همراه یکی از محافظانش کشته شد.

این حمله که در قلب پایتخت ایران انجام گرفته، تنش‌های موجود در منطقه را به شدت افزایش داده ‌است.

تحلیل‌گران سیاسی معتقدند این اقدام می‌تواند موازنه قدرت را در خاورمیانه دستخوش تغییرات اساسی کند و احتمال درگیری‌های گسترده‌تر را افزایش دهد.

نایتلی (The Nightly) به نقل از سفیر پیشین استرالیا در اسرائیل، کشتن هنیه را با حذف اسامه بن لادن، بنیان‌گذار القاعده از سوی ایالات متحده مقایسه کرد.

هنیه پس از کشته شدن بن لادن با توصیف او به عنوان «مجاهد عرب» از نابودی‌اش در عملیات نظامی آمریكاییان ابراز تاثر كرد و این اقدام را «ادامه سیاست آمریكا در سركوب و ریختن خون اعراب و مسلمانان» دانست.

دیو شارما، سفیر پیشین استرالیا در اسرائیل گفت هنیه در برنامه‌ریزی و اجرای حملات هفتم اکتبر دست داشته و «هدف نظامی مشروعی، مشابه نابود کردن اسامه بن لادن در پاکستان در سال ۲۰۱۱» بوده ‌است.

شارما همچنین بر نقش فزاینده جمهوری اسلامی در تنش‌های منطقه‌ای تاکید کرد و گفت: «علاوه بر حمایت از حماس، جمهوری اسلامی به طور فزاینده‌ای در پی هدف قرار دادن مستقیم اسرائیل با ادامه این جنگ بوده ‌است؛ از حمله موشکی به خاک اسرائیل در ماه آوریل گرفته تا استفاده از نیروهای نیابتی، حزب‌الله و حوثی‌های یمن برای هدف قرار دادن اسرائیل در هفته‌های اخیر.»

به گفته او، تاکتیک‌های تهاجمی جمهوری اسلامی به این معناست که نباید از تبدیل شدن ایران به هدف عملیات نظامی تعجب کرد.

در پی افزایش نگرانی‌ها از احتمال گسترش درگیری‌ها در منطقه، کشورهای مشترک‌المنافع به اتباع خود هشدار داده‌اند هر چه سریع‌تر لبنان را ترک کنند.

از بین بردن هنیه چند روز پس از حمله مرگبار حزب‌الله به زمین فوتبال کودکان در بلندی‌های جولان انجام شد که به کشته شدن ۱۲ کودک انجامید.

اگرچه اسرائیل به طور رسمی مسئولیت این حمله را نپذیرفته است اما پیش‌تر وعده داده ‌بود رهبران حماس را به دلیل حمله هفتم اکتبر و کشته شدن هزار و ۲۰۰ نفر و گروگان گرفتن ۲۵۰ نفر دیگر، از بین خواهد ‌برد.

نایتلی به نقل از الکس ریوچین، مدیر اجرایی شورای یهودیان استرالیا، هنیه را یک «قاتل جمعی بی‌رحم» (مشابه بن لادن) توصیف کرد و نوشت: «مرگ او جهان را به مکانی بهتر تبدیل می‌کند.»

ریوچین افزود: «مرگ هنیه، تروریست بزرگ، ضربه‌ای به نیروهای شیطانی است و به اندازه مرگ البغدادی و بن لادن اهمیت دارد. این مرد صدها عملیات انتحاری با هدف قرار دادن اتوبوس‌ها و کافه‌ها را طراحی و تایید کرد.»

به گفته او، اسماعیل هنیه کسی بود که به تبدیل شدن غزه به یک «اردوگاه تروریستی عظیم» کمک کرد؛ جایی که برای مردم غزه فاجعه آفرید و سال‌ها اسرائیلی‌ها را به وحشت انداخت.

پس از حمله موشکی حزب‌الله به زمین فوتبال کودکان، حمله هوایی تلافی‌جویانه اسرائیل در شب سه‌شنبه نهم مرداد در حومه پرجمعیت بیروت و پایگاه معروف حزب‌الله در ضاحیه جنوبی بیروت رخ داد که دست‌کم سه کشته و ۷۴ زخمی بر جای گذاشت.

این تحولات، نگرانی‌هایی جدی را درباره امنیت شهروندان خارجی، از جمله استرالیایی‌ها در لبنان برانگیخته است.

دکتر جمال ریفی، از رهبران برجسته جامعه مسلمانان استرالیا گفت حدود ۲۲ استرالیایی را می‌شناسد که در حال حاضر در لبنان زندگی می‌کنند و انتظار دارد پس از مرگ هنیه، به سرعت این کشور را ترک کنند.

او گفت: «من به مردم توصیه می‌کنم از لبنان خارج شوند. در حال حاضر فرودگاه هنوز فعال است و آن‌ها باید از پروازهای تجاری استفاده کنند. ما درباره خطرات این جنگ به آن‌ها هشدار دادیم. شما نمی‌توانید پیش‌بینی کنید چه اتفاقی می‌افتد و با این ترور، من معتقدم که خروج از لبنان ضروری خواهد ‌بود.»

وزارت امور خارجه استرالیا مجددا هشدار داد استرالیایی‌هایی که لبنان را ترک نکرده‌اند، ممکن است در بحبوحه نگرانی‌ها نسبت به وخامت اوضاع امنیتی، برای مدت طولانی در این کشور گیر بیفتند.

نایتلی به نقل از سخنگوی وزارت امور خارجه استرالیا نوشت: «برخی از شرکت‌های هواپیمایی پروازهای این هفته را به تعویق انداخته یا لغو کرده‌اند و احتمال لغو و اختلالات بیشتر بدون اطلاع قبلی وجود دارد.»

به گفته این وزارت‌خانه، فرودگاه بیروت ممکن است بسته شود و استرالیایی‌ها نتوانند برای مدت نامعلومی از طریق فرودگاه بیروت خارج شوند.

دولت ممکن است در چنین شرایطی قادر به کمک به استرالیایی‌ها برای خروج نباشد.

در سایه این رویدادها، آمار تلفات جنگ در غزه همچنان رو به افزایش است.

طبق گزارش وزارت بهداشت غزه که تحت کنترل حماس است، تاکنون نزدیک به ۴۰ هزار فلسطینی جان خود را از دست داده‌اند.

این آمار تفکیکی میان غیرنظامیان و نیروهای نظامی قائل نشده ‌است.

این تحولات، چشم‌انداز صلح در منطقه را بیش از پیش مبهم ساخته و نگرانی‌های جهانی درباره احتمال گسترش درگیری‌ها را به شدت افزایش داده ‌است.

بر اساس گزارش نایتلی، جامعه بین‌المللی با نگرانی تحولات منطقه را زیر نظر گرفته است؛ در حالی که تلاش‌ها برای یافتن راه‌حلی دیپلماتیک برای پایان دادن به خشونت‌ها ادامه دارد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
جهان‌نما
خبرها
خبر ورزشی

شنیداری

پادکست‌ها